За 5% ДДС върху детските храни ще настояват от Стара Загора

Граждани подкрепят инициативата на социалистите за подкрепа на отглеждането на деца

На 27 юли Гражданска инициатива „Искам братче! Искам сестриче!” заедно с екип от БСП организира публична дискусия по промените в Закона за данъка върху добавената стойност, които ще намалят ставките. Стара Загора е един от първите градове в страната, в който стартира гражданска кампания в подкрепа на това предложение.

От 20% на 5% да падне ДДС-то за бебешки храни, пелени и други стоки и пособия за отглеждане на деца поискаха наскоро от БСП. Законопроектът за промени в Закона за данъка върху добавената стойност бе внесен в Народното събрание в началото на юли. Вносителите от ПГ „БСП лява България” настояват да бъде приет до края на годината, за да влезе в сила от 2016 г.

„Демографската криза е най-страшния бич за страната ни. Раждаемостта у нас намалява с всяка година, все повече млади жени заминават за чужбина, а и заради ниските доходи раждането на деца съзнателно се отлага В същото време повечето български семейства са принудени да правят тежки компромиси с храната и всичко необходимо за отглеждане на най-малките българчета. А първите години са изключително важни за тяхното здраве и психика. Държавата трябва да дойде на мястото си да подкрепя младите семейства да създават деца”, заяви Галина Господинова, организатор на дискусията от БСП.  Идеята на социалистите e кампанията да бъде продължена със събиране на подписи в подкрепа на намаляването на ДДС за детските храни.

Да участват във форума са поканени народните представители Драгомир Стойнев – зам.-председател на НС на БСП, Георги Гьоков – зам.-председател на ПК по труда, социалната и демографската политика, Чавдар Георгиев – секретар на ПГ „БСП лява България”, Евелина Бетова – член на Инициативния комитет на Гражданската инициатива „Искам братче! Искам сестриче!” и кандидатът за кмет на община Стара Загора д-р Стефан Шишков.

Обсъждането на законопроекта ще се състои на 27 юли от 18 часа в зала 2 на комплекс „Верея” в Стара Загора.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram