За 12-и път домакини на празника на виното в Долината на розите

След кратка пауза, заради пандемията, спортният комплекс „Багира“, Волейболният клуб „Казанлък“ и неговите симпатизанти организираха своя конкурс за най-добро домашно червено вино, реколта 2022 година. Тричленна независима комисия оцени по различни критерии 21 млади вина. Сомелиерът Иван Братоев, енологът Станчо Пенев и музикантът Петьо Янкулов/ победител в последната надпревара, организирана в Спортния комплекс/, класираха елексирите на винопроизводителите от казанлъшкия и старозагорския регион.

Червеното вино се прави от тъмнообагрените сортове грозде. В региона ни има пълната гама от стилове и видове червено вино – от плодови, леки, свежи вина за бърза консумация до тъмни, наситени, плътни и тежки такива, нуждаещи се от отлежаване, за да разгърнат пълния си потенциал. Безспорно значение имат температурата и влажността в помещението, хигиената, технологичния ритъм на направата.

Червените вина обикновено преминават и през процес на отлежаване в бъчви, като продължителността му е различна и зависи от региона, сорта на гроздето, както и целта на уайнмейкъра – по-плодово и свежо вино или вино, което да отлежава с години.  

Комисията бе строга, но справедлива и оцени по различни критерии „ТОП 10“ по аромат, цвят, бистрота, плътност, липса на киселинност, липса на вкус на сяра или танин и др.

Големият победител е Цветко Делчев от Стара Загора, със сорт „Мерло“ от село Коларово/Харманлийско/. Комисията класира в „ТОП 3“ Деян Василев и Николай Кирев.

Голяма част от винопроизводителите и виночерпците задгърбиха егото и в духа на честната игра се веселиха, споделяха за виното и своите рецепти.

Честит Трифон Зарезан и от екипа на МГ „Вис виталис“!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram