„За слава на Бога“ на Румяна Лечева стигна до Атон

Документалното изследване „За слава на Бога“, посветено на първия старозагорски митрополит Методий Старозагорски, от кореспондента на БТА в Стара Загора д-р Румяна Лечева, вече е част от богатата колекция на библиотеката на българския манастир „Свети Георги Зограф“ в монашеската република в Атон. Това съобщи за БТА доц. Костадин Нушев, който заедно със студенти от Богословския факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ е на поклонническо пътуване в Атон. Преди началото на поклонническото пътуване групата получи благословията на Старозагорския митрополит Киприан.

„С народополезния си живот той дарява вяра, сили и упование не само на своите епархиоти от Старозагорска епархия, но и на народа и Православната ни църква“, е посочил в предговора на изданието митрополит Киприан Старозагорски.

„Книгата на д-р Румяна Лечева помага на читателя да се докосне до духа на дядо Методий, до усета му за пагубното влияние на идеите на безбожието, атеизма и материализма върху народното съзнание и българското общество още през XIX век. Със сърце и слова той развенчава утопичната идея за нравственост без Бог и завещава, че силата на народа ни се крие във възрожденската му любов към вяра, род и Бог. Век по-късно ясно осъзнаваме надвремието на завета му“, посочва още митрополит Киприан Старозагорски. 

Научен ръководител на изследването е доц. Костадин Нушев, а научен консултант – проф. Петко Петков от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram