За пети път: Организират конкурс за млади джаз изпълнители

Инициатор и организатор на конкурса е Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ гр. Стара Загора, началото му е поставено в 2019 г. Повече подробности за провеждането му разкри музикалният педагог Надя Тончева.

В състава на журито традиционно присъстват изтъкнати наши джаз музиканти и едновременно с това преподаватели във висши музикални учебни заведения по дисциплината Поп и джаз изпълнителско изкуство: Нов български университет, Национална музикална академия „Панчо Владигеров“, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. „Асен Диамандиев „ гр. Пловдив. Отличените от журито певци и инструменталисти получават своите награди на Гала – концерт, който е своеобразен джем- сешън и в него се включват преподаватели и членовете на журито. Отзивите за фестивала за миналите четири издания от страна на участници и публика са изключително положителни! Всеобщо е мнението, че такива форуми трябва да има, защото те спомагат за формиране на изискан музикален вкус, креативни умения, стремеж към усъвършенстване, свободна музикална мисъл – качества, абсолютно необходими за развитието на един млад музикант.

Конкурсната програма ще бъде част от културния календар на Община Стара Загора за 2023 г. със свободно посещение за жители и гости на града.

В международния конкурс за млади джаз изпълнители могат да вземат участие ученици и младежи на възраст до 29 години. Кандидатите могат да бъдат представители на институции – ученици от национални училища по изкуствата, студенти от висши учебни заведения, музикални школи, читалища, средни общообразователни училища с разширено изучаване на музика или самостоятелно подготвящи се. Участието трябва да бъде заявено до 4-ти юни 2023 г.

Конкурсната програма се провежда в три категории – за индивидуални изпълнители вокалисти, индивидуални изпълнители инструменталисти и за джаз формации: вокални, инструментални или вокално-инструментални ансамбли.

Участниците от трите категории се представят с популярни джазови стандарти или джазови пиеси с общо времетраене до 8 минути.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram