Защо рамката е обект на изкуството? Отговорът – тази събота в  Къща музей „Ненко Балкански”

В предстоящата лекция, като част от лекционния цикъл СЪБОТА В ГАЛЕРИЯТА, посветен на НЕВИДИМИЯ ЖИВОТ В ГАЛЕРИЯТА, директорът на Художествена галерия – Казанлък изкуствоведът д-р Пламен Петров ще посвети вечерта на разказ за рамката. Рамката е специфичен елемент по периметъра на картината, който освен своето функционално предназначение през различните епохи от историята на изкуството има и своя естетическа стойност.

От Галерията поясняват: „Ще се опитаме да подирим отговорите на въпросите кой и как избира рамката на една картина в художествената галерия и въобще какви са критериите по които се прави този избор?

В хода на нашето изложение ще хвърлим и поглед върху историята на рамката, за да проследим как нейното функционално предназначение еволюира до толкова, че тя дори се обособява в самостоятелен обект на изкуството. Ще се опитаме да хвърлим светлина и върху развитието на рамката в българската история на изкуство. И не по-малко важното – ще обговорим проблемите, свързани с нейното опазване, консервация и реставрация.

Няма как да не засегнем и темата, свързана с унищожаването на автентичните дървени рамки в българските музейни институции през последните десетилетия и подмяната им с техни съвременни аналози. Ще обърнем и внимание на тайните, които една рамка може да ни разкрие, тайни, които често ни доближат до епохата на отделен художник и неговия вкус, професионални контакти и мислене.

Ще поговорим и за ярки пример от историята на рамката, в това число и за един изключителен опит на художника Борис Шатц, с чието име се свързва полагането на основите на организирания художествен живот в страната, да обособи рамката в българския контекст в самостоятелно произведение на изкуство“.

Началото на лекцията е идната събота от 20:30 часа в  Къща музей „Ненко Балкански”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram