Затварят прохода Шипка при тежки зимни условия, извозват и утре туристи от хижите в Балкана

Всички хижари в района на Бузлуджа и Шипка ще бъдат уведомени, че е желателно туристите да напуснат хижите най-късно до утре следобед, защото в противен случай едва ли ще могат да бъдат изведени оттам преди понеделник-вторник, следващата седмица. Това беше съобщено на заседание на Областния кризисен щаб в Стара Загора във връзка с очакваното рязко застудяване и обилни снеговалежи в следващите дни.

В срещата участваха областният управител инж. Георги Ранов, двамата зам. областни управители Димитър Драчев и Христо Чаушев, директорът на Областно пътно управление Илия Златев, директорът на ОД на МВР старши комисар Николай Кирков, представители на РД ПБЗН, на ЕVN и на фирмите, които почистват пътищата на територията на Старозагорска област.

На заседанието са били обсъдени готовността за снежната зима и превантивните мерки, които трябва да се предприемат, предвид очакваната усложнена пътна обстановка.
От ранния следобед утре, 5 януари, преди проходите Шипка и Хаинбоаз ще бъдат поставени полицейски патрули, които ще спират преминаването на тежкотоварните автомобили, ако обстановката се влоши. Проходът Шипка ще бъде затворен за всякакви автомобили при тежки метеорологични условия и нулева видимост, за да се предотврати закъсването на коли в него. За почистването на прохода са осигурени 2 роторни снегорина. В момента за двата прохода се извозват още пясък и сол. Оширява се шосето през Шипка, защото там има натрупан 80 см сняг. Ако ситуацията не се усложни много, проходът Хаинбоаз няма да бъде затварян, съобщават от областната администрация.

От ОД на МВР и останалите институции призовават гражданите да не подават лъжливи сигнали за бедствени ситуации на телефон 112. За съжаление практиката показва, че такива сигнали не са изключение при тежка метеорологична обстановка. Заради тях техника и човешки усилия се съсредоточават на грешни места, а други невралгични райони остават оголени. ОТ МВР напомнят, че подателите на фалшиви сигнали подлежат на административни наказания и глоби.  

Участниците в заседанието призоваха също да се избягва пътуването през следващите три дни, освен ако то не е крайно наложително.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram