Заседание против устава свиква кръгът „Терзиев“ в БСП, Казанлък?

Нов скандал тресе редиците на казанлъшките социалисти. Вместо да бъде изпълнено решение на Националния съвет и свикана 20-тата отчетно-изборна конференция, временният председател на БСП в общината Николай Терзиев, раздава покани за разширено заседание на партийните членове в района, насрочено за 13 март. В делегатските карти не е посочено основанието за провеждането на този форум. Той е и противоуставен по няколко причини.

 

От 1 февруари текат отчетно-изборни събрания на левите в цялата страна по разпореждане от „Позитано“ 20. Депешата е спусната от върха на столетницата още в края на миналата година, а по места общинските съвети вземат решения за датите и дневния ред. В този стартирал вече цикъл са легитимни единствено тези събрания и последващата ги конференция. Всички останали широкосъставни събори на социалистите са юридически незаконни.

Правомощията и официалността на предходната 19-та конференция, както и всичките й мероприятия, заседания и пленуми, са прекратени с настъпването на 1 февруари и процеса по организиране на новата конференция.

В Казанлък вероятно времето тече по-бавно, защото разпореждането от „Позитано“20 не е изпълнено към момента.

Общинският съвет не е взел все още решение за провеждането на отчетно-изборната конференция. Той дори не се е събирал, за да я планира.

Изпълнителното бюро е изпратило още на 26 февруари предложение за заседание до членовете на Об съвет, начело с Николай Терзиев, за определяне дата и дневен ред. Изненадващо обаче от местния офис дошла покана за …разширено заседание, чиито мандат де факто и де юре е изтекъл на 1 февруари.

Не е ясно защо ВрИД Терзиев подминава решения на НС на БСП и измисля процедури за подмяна на партийните повели. Няма обяснение за противоуставното му поведение, макар то да не е първото.

За последно ВрИД-ът погази Устава на партията си като не вписа 188 новоприети членове в регистрите, за което Пресс ТВ вече писа.

След проверка от централната контролна комисия стана ясно, че пред Терзиев не е имало „документални основания да бъде отказана регистрацията“. В следствие на ревизията бе разпоредено Областният съвет на БСП да се заеме с издаването на електронни членски карти на новоприетите „за нуждите на регистъра на социалистите“. В протокола от същата проверка, с дата 2 март, се задължават Об съвет и Об контролна комисия да проведат съвместно заседание, на което да се вземе решение за свикване на отчетно-изборна конференция.

На практика обаче цяла седмица това не се изпълнява.

В неделя, на 13-ти март, предстои провеждане на противоуставно заседание, свиквано от Николай Терзиев и близък около него кръг партийни членове. Тази инициатива породи недоумение и сериозни опасения у голяма част от партийните членове за стабилитета и бъдещето на БСП в казанлъшко.

Николай Терзиев няколко дни не може да бъде открит за коментар от екипа на Пресс ТВ.

На снимките:

горе: ВрИД председател на БСП в Казанлък Николай Терзиев /най-вляво/ и съратниците му Янка Найденова и Георги Захариев

долу: Поканата-делегатска карта за заседанието на 13 март 2016г.

12773252_1225359174159844_921847456_o12822848_1225359304159831_299627099_o

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram