Започна строежът на Войнишния паметник в Ясеново

На 27 септември бяха отлети основите на Войнишкия мемориал в с. Ясеново, съобщи Христо Ангелов от Инициативния комитет за издигане на паметника, в чест на загиналите герои от Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. На него ще бъдат изписани имената на 57 души, подофицери и войници от казанлъшкото село Ясеново.

Направен е кофражът на носещата площадка. Трапецовидният фундамент е с размери на голямата основа 600 см, на малката основа 420 см, и с височина 460 см. Монтирана е 265 кг стоманена армировка. С бетонпомпа са наляти 7 куб. м бетон марка Б20 с дебелина 25 см. В най-скоро време ще бъде изградена и стената за трите паметни плочи, пояснява Христо Ангелов.

За установяване на имената на загиналите герои от Ясеново бяха направени справки в Държавен военноисторически архив гр. Велико Търново, Държавен архив гр. Стара Загора, архивен списък, съхраняван в НЧ „Алеко Константинов 1919“ с. Ясеново и НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

Композицията се състои от мемориална стена с височина 2,50 м., изпълнена от бетон и облицована с плочи от гранит, и пластична скулптура. Тя пък ще се изработи от масивни гранитни елементи, монтирани върху постамента.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram