Започва пълна проверка на „Арсенал“

По разпореждане на премиера Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов е назначена комплексна проверка в казанлъшката оръжейна „Арсенал“ във връзка с двата взрива, който избухнаха в последните 24 часа. Това съобщи началникът на Главна дирекция „Национална полиция“ Ангел Антонов в Казанлък.

Първият взрив е избухнал в склад за полуготова продукция във вторник след работно време. Самозапалил се е нитроглицерин, който се изсушавал. 

 Днешният случай, при който е последвало запалване с локален взрив в цех 140 на завод 3, е вследствие на човешка грешка, възникнала при ремонт на валцуване. Това каза началникът на служба „Контрол на общоопасните средства“ (КОС) комисар Божидар Василев.

Представителят на РИОСВ-Стара Загора заяви, че от 10.00 часа тази сутрин има специална автоматична мобилна станция на площадка в „Арсенал“, която замерва въздуха. До този момент няма замърсяване на въздуха.

От пресконференцията стана ясно още, че „Арсенал“ е най-проверяваната фирма в държавата. Само за периода 2011-2012 година от Главната инспекция по охрана на труда са извършени 37 тематични проверки, при които са констатирани над 200 нарушения. Образувани са 16 административни наказателни производства. Има платени санкции от „Арсенал“ на стойност над 30 000 лева. По линия на служба КОС от началото на годината са направени 73 проверки. В 35 случая са направени съвместни проверки с представители на РИОСВ.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram