Закъснял рожден ден отбеляза по терлици в.“Искра“

90 години е чествал казанлъшкия вестник „Искра“, научаваме от прессъобщение на Общината. Половин година почти след 1 юни, когато е датата на основаването на вестника, се е състояло празненството сред отбрано общество. Празникът е бил подкрепен от талантливи деца на Казанлък.

Награди за сътрудничество са получили казанлъчани, като Лилия Димитрова, Гълъбина Михайлова, Милка Гъдева, Нели Фотева, Йордан Маринов /Данчо Истината/, Георги Матанов и др.

Заместник-кметът Лилия Цонкова е поздравила рожденика „Искра“ и е връчила от името на кмета на Общината Галина Стоянова Паметен плакет на юбиляра, а за работещите във вестника обяви и втори подарък – лаптоп, по случай завидната годишнина.

Основателят на вестник „Искра” Петър Топузов едва ли е предполагал, че създаденото от него печатно издание „Казанлъшка Искра“ ще се радва на успех и уважение вече близо един век.  Журналист и редактор, той издава вестника, спазвайки стриктно правилата за обективна информация и журналистическа етика. В продължение на 14 години известният писател, художник, публицист  Димитър Чорбаджийски-Чудомир  заедно с Гено Дочев списват и издават вестник „Искра“. Най-младият главен редактор е Денчо Баров, Следват още български писатели, журналисти, публицисти и общественици, дали своя принос в най-четеното казанлъшко периодично издание. И така  – до днес, когато главен редактор е Кристалина Вълчева.

„Казанлъшка Искра” е 14-ят поред местен вестник от излизалите през различен период около 60 печатни издания в града и околията. Вестник „Искра” и бургаският вестник „Черноморски фар” са единствените две печатни периодични издания в България, които от своя първи брой до днес излизат без прекъсване.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram