Завърши реконструкцията на Оструша. Как изглежда сега

31 години след откриването на уникалния храм Оструша той е със завършена консервация. Уникалното съоръжение от открито от екипа на д-р Георги Китов, почетен гражданин на Казанлък на 9-ти април 1993

Комплексът е от времето на древния град Севтополис – IV-III в. пр. н. е. Храмът е изграден от два монолитни каменни блока с обща тежина 60 тона. В прецизно издяланите орнаменти на тавана се различават портрети на хора, фигури на животни и растителни орнаменти.

В уникалния за Долината на тракийските царе храм, има находки, определяни от археолозите като уникални за цялата световна история.

Историята на консервацията на Оструша започва още от откриването й. От защитен навес, до временна постройка, която през годините пострада от дъждове и свлачища до ден днешен, в който е консервиран по най-модерните световни тенденции за експониране.

Самият храм е опакован, като в него се поддържа постоянна температура и влажност. Какво се вижда вътре посетителят може да наблюдава на интерактивни екрани.

При откриването изпълнителят на обекта дари символичен ключ за комплекса на Галина Стоянова, която го предаде на инж. Кънчо Христов ръководител на проекта

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram