Забравили отбивка към Стара Загора на АМ „Марица“

Проектантите и строителите на първите километри от магистрала „Марица“ са забравили да направят важна отбивка от нея, което ще струва милиони на държавата.
На мястото, на което аутобанът се свързва с магистрала „Тракия“ при пловдивското село Плодовитово, няма отбивка за Стара Загора и Бургас, разкри за гафа шефът на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров, цитиран от „Труд“.Така, когато в края на годината цялата магистрала бъде готова, шофьорите ще бъдат неприятно изненадани. Идващите от Свиленград автомобили ще трябва да се качат на „Тракия“ но в посока София, да пътуват десетина километра до пътния възел при Оризово и там да обърнат в обратната посока, ако искат да стигнат до Стара Загора или Бургас.

Този участък от „Марица“ е проектиран още по времето на социализма от тогавашното предприятие „Пътпроект“ и е изграден в началото на 80-те години. Става въпрос за 5-километрова отсечка, която години свързваше „Тракия“ с Плодовитово и старото шосе между Пловдив и Чирпан. Там пътната настилка е амортизирана и при пускането на „Марица“ ще трябва да се ремонтира.

Според Лазаров сега държавата ще трябва да плати от бюджета няколко милиона лева, за да може този пътен възел да се проектира и изгради. Това ще стане чрез мост над „Тракия“. Очаква се обществената поръчка да бъде обявена скоро.

Магистралата трябваше да е готова още миналата година. Строителството обаче закъсня и според най-актуалните графици тя трябва да е напълно готова до края на септември. Причина за закъснението станаха археологически разкрития и непредвидени в първоначалните проекти укрепвания на почви.

„Марица“ е дълга 117 км и свързва „Тракия“ с ГКПП-Капитан Андреево.

Вчера министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщи, че тол таксата за преминаване по магистрали за леките коли най-вероятно ще е 10 стотинки на километър. Това означава, че пътуването от София до Бургас ще излиза по 36 лева на автомобил в едната посока, а разстоянието от София до Варна ще струва около 43 лева.

http://dnes.dir.bg/news/magistrala-burgas-maritza-otbivka-18526965

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram