Живко Тодоров и Ивайло Калфин откриха Общностен център за близо 5 000 деца и родители в Стара Загора

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и кметът на Стара Загора Живко Тодоров засадиха млада брезичка в двора на Общностния център за социална подкрепа с детска градина №5 „Мечо Пух“, които бяха тържествено открити днес с водосвет и детско тържество.

Бюджетът на проекта е на стойност 1 553 605,22 лв., от които 1 292 755,22 лв. от Министерството на труда и социалната политика и 260 850 лв. съфинансиране от Община Стара Загора. Общностният център ще предлага интегрирани социални, здравни, консултативни и образователни услуги за деца и семейства. Главната цел на проекта е утвърждаването на устойчив модел на социална местна политика, консолидираща услуги и ресурси за деца от 0 до 7 години.

Кметът Живко Тодоров благодари на социалното министерство в лицето на Ивайло Калфин, което осигури средствата за проекта. Това е истинска социална политика, която създава ползи на обществото, в съчетание с интеграцията на децата със специални потребности, като същевременно се стимулират и общините да работят по-активно и да правят живота на хората по-добър, заяви Тодоров. Напълнихме със съдържание една стара сграда, която не функционираше, сега децата ще я изпълнят с живот. Те ще живеят в една среда с останалите деца, с родителите си, които ще се обучават как да бъдат по-добри граждани и да се грижат за тях, добави още той.

Новата двуетажна целодневна детска градина №5 „Мечо Пух“ е с места за 100 деца, разпределени в 4 групи. Обособено е дворно пространство с цветни катерушки, пързалки и пясъчници. Детската градина разполага със занимални, физкултурен салон, кухненски блок, ново обзавеждане и оборудване. 30% от местата са определени за деца в риск: деца с увреждания, деца със специални образователни потребности, деца – сираци и полусираци, деца с неизвестен родител, деца от уязвими общности – ромски етнос и др.

Този прекрасен дом е част от един голям проект, започнал преди три години съвместно със Световната банка. България изтегли заем от 60 млн. лв. и съвместно с общините, които са инциативни и имат идеи, направи подобни центрове, каза при откриването вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му, Община Стара Загора е от отличните примери, че когато се работи добре, ще го усетят всички близо 5 000 деца и родители, които ще ползват услугите на общностния център. Той благодари за инициативността и енергията на кмета и общинското ръководство, както и на екипа от социалното министерство.

Детската градина се намира на ул. „Подполковник Калитин” 28 и е на мястото на старото Първо кметство. Тя е свързана с топла връзка с новоизграденото крило на центъра, където ще се предоставят здравни консултации и социални услуги за близо 4 500 деца и техните родители. В центъра ще се предлагат над 80 % от услугите по проекта за социално включване за всички целеви групи деца от 0 до 3 години и от 3 до 7 години и техните родители, насочени към формиране и развитие на родителски умения, ранна интервенция на уврежданията, чрез създаване на Център за ранна интервенция на уврежданията, семейно консултиране и подкрепа, здравна консултация за деца и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram