Жена от Стара Загора съди болница за незачитане на правата й по време на раждане

През месец март Живка Александрова влиза в болница, за да роди третото си дете. Отива с 8 сантиметра разкритие и готова за раждането. Посрещат я с грубо отношение и й поставят абокат и система без видима нужда и въпреки изричното й несъгласие.

След като бебето се появява го отнасят за повече от три часа, преди Живка изобщо да може да го види. Жената започва да търси бебето си по етажите на родилното отделение, а от акушерките чува само „Еее, какво толкова сте заприритали?! Ще ви го доведа ей сега“. А когато в последствие иска да види медицинското си досие, тя установява, че подписът върху декларацията й за информирано съгласие не е нейният.

Тази история разказва в кратко видео Българският хелзинкски комитет. Героинята Живка Александрова завежда дело за незачитане на информираното й съгласие и за разделянето от новороденото й дете и ще бъде представлявана от адв. Адела Качаунова и адв. Даниела Фъртунова от програма „Мониторинг и изследвания“ на БХК.

„Аз не искам да забравям, защото след няколко години на същата тази родилна маса ще бъде някоя от дъщерите ми и искам да живея с мисълта, че съм направила всичко по силите ми, за да им спестя това, което не успях да спестя на себе си“, казва във видеото майката на три деца от Стара Загора.

Според адв. Даниела Фъртунова нарушенията срещу правата на Александрова са няколко. „За всяко раждане жената има право да бъде информирана писмено за целите на провежданите манипулации, техните резултати, странични ефекти и алтернативи, включително относно очаквания резултат от това да не се предприеме въпросната манипулация, защото пациентката е тази, която взема решенията за своето тяло. В случая на Александрова такава информация не й е предоставена нито писмено, нито устно“, посочва като пример тя.
По отношение на разделянето на майката от новороденото бебе адв. Адела Качаунова пояснява, че то противоречи на изискването на Закона за здравето да се осигурява оптимална жизнена среда на родилката и на бебето, както и на препоръките на Световната здравна организация, според които новородените трябва да се дават на майките в рамките на първите 30 минути от раждането.

„Нормалната практика, когато няма медицински показания за противното, трябва да бъде тази, която осигурява на пациентките възможност за най-добро възстановяване и развитие. За бебетата и майките им това означава да бъдат заедно в минутите след раждането“, коментира Качаунова.

 

dnevnik.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram