„Енергийно обновяване на българските домове“ и в Казанлък

Казанлък е един от 36-те града в България, включени в пилотната програма за обновяване на българските домове, стартовите документи, за която се подават от 1-ви юли. След множество презентации в страната все по обозрим е срокът, в който стартира проектът „Енергийно обновяване на българските домове“. 50 милиона лева е размерът на безвъзмездната финансова помощ към проекта, в който са включени 36-те пилотни града. Общинските администрации активно ще подпомагат процеса за подготовка на документите, като първите документи- заявления за интерес ще се подават от 1-ви юли. Подготовката на проектите ще се води от проектни мениджъри, коментира в Казанлък експертът от Министерството на регионалното развитие Румен Джаров.

Първата процедура е обследването на сградата, от където става ясно дали може да бъде включена в проекта, като избраният мениджър подготвя проектобюджета по програмата.

Все още не е ясно колко ще бъдат жилищните кооперации, които ще заявят интерес в Казанлък. В проекта могат да се включат такива, построени преди 1999- та година. Самият проект, според експертите, залага и промяна в отношенията между съсобствениците.

Г.Манев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram