Енергетици и миньори на протест с искане за отлагане на либерализацията на пазара на ток

На протестен митинг в столицата излизат днес енергетици и миньори от комплекса, „Марица изток“, „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, както и „Топлофикация-Перник“. Протестът организиран от синдикатите е с искане за отлагане на либерализирането пазара на електрическа енергия. Той е насрочен за 10:30 пред сградите на НС и МС , а автобусите с протестиращите от област Стара Загора ще потеглят от ТЕЦ „Марица Изток 2“ в 7.30.

Недоволството на енергетиците и миньорите е срещу приетите промени в Закона за енергетиката, които според синдикалистите обричат въглищната енергетика.

Според енергетиците поетапното спиране на енергийните мощности ще постави в зависимост българската икономика и ще доведе до нарастване на сметките за електричество на потребителите.

В Парламентарната комисия по енергетика вчера се разгледаха на второ четене промените в Закона за енергетиката, с които се отлага либерализацията на пазара на електроенергия на едро с година. Очаква се предложението да бъде гласувано в пленарна зала на днешното заседание. Ще бъде разгледано и предложението от държавния бюджет да се заделят средства в размер на 200 млн. лв. годишно за „Мини Марица-изток“, нужни за техническа рекултивация.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *