Емил Караниколов: И.Ф. и Ц.Ц. незабавно да напуснат политиката!

Оттеглянето на Искра Фидосова от парламента и ръководството на ГЕРБ е един закъснял жест. Тя изобщо не трябваше да се кандидатира за втори мандат в Народното събрание. Фидосова реагира постфактум заради събитията, които й парят под краката. Но вече всички разбраха, че това, което само подозирахме, е факт.
 
Категоричен съм, че Фидосова с нищо не допринесе за подобряването на парламентаризма в България. Нещо повече – постът й на шеф на Правната комисия е срам и позор – създадоха се толкова много противоконституционни текстове и лобистки закони. Оправданията й след излизането на скандалното тефтерче пък са повече от наивни. Не мисля, че хората вярват на такива глупости, елементарно е. Два дни се чудиха кой стои зад инициалите И.Ф., понеже има толкова много жени в парламента с такива инициали. Това беше много глупаво.
 
Но според мен излязлото от тефтера на Филип Златанов не е единственият грях на Фидосова, макар и само това да е предостатъчно човек да си хвърли оставката. Вижте какво направи премиерът на Люксембург преди по-малко от месец. Само по подозрение, без да е доказано, че се подслушва, човекът си хвърли оставката. И тук стигаме до следващия, който трябва да си тръгне от парламента и от ГЕРБ – Цветан Цветанов. Има две повдигнати обвинения срещу един вицепремиер, който още продължава да бъде парламентарист. Знаете, че бях от първите, които го призоваха – ако наистина милее за партията, държавата и законността, да напусне парламента и Изпълнителната комисия. Ако този човек има малко съвест и малко морал, не трябва да чака, а сам да си подаде оставка и да каже – ето, понеже има някакви съмнения, излизам с чест от това блато, което сам съм създал.
 
Мисля, че пречистването и за двамата е закъсняло, пък и за да има такова, трябва да има признаване за вината, а Фидосова казва, че излязлата информация е опит да бъде оклеветена. Това не е катарзис. Катарзис има, когато осъзнаеш вината си, да се покаеш, да помолиш за прошка, да поискаш такава и пречистен, да се оттеглиш. Но имайте предвид, че това е само първото тефтерче, а ние не сме прочели цялото му съдържание. Показана е само част от него, но явно има доста по-интересни моменти в него. Но разкритията от тефтерчето са достатъчни като повод, за да напусне Фидосова незабавно политиката. Тя, ако иска да работи за ГЕРБ, трябва да се махне от партията, защото със самото си присъствие действа деструктивно и уронва авторитета й.
 
Но все пак, след нейното оттегляне остава остава някаква надежда, че нещата може да се променят в правилната посока. Затова и оставам в тази партия. Казвам го като неин създател, като баща на тази партия, а тя ми е първата, за разлика от много други мои колеги, които намериха в ГЕРБ поредното тихо пристанище за своето кариерно развитие. Трудно бих се разделил с нея, но ако не се случат промените, които всички очакваме, ще се сбогуваме. Тефтерчето на Филип Златанов обаче доказва, че шантажирането и манипулациите са били наистина практика в ГЕРБ. Доказа го и изявлението на моя бивш колега Емил Димитров.
 
Нека пак да подчертая – трябва да се поеме отговорност , а тя означава оставка. Не сепуко, както правят прегрешилите в Япония. В някои държави пък се бесят – като в Малайзия и Сингапур. В България се прави като в европейските държави – подаваш си оставката и изчезваш завинаги от политиката и обществената сфера. Всичко друго са приказки. Всичко е закъсняло. Но в българската политика всичко е задкулисно в мъглата. Аз лично спя спокойно, защото чистата съвест е най-добрата възглавница, казва моят велик съгражданин Чудомир.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram