Експерт очаква бум на кърлежите в Старозагорско и други райони, засегнати от наводненията

Още през януари са регистрирани първите случаи на туларемия. Сега вече са 16. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.
Установени са случаи в в Стара Загора, Пловдив Бургас, Ямбол. Това са райони, пострадали от наводнения, в които се е увеличил броят на мишките и плъховете, а от там и на кърлежите.
Най-важното е бързо да бъде свален кърлежа, колкото по-малко стои в човешкото тяло, толкова по-малък е рискът от заразяване, каза още проф. Кантарджиев, цитиран от actualno.com.
Той напомни след всяка разходка майките да проверяват децата и себе си, да се обличат дълги панталони и чорапи, тъй като кърлежите са по тревите. Добре и да се ползват репеленти.
Стопаните на домашните любимци също вече трябва да вземат мерки, за да защитят животните си.
Ако все пак се случи човек да бъде ухапан от кърлеж, той може да бъде махнат и в домашни условия, като се захване в основата с пинсета и се издърпа нагоре, ако остане хоботчето с игла се вади и то.
След това мястото на ухапването се дезинфекцира.
Проф. Кантарджиев препоръча след ухапване от кърлеж да се приеме антибиотик 1-2 таблетки. За възрастните тетрациклин, за деца – макролидни антибиотици, като уточни, че все пак е добре това да бъде предписано от лекар.
Изваденият кърлеж трябва да се сложи в шишенце с 1-2 капки вода или тревичка , да се запази влага, да се занесе в лаборатория, за да се види дали има лаймска болест./zonanews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram