Експерти ще издирват от врата на врата учениците за връщане в системата

Екипите за обхват и приобщаване на деца и ученици в образователната система започват посещенията си на адреси още тези дни, информираха от Министерството на образованието и науката. Сформирани са 1 103 групи с общо 11 632 представители на различни институции – учители, директори, социални работници, полицаи, медиатори, представители на гражданското общество. Където има възможност, са включени и училищни психолози, а при необходимост могат да участват и тези от националната мобилна група към Министерството на образованието и науката.  Всеки екип има определен район и брой деца за обхват и връщане в системата. В случай, че екипите не намерят дадено дете на постоянния му адрес, ще го търсят на настоящ. Ако и тогава не бъде открито, ще се издирва в цялата страна. Децата, които пребивават без регистрация в друго населено място временно ще бъдат приобщени в местни детски градини и училища до връщането им на постоянния им адрес. Тези без ЕГН също ще получават веднага образователни услуги, а кметовете и областните управители ще имат грижата да подадат информация до  ГРАО за издаването на граждански номер.

206 378 са всички деца и ученици между 5 и 18 години, които са отпаднали или никога не са посещавали детска градина или училище. Данните оповестиха на пресконференция от МОН. За тяхното приобщаване държавата ще вложи всички сили и ресурси, заяви в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев. Където проблемът е икономически и децата не посещават заради липса на дрехи или учебници, такива ще се осигуряват от държавата“, категоричен беше вицепремиерът.

И сега съществуват санкции за родители, които не пращат децата си на детска градина или училище, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. „В Закона за предучилищно и училищно образование е определена глоба от 50 лв. до 100 лв. при първо нарушение и от 100 лв. до 500 лв. при следващо“, посочи той. Има възможност и за спиране на детските надбавки при натрупани над 5 отсъствия от училище.

В момента се подготвят промени в правилниците за Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в началото на септември. Първите резултати от работата на екипите ще са готови в средата на октомври.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram