Един от шестте в света е кукленият часовник в Зарата

Уникалният часовник с кукли не само краси и усмихва сградата на Държавния Куклен театър в Стара Загора, но я прави и уникална, защото на Балканите няма такъв механизъм, а в света са само 6.

Пеещият часовник на сградата на  Държавния куклен театър в Стара Загора е изработен преди 44 години от 12 кукли с размери от 70 см до 1 м. На всеки кръгъл час от 8 до 20 часа, пред винаги присъстваща на улицата публика, „театралната завеса“ на часовника се разтваря и на фона на вълшебна музика, която е добре позната на всички малки, големи и още по-големи старозагорски деца, на „сцената“ се показват любими герои от приказките. Редицата води Ангел Войвода, следван от Червената шапчица. До нея са Пинокио, Златка златното момиче, Храбрият Лешникотрошач, Ян Бибиян, Бабата и Дядото от приказката за златната рибка, до тях са дяволчето Фют…Всички тези герои са оживявали преди години на сцената на Кукления театър, а някои от тях и сега предизвикват възторзите на най-младата публика.

Часовникът е създаден през 1977 г. при преустройството на сградата на кукления театър, когато е изместен входът му и е осигурено допълнително пространство. Директор по това време е Васил Апостолов. Куклите са изработени в ателието на театъра. Някои – специално за часовника, други са реплики на герои от представления, които все още се играят. По – голямата част от куклите са дело на бележития художник и театрал Любомир Цакев, който става директор на Кукления театър през 1981 г. Механизмът е изработен в комбината по роботика „Берое“, а електрониката е дело на инж. Благой Иванов. Декорацията на часовника – портите с кулите, петелът и знамената, е на изключителния скулптор Емил Иванов. Преди две години часовникът бе ремонтиран.

И така всеки ден, година след година, на всеки кръгъл час, десетки деца, сами или с родителите си, заемат позиция на тротоара срещу Пеещия часовник, и очакват „завесата“ да се отвори и куклите да запеят.

За старозагорци пеещият часовник е един от символите на града. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram