Европейски ден за протест на хората с увреждания

5 май е Европейски ден за протест на хората с увреждания, който от 2014 г. се нарича Европейски ден за независим живот.
Денят се чества от 1992 г. по инициатива на Европейската мрежа за независим живот. Българският филиал на Европейската мрежа съществува от 1995 г. под името Център за независим живот.
В този ден европейската общност показва своята подкрепа за равнопоставеност и достоен живот на хората с увреждания и семействата с деца с увреждания.
И до днес обаче България, макар и част от европейското семейство, продължава да е страна без адекватна политика спрямо тези хора.
По данни на Евростат хората с увреждания у нас са с най-нисък социален статус в Европа. Повече от половината такива българи живеят на границата на бедността, също толкова са принудени да се откажат от образование. В България почти половината от хората с увреждания прекъсват преждевременно образованието си, докато в останалите европейски страни този процент е средно 22.
Статистиката сочи, че те много трудно намират работа и реално много голяма част от тях са изключени от обществото. Сред основните причини за това са недостъпната среда и липсата на подкрепа, вкл. финансова. В европейските страни почти половината от хората с увреждания работят, докато у нас работа имат само ок. 33%. Сред големите проблеми на българите с увреждания е липсата на помощ от личен асистент.
Формите на надомна и дистанционна заетост у нас все още са малко популярни, а са много подходящи за групата на хората с увреждания.
Анкети сред работодатели показват, че основните пречки за наемането им са недостъпната архитектурна среда, ниското им образование и липсата на пари да се оборудват специфични работни места. Иначе 67% от работодателите твърдят, че не са отказвали работа на човек с увреждане.
По закон поне 4% от наетите в една фирма служители трябва да с увреждания.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram