ЕВРОДЕПУТАТ С МОБИЛЕН ОФИС В КАЗАНЛЪК

Екип на Момчил Неков ще съдейства на гражданите за Европейските програми

Мобилният офис на евродепутата Момчил Неков ще бъде в Казанлък на 13-ти и 14-ти септември. Той ще бъде позициониран на пл. „Севтополис”от 10 до 18 часа. Неков стартира първия си мобилен офис в България от област Стара Загора. Подготовката за проекта продължи повече от половин година и е опит да се улесни комуникацията с хората и желанието тя да не бъде ограничена в един град.

За мнозина от нас да си евродепутат си е истинска печалба от тотото, който продължава цели пет години. В обществото битува схващането, че тези 17 български избраници нищо не правят и от тях нищо не зависи. Истината обаче е, че единствено чрез тези хора гласът на гражданите в България и останалите европейски страни може да бъде чут на най-високо ниво в европейските институции.

​„Еврокомисарите се излъчват от всяка страна членка на ЕС и формират Европейската комисия, която реално е правителството на съюза”, обяснява евродепутатът Момчил Неков. В обществото малко се знае за европарламента и в частност работата на неговите членове. Но всъщност това е единствената институция, чрез която гражданите могат да влияят върху политическите процеси в ЕС. Това е законодателният орган на ЕС и единственият избиран пряко от европейските граждани.

​„Евродепутатите имат право да отправят питания към комисарите, а Европейската комисия трябва да помисли и да намери решения. В този смисъл евродепутатът е най-прекият път гражданите, неправителствените организации и представителите на различните сектори на икономиката да поставят своите проблеми произтичащи от европейските политики”, обясни Неков.

Да се свържете с евродепутат не е трудно и може да стане по интернет, по пощата или да посетите офиса му в някой голям град. Проблемът обаче е, че не всички имаме достъп до интернет или пък имаме възможност да пътуваме. Затова инициативата на евродепутата Момчил Неков, които стартира първия у нас мобилен офис, е възможност да се преодолеят тези пречки. Кампанията има няколко цели. Първата цел е Неков и неговият екип да са по-близо и по-достъпни до хората чрез тази своеобразна мобилна приемна. Така гражданите ще могат да поставят директно своите въпроси, които искат евродепутата да повдигне в ЕП.

„За мен е много важно да разбера потребностите и проблемите на хората за да мога да защитя техния интерес по възможно най-добрия начин. Например след разговорите ми с производителите на череши в Кюстендил разбрах за сериозните загуби в сектора в следствие на руското ембарго и поставих въпроса за компенсации пред еврокомисаря по земеделие“, сподели Момчил Неков. За сега Европейската комисия компенсира единствено производителите на прясно и сухо мляко и масло. Втората цел е хората да се запознаят с дейността и инициативите, които евродепутатът социалист организира като националната кампания „Година на географските означения“. Третата цел е екипът да бъди полезен на гражданите с информация свързана с възможностите, които европейските програми предоставят. Всеки може да провери в мобилния офис на евродепутата Момчил Неков какви са възможностите за кандидатстване и  според спецификата на бизнеса или идейния проект да бъде насочен към конкретна програма. Четвъртата цел е евродепутата да се свърже с неправителствени организации работещи в сферата на земеделието, културата, образованието и спорта, с които да си сътрудничи.

Визитка

Момчил Неков е член на Европейския парламент от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. В това си качество е член на ресорните комисии по земеделие и култура.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram