Д-р Гавазов за 24 май: Празнувайте най-красивия и гарантиращ бъдеще за децата ни празник!

Кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов по случай 24 май отправи поздрави от Фейсбук:

Скъпи приятели,
Когато преди 171 години за първи път в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив се организира празник на Кирил и Методий, едва ли инициатора на това събитие Найден Геров е мечтал, то да се превърне в най-българския и най-уважаван празник за българите. Празник, станал обединител на всичко българско във времена на мъка и радост!Празник, недосегаем за политически ламтежи и манипулации! Празник, обичан от всеки без значение на възраст, класа, пол, занятие!
Казват, че св. Климент нарекъл азбуката „кирилица“, за да се преклони пред делото и увековечи творението на своя учител св. Кирил.
Едва ли е повече от легенда, но тази легенда предава целия смисъл на днешния ден. Празник, в който учениците почитат учителите си. Празник, който се посвещава на азбуката, на писмеността, на хората, отдали се на святата мисия да предават, пазят и съхраняват душевността и словото.
Днес отбелязваме Празника в трудно време. Време на война и опити да ни отнемат най-святото, най-българското постижение в 1340годишнината на България. Нашето А, Б, В… Нашите букви, език, писменост, станали онзи непоклатим стълб на Душевността, превел Народът през реки от кръв, векове страдания, купища изгубени Синове и Дъщери, отдали живота си на дръвниците на вярата, в битки с поробителя, край Клисура, Перущица и Батак, на Шипка, край Битоля, и Охридско, при Одрин, Лозенград, Чаталджа , Завоят на Черна и Дойран, при Стражин и Драва, за да ни има още като Нация, за да вярваме, че има още какво да дадем на Бъдещето
.
Уви, днес живеем във времена, когато чужди нам сили ни съветват да забравяме. Да забравим набитите на кол глави, изкланите в църквите майки и деца, шамарът на един крал оставил следа на позора не върху бузата на 7 годишната Васка Зойчева от Охрид, отговорила гордо, че е Българка, а върху една цяла общност, част от Българския народ, на взривения храм „Св. Неделя“ и избитите без съд и присъда след това, на разстреляните, изчезналите без следа, загинали из лагери жертви на един друг режим.
Искат да забравим всичко – език, вяра, история, легенди, защото ни искат подчинени, послушни, кротки. А ние не сме били такива векове, благодарение на Езика и Духа!!!
Затова днес ни трябва 24 Май, повече от всякога! Затова ни трябва преклонение пред Светите братя и пред творението им!
Скъпи приятели,
Ние сме Българи и сме оцелели като такива 13 века не с оръжие, а с език и вяра! И трябва да оцелеем поне още толкова! Затова празнувайте най-красивия и гарантиращ бъдеще за децата ни празник: Денят на българския език, култура и дух – 24 Май!
„Върви Народе Възродени“!
Бог да пази България!
И нас!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram