Дядо Киприан освети нов храм

Нов православен храм ще посреща миряните в старозагорското село Борово. Божият дом, който носи името „Свето Възнесение Господне“, беше осветен от Старозагорския митрополит Киприан в съслужение със свещеници, съобщават от пресцентъра на Старозагорската митрополия.

Архитектурният проект е на арх. Иван Иванов.

Пълното финансово осигуряване по построяването, изографисването и обзавеждането с необходимата утвар е дело на двамата арендатори на село Борово Георги Георгиев и Васил Марин от град Пазарджик. Градежът е започнал през 2019 г. Изографисването е дело на Радостина Павлова. За предстоятел на Божия дом е определен  отец Иван Генов.

След освещаването ктиторите дадоха курбан за здраве и благополучие на населението на китното селце.

„Абсолютно съм сигурна, че няма такъв красив храм в района. Малко ни е селото, но имаме абсолютно всичко, от което се нуждаем- и пенсионерски клуб, и читалище, което е ремонтирано, магазин, автобус идва в село. Слава на Бога вече имаме и църква. Сега наше задължение е , както досега дедите ни са опазили читалището и училището, в което днес се помещава кметството, така и ние да поддържаме този Божи дом. Благодаря на нашите арендатори за безценното дарение! Господ Бог да ги дарува със здраве, сполука и преуспяване!“, заяви кметският наместник Янка Дончева. 

Село Борово е разположено на 22 км южно от Стара Загора. Обхваща част от Старозагорското поле и североизточната част от Чирпанските възвишения.

Данни за съществуването на селото има още от 1770 година. Първоначално то е било разположено в местността „Юрта“. След опожаряването му се е заселило на днешното си място, където е имало три турски чифлика. За основатели на новото селище се считат трима души, като главна роля за преселването играе Иван Денев.

В миналото Борово е наброявало 500 човека, а сега са 60 жители с постоянен адрес.

Територията на кметството е почти равнина с богата черноземна почва, което създава добри условия за развитие на земеделието. Основен предмет на дейност е зърнопроизводството. Обработваемата площ е около 8400 дка., уточни кметският наместник на Борово. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram