Др. Стойнев, БСП: Поставям дилемата Музей или Институт по розата в Парламента!

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев предстои да попита в Парламента възможно ли е 500 хил.лева за нов Музей на розата, отпуснати от правителството онзи ден, да бъдат дадени на Института по розата, където драмата със съкращенията продължава. Продължава и тенденцията на намаляване на добивите от розов цвят и редуциране на научната дейност. Стойнев е категоричен, че много доводи водят към извода за умишленото закриване на звеното на Селскостопанската академия в Казанлък. Депутатът от левицата е категоричен: „Ще настоявам в Народното събрание парите да бъдат пренасочени към Института по розата от бъдещия музей!“.
По повод тревожните сигнали за порочни съкращения на специалисти от научните отдели на Института, депутатите от БСП Драгомир Стойнев и Георги Гьоков направиха визита на място, предварително обявена и за медиите. Странно защо директорът на Института Георги Чаушев оказа яростна съпротива екипът на Пресс тв да влезе и забрани достъпа ни чрез охраната.
Склонен да разговаря с предложените за съкращаване и с връчени предизвестия служители бе директорът Чаушев след срещата.

Става въпрос за човешки съдби, хора оставащи на улицата без работа, и неколкократно постъпване на сигнали за унищожаването на Института в примната на народният представител Георги Гьоков. Според него ясни са правилата и за пригодността на кадрите и изискванията за освобождаване от работа, но доколко те са правилно приложени е въпрос. Гьоков се усъмни в наличието на анализ за обезпечаване на работата в Института преди съкращенията
Междувременно се оказа, че огромният теч, отстраняван в момента по ул.“Орешака, е причинен от запушена тръба в дестилерията на Института.
Розоварната е отдадена под наем, а недоброто й поддържане е причина за аварията, коментираха дългогодишни работници там.

Очаквайте още по темата в емисия „Новини“ на Пресс тв от 18:15 ч.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram