Древните земи на Тракия за закърмени с култа към виното

„С кораби траките са носили вино за стана на Агамемнон, който е предпочитал това вино.  Именно тракийското вино е упоило Полифем, циклопът, от когото е избягал Одисей. Така че още от най-древни времена още от края на Микенската епоха, началото на Желязната епоха тракийското вино се е славило из древния свят. Дори и в по –късни сведения от римско време се намира похвала към тракийското вино.“ – разказва проф. Иван Маразов. Припомняме ви интервю с него на днешния празник Трифон Зарезан.

„Траките са описвани от античните автори като големи пияници. Дори и жените пиели. Тракийският мъж е описван като леко подпийнал, като любител на виното и това е било един от начините да покажат варварската същност на траките. Тоест те не са като гърците да пият разредено вино.

Ала траките са пили такова вино, защото не са искали да разгневят самия бог Дионис, който самият е пиел неразредено вино.

Фактът, че в тракийската култура срещаме толкова много скъпоценни съдове, които са направени точно за пиене от тракийските царе,  подсказва, че виното е имало голямо значение в техните ритуали в техните култове. Няма култ в древността, който да минава без вино.“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram