Древен тракийски ритуал на Мегалита ознаменува първия летен ден

С древен тракийски ритуал бе посрещнат първия летен ден на Мегалита над с. Бузовград. След като първият лъч на Лятното слънцестоене озари скалното светилище, днес Сдружението за антични и средновековни реконструкции „Сила“ възстанови древен тракийски ритуал за почит към светлината, блясъка, силата и античния бог Арес, покровител на траките воини.

Според историческите данни, траките са правили жертвоприношения по време на война. Най-добрият пленен вражески воин е бил принасян в жертва, кръвта му се е смесвала с вино, а тракийските воини са се обливали с тази смес за сила, мощ и победа над враговете. В ритуала са участвали само мъже, а накрая жените са посрещали своите герои с венци от лоза.

Огън, вино, тракийски рог, жрец, заклинания и весталки видяха десетките млади и възрастни казанлъчани и жители на с. Бузовград, изкачили се да наблюдават ритуала, който в този вид се прави за първи път на скалното светилище.

Мегалита над Бузовград придобива особена популярност, след наблюденията върху него от проф. Александър Фол. Тук е разпръснат и неговият прах, което прави мястото още по-интересно и сякаш наситено с тайнственоството на древната тракийска цивилизация.

Археологическият обект Мегалита се намира на 4 км южно центъра на с. Бузовград, с изключително красива панорамна гледка към Долината на розите и тракийските владетели и поречието на р. Тунджа.

С решение на Комисия, назначена от министъра на културата Вежди Рашидов, взето в началато на м. юни, се предлага скалният феномен „Мегалита“ край Казанлък да бъде обявен за природна забележителност.

Сдружението за антични и средновековни ритуали „Сила“ се намира в Пловдив, но има национален характер, тъй като в него членуват хора цялата страна. Те изучават древните обичаи по нашите земи и правят възстановки на антични и средновековни ритуали. Председател на сдружението е Иван Лещев.

Отбелязването на Лятното слънцестоене на Мегалита край Бузовград е част от продължилия повече от месец Фестивал на розата, традициите и изкуствата в Казанлък. Празникът завършва навръх Еньовден с еньовски ритуали пред Етнографския комплекс в града на розите. Ритуалите започват в 10.00 часа на 24 юни.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram