До 17-ти януари мераклии да купят Летище Кълвача, ще правят огледи

По информация на в-к „Старозагорски новини“ – Частен съдебен изпълнител продава летището на Кълвача срещу 3 716 080 лв. Публичната продан е насрочена за 18 януари в Pайонния съд в Казанлък от съдия-изпълнител Кръстьо Ангелов, става ясно от обява в интернет. Летателната площадка бе приватизирана от Стойчо Кълвачев, дистрибутор на горива и собственик на бензиностанции, през 2007 г.

Имотът от 343 489 кв.м се намира в местността Големите ливади край Града на розите по пътя за с. Овощник и се продава заради неплащане на договорна ипотека на „Кълвача инвестмънт“ ЕАД в полза на „Юробанк И Еф Джи България“. Теренът е съставен от 3 поземлени имота и 2 хангара, има ток и вода.

До 17 януари всеки желаещ може да огледа имота и да се запознае с тръжната документация в Казанлъшкия районен съд.

Това е вторият имот, собственост на старозагорския бизнесмен Стойчо Кълвачев, който се продава от съдия-изпълнител. През есента бе продадена административната сграда на Кълвача край Казанлъшките минерални бани.

Сагата с летището край Казанлък продължи повече от пет години, след като през 2008 г. бе направена първа копка на бъдещата полоса. Тогавашният Общински съвет в Казанлък гласува да продаде на бизнесмена 400 дка общинска земя за 2.1 млн. лв. Решението на съветниците обаче бе атакувано в съда от следващия общински съвет, след като се оказа, че данъчната оценка на земите е почти двойно по-висока от сумата, на която общината щеше да ги продаде.

Инвестиционната компания също заведе дело и така работата по проекта бе блокирана. През 2012 г. Кълвачев се отказа да строи летището и изпрати уведомително писмо за това до съветниците. С оттеглянето на претенциите му приключи и съдебната сага.

По проект на сегашното малко летище край Овощник трябваше да бъдат построени две писти с дължина от 1800 м, които да поемат самолети с до 50 човека на борда. Идеята бе там да се поемат чартърни полети на по-малки машини.

Летището край Казанлък разполага с една писта за излитане и кацане върху грунд с дължина 600 m и ширина 25 m, която може да се използва от самолети с максимална излетна маса до 5 700 kg. Създадено е преди Втората световна война и дълго време се използва от Военновъздушните сили като база за учебни полети с малки самолети. По-късно то става основен център за подготовка на парашутисти, като през 1980 година там е проведено световно първенство по парашутизъм.

http://starozagorskinovini.com/news/index.php/mainnews/biznes/736-sadiya-izpalnitel-prodava-letishteto-na-kalvacha

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram