До 1 февруари променяме вида на осигуряването

До 1 февруари самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП. Срокът изтича на 31 януари, но тъй като той е почивен ден, хората ще могат да подадат декларация до 1 февруари 2016 г.

Самоосигуряващите се задължително се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. Тези, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица. Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на някои обезщетения – например т. нар. „майчински” при бременност и раждане.
Видът на осигуряването на самоосигуряващите се може да се променя за всяка календарна година. За тази цел се подава декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за това е до 31 януари.
В седемдневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП. При прекъсване и възобновяване на трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания вид осигуряване.
Декларациите се подават в офисите на НАП лично или чрез упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram