Допълнителна сграда на Центъра за обществена подкрепа до ромските квартали ще помага на децата и семействата в риск

За обособяване на изнесено работно място за предоставяне на услугата ЦОП извън сградата на ул. „Войнишка“ № 25 гласуваха общинските съветници на Казанлък. Предложението за това е на общинската администрация. Допълнителната сграда на Центъра за обществена подкрепа се намира в източния край на града, в близост до ромските квартали на града, до училище и детска градина.

Социалната услуга „Център за обществена подкрепа“ е с местоположение гр. Казанлък, ул. „Войнишка“ №25. Центърът предоставя социална услуга, делегирана от държавната дейност с доставчик община Казанлък. ЦОП е разкрит със през 2013 г. като „Център за обществена подкрепа“ с капацитет 60 места. Услугата се предоставя от Сдружение „Бъдеще за децата“ и е с
капацитет 80 потребителя.

Съгласно Договор от 25.08.2021 г. Община Казанлък възлага управлението на социалната услуга „Център за обществена подкрепа“ на Сдружение „Бъдеще за децата“. Основната сграда, в която се намира Центъра за обществена подкрепа (гр. Казанлък, ул. Войнишка 25) е в широкия център на града, в близост до училища, детски градини, ДКЦ поликлиника, но далеч от ромския квартал на града.

Голяма част от потребителите на услугите са от тази маргинализирана общност и специалистите се
сблъскват с проблем при осъществяването на регулярните си консултации по случаите, по които работят, при предоставянето на общодостъпните услуги и извършване на превантивната общностна работа.
За целта, Община Казанлък е предоставила с договор на доставчика, допълнително пространство на бул. „Александър Батенберг“ №113 за обособяване на изнесено работно място. В него ще се предоставят социални услуги в непосредствена близост до нуждаещите се потребители от общността. Специалистите ще информират и консултират хората по наболели въпроси, ще помагат при попълването на различни документи за институциите, ще организират информационни срещи, групи за подкрепа, модули за обучение в придобиване на умения за социално включване и др.

Екипът ще развива дейности за подкрепа и консултиране на семейства от общността – развиване
на родителски способности и умения, справяне с трудностите при отглеждане и възпитание на деца; превенция на ранните бракове и отпадането от училище; подкрепа на семействата при реинтеграция и др.
Предоставянето на социалните услуги в близост ще отговори на потребностите на общността и ще ги направи достъпни за всяко дете в риск и неговото семейство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *