Долината на тракийските царе на четвърто място в „Чудесата на България“

Долината на тракийските царе, Мадара – древни структури, Татул и Перперикон са с изравнени шансове в класацията „Чудесата на България“. Забележителностите са с подкрепа от 46 % на участниците в гласуването и към момента се нареждат на 4-то място в националния вот. Трета във временното класиране е крепостта Баба Вида с 51%, пред нея с 53% е Велико Търново. Белоградчик и пещерата Магура до този момент водят в класацията със 71 процента подкрепа.

Целта на кампанията е с общите усилия и участие на държавните институции, от една страна, и гражданското общество – от друга, да бъдат определени нови кандидатури от материалното и нематериалното културно-историческо наследство на България, които да бъдат предложени за включване в списъка на ЮНЕСКО.Гласуването тече на сайта „Чудесата на България“ (www.bgchudesa.com). Българите избират топ 10 между 30 символа от материалното и 30 от нематериалното наследство.

Резултатите от гласуването на гражданите ще бъдат обявени на 3 октомври, като така класираните предложения ще бъдат представени на Министерство на културата за съставянето на новите национални индикативни листи от потенциални кандидатури за списъка на ЮНЕСКО. Одобрените от организацията обекти ще станат част от световното културно наследство.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram