Доброволците ни и млади художници отбелязват Международния ден на биологичното разнообразие

На 22 май е Международният ден на биологичното разнообразие. Този път е дълъг, ето защо МЦР-Взаимопомощ включва отбелязването на този ден в своята програма по случай 20-годишния юбилей на организацията. Денят се чества от 2001 г. насам. Иницииран е и обявен от Обединените нации, за да се подобри информираността и разбирането за проблемите пред биоразнообразието. За първи път, като Международен ден на биологичното разнообразие, Генералната асамблея на Обединените нации обявява 29 декември 1993 г. – датата, когато влиза в сила Конвенцията за биологичното разнообразие. През декември 2000 г., Генералната асамблея на ОН възприема 22 май. За да отбележи 22 май 1992 г., като на тази дата в Найроби е приет окончателния текст на Конвенцията за биологичното разнообразие.

В продължаващата традиция от 2 февруари, възпитаници на НГПИД „Академик Дечко Узунов“ изработиха и представиха плакатни предложения, картини и 3Д инсталация за инициативата на международните доброволци и младежи по проектите на програма „Европейски корпус за солидарност“. Най- добрите попадения за подготвящата се изложба в края на годината по случай Международния ден на планината – 11 декември, бяха на Анита Иванова, която представи арт инсталация с жив мъх, и на Стефани Петрова, с три представени творби до момента.

Произведенията им ще бъдат показани по време на организираната изложба на Юнайтед Авангард Артист по проект „Зелена игра”.

Представянето в общността на важни екологични дати е от изключително значение, като по този начин повече хора ще научат за тях и в същото време ще се замислят за опазване на околната среда в наши дни – споделя Йоана Иванова, идейният двигател на инициативите и ръководител на неформалната група към организацията по проект „Еко 2” на „Взаимопомощ“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram