Днес, 31.03.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По случай 1 април – Денят на хумора и шегата, екипът на радио „Вис виталис“ излъчи Декларация с искане на „оставката“ на Васил Самарски. Тя бе „подписана“ от всички работещи в радиото. „Декларацията“ съдържаше „упреци“ към него от рода на: „Той вбесява всички ни с непрекъснатите си идеи, с добрината си и с това, че непрекъснато плаща сметките, като седнем заедно на кафе“. Огромен брой слушатели се „вързаха“ и не спряха да звънят по телефона в негова защита: „Какво искате от това момче? Един човек ще направи нещо хубаво в този град и вие ще започнете да го оплювате!“. На следващия ден – 1 април, на слушателите с усмивка бе съобщено, че всичко това бе първоаприлска шега. Последва и коментар в ефир „Кой как слуша и какво чува?“.

1994 – В интервю за радиото актьорът Никола Анастасов разказа за импровизациите си на сцената. „Това е възможно, само, ако си се подготвил“, заключи той. На въпроса „Кой е Санчо Панса днес в България?“, актьорът отговори: „Аз съм“.

1994 – Радио „Вис виталис“ излъчи поредица от интервюта с български творци, гостуващи в Казанлък по време на Чудомирови празници,93. Сред тях бяха Камен Воденичаров, който разказа за 3-те екипа, които подготвят Ку-ку програмата, и актьорът Вели Чаушев, който каза: „В днешното куцо време си отивам обогатен от Чудомировите празници. Казанлък се превръща в столица на хумора и сатирата, тук има интелигенция“.

1997 – Нови 8 заболели от диабет на възраст между 10 и 40 г. бяха регистрирани в Общинската поликлиника в Казанлък. Този факт заостри вниманието на лекарите, тъй като за първите три месеца на 97-ма година общият брой на болните от диабет се увеличи с 30 души.

1999 – Този бе последният ден, в който правоимащи работници можеха да подадат заявления за участие в РМД в „Арсенал“.

1999 – В Републиканското първенство по карате-до в София републикански шампион на комите до 13-годишна възраст в категория до 40 кг. стана Димитър Иванов от казанлъшкия клуб „Севт I“.

1999 – 1 милион /стари/ лева бяха откраднати рано сутринта при въоръжен грабеж от казанлъшкото кино „България“ и кафето в киното „Виолентина“.

1999 – Рекорден брой печалби улучиха през март 1999 г. казанлъчани от Спортния тотализатор – 180 милиона /стари/ лева при постъпления за месеца 41 милиона.

2000 – 120 кашона с консерви получиха здравните и социалните заведения в община Казанлък от Агенцията за чуждестранна помощ.

2000 – В НЧ „Искра“ се състоя кръгла маса на тема „Нашенецът – начин на употреба“. В нея участва историкът проф. Андрей Пантев. В интервю за радиото професорът каза: „В днешно време историята ни изкушава. Дебатите в парламента за незаконността на периода 1944-1989 г. говорят за политическа импотентност“.

2000 – „Колко струват дюлгерите на съвременна България?“ – това попита Деляна Бобева актьора Георги Калоянчев в интервю за предаването й „Темели“. Актьорът отговори така: „Някои струват, други не. Едни имат златни ръце, а други нямат, но чакат голямо заплащане. Дюлгерите в съвременна България не са много съвестни. А имаме традиции. Но… трябва да се работи. Гледам колко много хора има посред бял ден в градинката пред читалище „Искра“ и си викам: Божеее, тоя народ няма ли работа?!“.

2001 – В този ден бе открита изложба от карикатури под заглавие „Закачки“ на казанлъшките автори Николай Фитков и Дечко Николов.

2001 – Спектакълът на Нешка Робева „Два свята“, представен два пъти в този ден, остана най-трайното събитие в паметта на казанлъчани от проведените мероприятия в рамките на Чудомирови празници,2001.

2001 – Над 500 възпитаници на математически гимназии от България и Румъния взеха участие в 16-я Национален пролетен математически турнир „Казанлък-2001“ с домакинството на Математическата гимназия – Казанлък.

2001 – Сребърен медал спечели казанлъшкият културист Данаил Генев на Републиканското първенство за младежи в София. Славчо Христов завоюва бронзов медал.

2002 – Спектакълът „Охранители“ на Малък градски театър „Зад канала“ бе определен за комедийния хит на сезона в първото издание на Националния театрален фестивал в рамките на Чудомирови празници,2002.

2002 – В този ден приключи специализираната полицейска акция за спазването на правилата за движение по пътищата и ползването на предпазни колани. Само за 5 дни бяха констатирани 129 нарушения, съставени бяха 29 акта, наложени бяха 108 глоби.

2002 – Председателят на Народното събрание Йордан Соколов информира в интервю за „Вис виталис“ за проблемите, които гражданите са поставили пред него в приемния му ден в Казанлък: за жилищните компесаторни документи, за социалните помощи, за връщането на земята, жилищни проблеми. „Повечето могат да се решат по нормативен път“, каза Соколов, но не се ангажира за кои от проблемите на казанлъчани ще съдейства. „Изправена ли е България пред предсрочни парламентарни избори?“. На този въпрос той отговори, че , „за съжаление, правителството на НДСВ дава такъв повод, но че за предпочитане е да няма предсрочни избори – заради влизането на страната в ЕС“.

2003 – „Той не е готов да бъде кмет“, заяви кандидатът за кмет Стефан Дервишев по повод отказа на опонента му – другият кандидат за кмет Стефан Дамянов, да участва в публичен предизборен диспут с него преди предстоящия балотаж.

2004 – 22-ма учредители създадоха в този ден Местна комисия за обществен ред и сигурност – обществен орган, обединяващ усилията на институции, местна власт, сдружения, културни учреждения, бизнес и медии.

2004 – Изследване за работата на Чудомир като журналист представи в този ден Георги Матев – като част от проявите, посветени на 80-годишнината на в. „Искра“.

2005 – „Прозата“ – преглед на литературния живот в Казанлък след Чудомир, бе проведен в къща-музей „Чудомир“. Срещата бе организирана съвместно с Общинска библиотека „Искра“ и Съюза на българските писатели. Проявата бе част от 12-ото издание на Чудомировите празници в Казанлък. 

2005 – Издателство „Жанет-45“ представи три книги на двама казанлъшки автори: поетичната книга „Необичайно“ от Женя Димова, романа „Лед Цепелин“ и песнопойка от журналиста Петър Марчев.

2005 – За поредна година в рамките на Чудомирови празници, в ДК „Арсенал“, водещият на детското предаване „Като лъвовете“ по БНТ – Николай Априлов, проведе конкурс за избор на млади казанлъшки изпълнители с идеята те да бъдат включени в „Като лъвовете“.

2005 – Близо 600 първокласници от 23 общински училища се включиха в акцията по засаждане на дръвчета в дворовете на своите училища. Инициативата, по идея на началната учителка Светлана Нероева от ОУ “Д-р Петър Берон” – с. Овощник, бе наречена “Расте детето, расте дръвчето”. В пръст, донесена от родното място на Екзарх Антим Първи в Лозенградско, учениците от едноименното учебно заведение в Казанлък засадиха дърво – символ на училището.

2008 – Състезателите на дълги разстояния Мира Петрова и Ради Милев пробягаха класическата дистанция от 42 км и 195 м  на гребната база в Пловдив по време на петия Шри Чинмой маратон и полумаратон „Себенадминаване”. Десетокласничката Мира Петрова завърши първа и спечели купата в маратона при жените. 

2009 – По повод 60-ата годишнина на казанлъшкия скулптур Спас Мавров в залата на ул.”Искра” 4 бе открита негова изложба от скулптурни и графични творби „Прозрения”. Той представии книгата си „Български сакрални вълшебни приказки”.

2009 – В този ден се състоя премиера на детския мюзикъл на Целодневна детска градина „Юрий Гагарин” и Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски” –  „Съвременна приказка за Червената шапчица”.

2010 – Представителят на американската неправителствена организация Ричард Уитмър връчи на казанлъшките ортопеди д-р Петър Лучев и Росен Джукелов и на акушер-гинеколога д-р Тодор Гаргов сертификати за успешно премината специализация за извършване на лапароскопски, безкръвни операции. През октомври 2009 г. водещи специалисти от Форт Уейн – Индиана показаха в Казанлък своя опит в извършването на безкръвни ставни и гинекологични операции. От американската болница „Дюпон“ се завърна казанлъшкият кардиолог д-р Сидихулах Рахими. Там той специализира подготовка и извършване на инванзивна кардиология.

2010 – Първата си книга „Втора класа“ представи в ЛХМ „Чудомир“ казанлъшкият журналист Светлозар Стоянов.

2011 – „Няма да се закрива полицейската школа в Казанлък“, обяви народният представител от ГЕРБ Емил Караниколов. За намеренията за закриване на школата, която е поделение към Академията на МВР, казанлъшката общественост и местната власт бяха информирани след тревожно писмо до Общинския съвет от колектива на Полицейската школа в Казанлък, създадена през 1970 г. През  различни обучителни курсове в нея бяха преминали над 23 хиляди полицаи. Малко над 1 милион лева бе годишната издръжка на школата.

2011 – Йосиф Перец бе носителят през 2011 г. на наградата от литературния конкурс „Чудомир“, провеждан съвместно с вестник „Стършел“. Ветеранът-хуморист бе отличен за разказа си „Чарли, който е Джеки“. Перец бе 42-ят носител на литературната награда „Чудомир”.

2011 – Близо 500 деца от цялата страна взеха участие в 14-тото издание на Националния конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци”. Близо 100 рисунки селектира журито, които влязоха в изложба, подредена във фоайето в сградата на Общината.

2014 – При тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“ загина проф. Лилия Кръстева, директор на Института по розата. През 2007 г. извън България в същия автомобил – „Мерцедес“, загина друг служител на института – Златка Кръстева.

2015 – Казанлъшката прокуратура повдигна обвинение на журналиста от МГ “Вис виталис“ Георги Манев. Прокурор Кръстин Кацаров се самосезира „от името на обществото“ и обвини журналиста във „всяване на паника” в репортажа му, заедно с оператора Делян Тенев, от наводнената западна част на Казанлък на 1 февруари с. г. Тогава няколко фирми на територията на бившата фабрика „Първи май”, районът на „Кауфланд”, входът на военното поделение и улиците „Вожели” и „Стара планина” бяха залети от придошлата вода на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора. Наказание до две години застрашаваха Жоро Манев, ако не беше надигналата се вълнá  от медийна подкрепа в Казанлък, Стара Загора и страната, вкл. и отстрана на националните медии и Съвета за електронни медии. СЕМ официално се произнесе, че в репортажа са спазени всички журналистически изисквания. Впоследствие Кацаров бе освободен от поста си.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram