Днес, 30.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – В този ден започна жътвата в Казанлъшко. В с. Копринка тя започна с ритуал, по време на който бяха демонстрирани възможностите на специално закупения за кооперацията комбайн „Кейс“ с компютърно управление.

1998 – В ТМЕТ „Иван Хаджиенов“ бяха връчени дипломите на 154 зрелостници, 24 от дипломите бяха отлични.

1998 – На републиканското първенство по лека атлетика за юноши и девойки старша възраст казанлъчанката Нина Сербезова спечели първото място в тройния скок с 12 м. и 23 см. и третото място в скока на дължина – с 5 м. и 28 см.

1998 – Земеделските стопани в община Мъглиж ожънаха над 6 хиляди декара с есенници.

2000 – В този ден в Казанлък бе проведена музикално-поетична вечер в памет на починалия през 1997 г. казанлъшки поет Николай Станков.

2000 – В Казанлък се състоя среща с Емил Димитров – Ревизор №1 на България. Бе представена книгата му „Митница“.

2002 – Добивите от ечемик в Казанлъшко бяха средно 200-250 кг. от декар. Общо посевите с ечемик в района бяха 17600 дка. През предходната 2001 г. добивите при ечемика бяха по 300 кг. от декар.

2004 – Заради силната детско-юношеска школа на ФК „Розова долина 1948“ Казанлък бе предпочетен да домакинства финалите на Републиканското първенство по футбол за деца, родени през 1989 г. Другите претенденти за домакинството бяха ЦСКА, „Левски“, „Локомотив“ – София и „Берое“ – Стара Загора.

2004 – Изпълнителният директор на ТЕЦ – Казанлък Ивайло Маринов запозна слушателите на „Вис виталис“ със стратегията за развитие на ТЕЦ-а, съвместно с Община Казанлък.

2005 – Общинските съветници упълномощиха кмета Стефан Дамянов да предприеме всички необходими законови действия по прехвърляне на собствеността върху Дома-паметник на връх Бузлуджа и хотела в същия район от държавна в общинска собственост, като нейното управление се извършва в полза на жителите на община Казанлък. Към момента обектите се стопанисваха от Областна администрация – Стара Загора. Дамянов обяви, че средствата за реконструкция ще бъдат привлечени от външни организации.

2008 – 38 автомобила се явиха на 40-я юбилеен старт от четвъртия кръг от скоростния планински шампионат край Габрово. Тихомир Златков от АСК “Ефко Рейсинг” с автомобил “Форд Ескорт WRC “ беше най-бърз на тренировките, изпреварвайки Илия Царски, Николай Паунов и Костадин Щерев с повече от секунда. На състезанието Златков даде и най-добро време от всички 38 пилота, с което стана първи в група Хобикар и в Х4.

2009 – Отборът на „Розова долина” – Казанлък е събрал най-много зрители на домакинските си срещи в Югоизточната В група през сезон 2008/2009 г. – средно по 475. Това сочеше статистиката на bulgarian-football.com. Най-посетената среща през сезона е бил мачът от 36-ти кръг между отборите на „Розова долина” и „Арда”, привлякъл 2000 души.

2010 – Заключителна среща по проекта „С желание в училище” се състоя в този ден в Гимназия „Акад. Петко Стайнов”. В него взеха участие ученици от всичките класове, обединени в клубове по интереси – „Грамотни сме, но не дотам”, Европейски измерения”, „Екология”, „Колекция Моята България”, „Биология”.

2010 – От Държавното първенство за юноши и девойки Богдан Замтиков от клуб „Цветанка Христова” – Казанлък спечели два златни медала – на копие и гюле. Станислава Василева от същия клуб спечели злато на копие, а Радостина Гачева – сребро, също на копие.

2011 – С шест изложби с уникални експонати от фонда и проект за 50 000 евро посрещна 110-тата си годишнина ИМ „Искра”.

2011 – 110 години от създаването си отбеляза Художествената галерия в Казанлък. Създадена през 1901 г. като част от Музей за старини и изкуства, тя е една от най-старите провинциални художествени сбирки в страната. Инициативата за създаването й е на Иван Енчев – Видю.

2011 – Излезе от печат новата книга на Румен Денев „Люлка на Вселената”. Денев е член на СБП, към момента – автор и на книгите „Животът на дъжда“, която има награда за поезия от конкурса „Южна пролет“, „Вечният мир“, „Последно“, „Звукописи“ и „Посоки на погледа“.

2011 – Шестима от малките художници на Школата по живопис „Арт линия” взеха участие в конкурс-пленер, който за седми пореден път се проведе в гр. Харков, Украйна. Конкурсът събра над 55 деца от 17 школи от Беларус, Русия, Ямуртия, Казахстан, Украйна и България. Казанлъшките деца се завърнаха с дипломи – лауреат и един специален приз на чугуевските художници.

2012 – В този ден на яз. „Копринка“ бяха заснети финалните снимки на поредицата от 13 филма „Това е България“ с участието на Валя Балканска, „Бага-Тур”, домакините от НЧ „Пробуда-1920“ с. Копринка, граждани от Казанлък и други градове на България. Гост на събитието бе и президентът (1990-1997) д-р Жельо Желев. Главен режисьор бе Нено Маринов, работата по проекта бе продължила 2 години, по време на които са били изминати над 180 000 км. по суша, въздух и вода. Премиерата на поредицата се състоя в Брюксел.

2014  – Александър Алексиев, който се състезава за турския „Брисаспор“, стана шампион на България при младежи до 23 години. Бившият възпитаник на „Лястовица 1905″ бе най-бърз по трасето от 130 км. при общия старт.

2014 – Хорът към казанлъшкия храм „Св. Йоан Предтеча” с диригент Диляна Колева се завърна с две дипломи от участието си в Международния фестивал за църковно пеене в Поморие. 

2014 – „Общината не знае причината за спирането на сепариращата станция за отпадъци в кв. „Хр. Ботев”, – заяви в отговор на въпрос към нея кметът Галина Стоянова по време на заседание на Общинския съвет. Фирмата, стопанисваща станцията, открита преди 3 месеца, бе „Грийн планет”.

2014  – С решение на Общинския съвет, заради неплатени такси, бяха отнети разрешителните на „Кълвачев инвестмънт” за водовземането на минерална вода в землището на Овощник. Фирмата на Кълвачев бе станала притежател на три такива разрешителни в периода 2003–2007 г., но през 2013 г. ползвателят бе депозирал желание пред Басейнова дирекция в Пловдив те да бъдат прекратени.

2015 – Казанлъчанинът Петър Бояджиев, живеещ и работещ в Канада, откри в Музея на фотографията изложбата си Habitus. Той организира в Казанлък третото издание на Международната изложба-конкурс „Мини принт“ с участието на 90 художници-графици от пет континента с над 200  графики.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram