Днес, 30.01.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – „Да си кажем: да поработим добре и да имаме вяра в другите!“, – така се обърна към слушателите в интервю за „Вис виталис“ по повод скандалите около „Каналето“ актьорът Васил Василев-Зуека, който сподели, че вече е на 33 г. и след „Каналето“ не желае да се занимава с телевизия. „Медиите направиха шумотевицата. Ще загубят само зрителите. За създаването на Балканска телевизия властта пречи“, – допълни го Любен Дилов-син.

1998 –В този ден почина активният общественик и деец на БСП Иван Кръстев.

2000 –Приключи на тази дата изкупуването на тютюна сорт „Крумовград“ в община Казанлък – общо 170 тона на цена 2,70 – 3,00 лв. за килограм.

2000 –192-ма души подпомагаше към момента Домашният социален патронаж в община Казанлък. Издръжката на един човек се равняваше на 30 лева.

2001 – Казанлъшката фирма „България К“ пласираше в чужбина 70 % от продукцията си, която като качество бе на световно ниво. В същото време в България прежди и конци се внасяха от други страни.

2001 – Съдът осъди на 3 месеца лишаване от свобода родителите на 12-годишната Мая – Асен Петков, живеещ в с. Крън, и Надка Петкова, живееща в Казанлък, затова, че бяха изоставили и лишили детето си от грижи.

2002 – След 6-месечен ремонт бе открито Второ вътрешно отделение /кардиологичното/ в МБАЛ – Казанлък.

2002 – Живеещият в гр. Шипка японски гражданин Лео Такада запозна областната управителка на област Стара Загора Мария Нейкова с идеята си в България да се заселят 1 милион семейни двойки – пенсионери от Япония.

2002 – Младежкият общински съвет излезе с Обръщение до ръководството на Община Казанлък, в което настоя Младежкият дом в града да не бъде предоставян на наематели, а да бъде върнат на младите хора, където да развиват собствена културно-развлекателна дейност. Същата вечер Пламена, Кица, Ирина, Иван и Тенчо Ченалов – членове на Младежки общински съвет-Казанлък, бяха гости в младежкото предаване на „Вис виталис“ „Каквото-такова“, водено от младежи от Казанлък. „Бъдете такива, каквито сте. Усмихвайте се и бъдете изпълнени със светлина и позитивизъм!“, пожелаха те на младите хора.

2002 – Към този момент излизаше вестник „Бузовград“.

2003 – След гостуването си в студиото Мая и Пламен Станеви, биатлонисти от Казанлък, клуб „Бояна“, отправиха пожеланията си в Книгата за гости на радиото: „Пожелаваме на радио „Вис виталис“ много творчески успехи, щастие и здраве. Да е все така оригинално и да може да се слуша в цялата страна!“.

2004 – ПП „Земеделски съюз“ – Казанлък официално отправи обвинение към кмета Стефан Дамянов, че няма право да заема поста кмет поради незакрити към момента на встъпването си в длъжност фирми. Последваха продължителни спорове, вкл. публични и съдебни.

2004 – Социална кухня „Спасение“ за 60 пенсионери откриха в Казанлък началникът на отдел „Социална политика и здравеопазване“ Милка Тенева и зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров. Кухнята бе за 3 месеца, средствата бяха поделени между Общината и КНСБ.

2006 – 25 декара лавандулови насаждения бяха унищожени при пожар в масив, собственост на Земеделските кооперации “Успех” – с. Крън и “Съгласие“ в с. Енина. Казанлъшките огнеборци спасиха 150 дка лавандула.

2006 –Писателят Георги Господинов бе гост в студиото на „Вис виталис“ и представи за слушателите новата си книга „Аз живях в социализма“, в която са събрани 171 лични истории на българи отпреди 1989 година. Един от въпросите на Цветан Георгиев към него бе: „Цени ли се нашата литература в Европа?“. Отговорът на Господинов: „Пътувам много, представям книгите си на различни места и впечатлението ми е, че твърде малко се знае за нас. По-популярни са американските, турските, дори румънските автори. Но напоследък, като съдя по Берлин и Виена, където бях наскоро, интересът към българската литература се засилва“.

2007 – Златната маска и Златният пръстен от надгробната могила Светицата  край гр. Шипка станаха част от уникалната експозиция “Най-старите цивилизации в България. Златото на траките” в трезорната зала на Националния археологически музей. Изложбата, която бе първа по рода си след присъединяването на България към ЕС, представи най-редките и най-интересни паметници, които светът познава. Изложбата гостува и в Античния музей на Базел, Швейцария.

2008 – 18-годишният Владимир Комсийски, ученик от ПМГ “Никола Обрешков” в Казанлък, стана най-младият член на клуба на МЕНСА – България, в който членуваха близо 500 души, покрили с възможно най-високия коефициент унифицирания тест за интелигентност в света МЕНСА.

2013 – 5863 лв. събра дарителската кампания на Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ „Аз мога! Ти можеш! Ние можем!“, стартирала през октомври 2012 г. Със събраните средства бе подпомогнато създаването на зала за полезни умения в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания.

2013 – Образователна лектория на тема „Италианската оперна традиция“ се проведе в ШИ „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра“. Звучаха и произведения на световноизвестни майстори на оперното изкуство в изпълнение на възпитаници на школата.

2014 – Община Казанлък представи пред обществеността проект на стойност 150 х. лв. за изграждане на градски Културно-информационен център на открито „Севт III“ (КИАЦО) на мястото на прословутата в центъра на града „дупка“. 

2017 – Кукерската група от павелбанското село Турия спечели специалната награда на кмета на Община Перник от 26-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2017“. Голямодряновската група е носител на Купата на Федерацията на европейските карнавални градове- награда на Хенрих Ван дер Кроон. Златен медал в същата категория спечелиха павелбанските кукери.

2018 – В този ден бе поклонението пред журналистът и писател Емил Пенчев. Автор на книгите „Оптимистично за простотията” и „Вместо роман”.

Политик и общественик, демократ от първите години на прехода, дългогодишен председател на Демократическата партия, кореспондент на Радио Стара Загора, сътрудник на вестниците „Искра“, „Седмица“ и „Долина“, списанието „Лов и риболов“,

Емил Пенчев е основател на първия в града демократичен вестник „Казанлък“. На него дължим появата и на вестник „Шипка“. Основател е на комитета „Шипка – Община“, общински съветник няколко мандата, председател на Комисията по култура в Общинския съвет в по-ранни години, учител по български език и литература. Казанлъчани ще го помнят и като краевед и изследовател на миналото на родния край. Бе футболист и страстен фен на ФК „Розова долина“.

2019 – Ентусиасти се събират,  за да ремонтират, повалената от вятъра спирка. „Лошото време и вятъра е катурнал спирката на Любимото ни място за разходка на децата,където отмаряме и приветстваме влака!Затова предлагам когато е възможно да съберем сили и да циментираме спирката. „Това  написа във ФБ Stoyan Gaytandzhiev. За възстановяването на спирката ще помогнат кметът на Голямо Дряново и други хора с работа и материали. Вече са осигурени цимент и желязо за укрепването й. После спирката ще бъде боядисана наново.

2019 – „Така изглежда нашият новопостроен детски парк в квартал Изток под блок 45. Свободно пасящи коне необезпокоявани от никой!!! При три опита да бъдат информирани съответните органи на реда не си направиха труда дори да дойдат???? Щом те не помагат за решаване на даден проблем питам към кой да се обръщаме живущите тук??? Все пак това е създадено за нашите деца нали??“, писаха ни наши слушатели и читатели.

2019 – Започна премахването на 15-метрово дърво, което се стовари върху терасите на кооперация на казанлъшката ул.“Стара планина“ днес, докато служители на общинското предприятие за чистотата и поддръжката на инфраструктурата се опитваха да го премахнат. За целта бе докарана специализирана техника от частна фирма. Според живеещи в кооперацията дървото е на близо 50 години, те подозират, че общински съветник, обитаващ апартамент в близост, е бил инициаторът дървото да се отстрани. Хората шушукат, че не е било належащо да се премахва, освен това коментират, че човешка некомпетентност е причината за инцидента.

2020 – 59-годишният Андрей издъхна на работното си място малко след 10:00 часа. Той работел като охрана на строеж край казанлъшкото село Овощник, а смъртта му го настигнала в бараката, която обитавали охранителите по време на работния ден. Според жената, с която живеел на съпружески начала, внезапната му смърт се дължала на инфаркт. Мъжът е от Черганово, малко преди да почине се чул по телефона със свой приятел и нищо не предвещавало кончината. Андрей страдал от хипертония, а преди около пет години погребал сина си, починал от онко заболяване. На място днес в строителния обект имаше полицейско присъствие, видя екип на Пресс тв.

2021 – Кметът на Павел баня Иса Бесоолу даде курбан за здраве в село Виден. Тази година традиционното общоселско събиране бе отменено, заради пандемичната обстановка в страната, но раздаването на курбана за здраве се състоя при спазване на всички противоепидемични мерки.

2022 – След кратко боледуване късно вчера на 73 години се оттегли от този свят Детелина Павлова. Като дългогодишен самодеец на казанлъшката сцена, бивш служител на Община Казанлък, общественик, водещ в радио „Вис виталис“ човек с непримирима и открита гражданска позиция ще запомним Детелина Павлова. Тя работипрез годините в медиите на „Арсенал“, в НИТИ, радио „Вис виталис“, бешечовек-естет и с подчертан афинитет към изкуството и литературата.

2023 – Гост-лекторът изкуствоведката Христина Грозданова, главен уредник на художествения фонд на Регионален исторически музей – София, разкри любопитни подробности пред казанлъшката публика около изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I”, в която за първи път преди 5 години бяха показани оригинални акварели на автори, илюстрирали едно от най-ценните орнитологични издания – „Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа” (Naumann, Naturgeschichte der Vogel Mittel-Europas). Грозданова е куратор на изложбата, а срещата й с местните любители на изобразителното изкуство бе в рамките на платформата „Събота в галерията“ и по-конкретно от лекционния цикъл „История на изкуството за всички“ на Художествена галерия – Казанлък.

2023 – Бронзов медал получи кукерската група при НЧ „Зора-1902“ с. Голямо Дряново от участието си в 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 г. в Перник. Представители на читалището получават отличието си в категория „Поддържане и предаване на местната традиция“. При „Маски и костюми“ с бронзов медал са и кукерите от Дунавци. За изработка на детска маска отличен със сребърен медал е Ангел Данчолов, също от село Дунавци.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram