Днес, 29.12.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В интервю за „Вис виталис“ С. Юстюрк, очакващ решението на съда за закупуването на казанлъшкото предприятие „Първи май“, заяви, че намеренията му са да бъдат създадени за града нови 200 работни места.

1997 – В този ден бе отчетено, че годишно казанлъчани изхвърлят около 80 хиляди тона битови отпадъци.

1997 – На специално новогодишно тържество кметът на с. Ръжена Петко Петков награди най-добрите си служители. Наградени бяха и мелничарите в селото. За „Вис виталис“ той сподели, че счита за свой най-голям плюс уважението на хората, а като най-голям минус – недостатъчното улично осветление и това, че не е успял да асфалтира улиците на селото.

1999 – На свое извънредно заседание, проведено в този ден, Общинският съвет в Казанлък прие нова общинска структура и реши, че от общо 275 работещи в общинската администрация трябва да останат 238. Средната работна заплата в бюджетната сфера през 2000-та година трябваше да нарасне от 197 на 207 лева.

1999 – Общинският съвет в Павел баня избра за зам.-кмет на Общината Салим Аптикадир.

1999 –Рекордно високо ниво на безработицата през 99-та година отчете Бюрото по трудав общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево – 15,1 %. Към същия период на предходната година безработицата беше 11,6%.

1999 – 222 възникнали пожара отчетоха за годината от Противопожарна охрана – Казанлък – с 5 повече от предходната година. Най-честите причини бяха повреди в ел. инсталацията и ел. уредите и детски игри с огън.

1999 – Изпълнението на общата събираемост на данъците в община Казанлък за годината беше 103%. Данъкът върху общия доход бе събран на 97%.

2001 – В този ден почина дългогодишният директор на Обединеното автомобилно предприятие „Динамика“ в Казанлък Слави Маналов.

2002 – Специална среща с бившия кмет на Казанлък Станчо Коев организира Община Казанлък. През 2000 г. той бе обявен за Кмет на столетието.

2004 – Диян Костов и неговите съученици от 12 „г“ клас на СОУ „Екзарх Антим Първи“ бяха сред номинираните 54-ма достойни българи за 2004 г. На 18-я рожден ден на Диян съучениците му организираха благотворителен концерт, за да подпомогнат скъпото му лечение. Грамота и юбилейна монета от 10 лв. връчи на всеки от отличените на специална церемония в хотел „Радисън“ в столицата министър-председателят Симеон Сакскобургготски. В интервю за „Вис виталис“ Диян изказа голямата си  благодарност към всички, които са му помогнали.

2005 – Младежката организация „Проксен“ и мотоклуб „Черните рози“ връчиха новогодишни подаръци на 40-те деца, лекуващи се в момента в детското отделение на казанлъшката болница.

2006 – 16-годишната балканска шампионка в дисциплините скорост и трудност на състезателното катерене Спасина Недялкова стана Спортист на Казанлък за 2006 г. Треньор на годината стана Никола Недялков,треньор на КЕС „Селт“ и на Спасина Недялкова. В почетната тройка бяха колоездачът Пламен Станев и лекоатлетът Енчо Щерев. След тях в десятката на най-успешните спортисти за годината бяха автопилотът Стефан Панчугов, маратонецът Ради Милев, Пламена Бакалова – състезателно катерене, лекоатлетката и треньор на Клуба по лека атлетика „Олимп“ Цветанка Христова, колоездачът Станислав Заралиев, лекоатлетът Петър Рахманлиев и каратеката Теодора Иванова. КК „Лястовица“ бе определен за най-добрия клуб при индивидуалните спортове, а ВК „Казанлък“ бе първи при колективните игри. Церемонията по награждаването им бе насрочена за началото на януари 2007 г.

2006 – Близо 800 поздравителни коледно-новогодишни картички с пожелания бяха получени в Община  Казанлък. Послания с личния си подпис бяха изпратили президентът Георги Първанов, министър-председателят Сергей Станишев, председателят на Народното събрание Георги Пирински. От общинската администрация изпратиха картички до над 700 адреса.

2008 – Шестима казанлъшки фотографи с общо 9 фотографии бяха включени в каталога на Втория международен фотографски салон „Варна“,2008: Мария Димова, Йонко Русев, Добромир Димов, Кольо Пейчев, Бедрос Азинян и Таньо Камбуров. В конкурса участваха над 800 фотографии на 189 автори от страната и чужбина.

2010 – „В Казанлък се случиха много хубави неща. Това ми се ще да кажа, но не мога да го кажа. Истината е, че Казанлък, въпреки няколкото случили се хубави неща, заслужава много повече“, каза в интервю в този ден депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов.

2015 – В село Свобода, Чирпанско, вместо Дядо Коледа, по празниците долетя бял щъркел. Птицата бе гост от Полша. В Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ бяха получили множество обаждания за „бедстващ бял щъркел“. Сигнали за птицата бяха подадени и на телефон 112. Долитането на бял щъркел не бе изненада за специалистите от Спасителния център, тъй като бели щъркели  пристигали и в други краища на страната.

2015 – 500 килограма суха храна, одеяла и постелъчен материал събраха и дариха любители на бездомни животни от Казанлък и София, заедно с фондацията Animal Hope, в кампанията „Подари консерва, нахрани куче от Общинския приют в гр. Казанлък“. Кампанията бе организирана за втори път с помощта на местната фондация „Помощ за животните“. Общо през годината в приюта от улицата бяха прибрани 272 кучета. Свой нов дом и стопани намериха 43 от тях.

2016 – Община Казанлък не желае да подписва споразумение за интеграция на бежанци. Такава декларация прие общинският съвет на Казанлък. Първоначалният текст на декларацията, предложена от общинският съветник, включваше и още точки, които съветниците не гласуваха.

2017 – Инцидент в малък жилищен блок на казанлъшката улица „Шейновска“ провали празниците на три семейства, след като пламна апартамент, обитаван от клошар.

2017 – Награди и лакомства за най-малките раздаде Община Казанлък на участниците в първия фото конкурс „Фамилия Коледа“ в Зала №6 на Общината. З-ма са наградените за свои снимки, но всички участници са победители.

2017 – Напусна ни завинаги дългогодишният директор на ТЕЦ – Казанлък и директор на заводи 2 и 8 в „Арсенал“, бивш общински съветник, общественик Николай Колев. След дълго и тежко боледуване Колев почина в столична болница, само дни след като навърши 75 години.

2020 – В първия работен ден след Коледа казанлъчани се наредиха на дълга опашка в очакване за хамбургери пред заведение за бързо хранене на централния площад. Заради затворените ресторанти единствената алтернатива за обяд на гладните са бързите закуски. Освен да си осигурят храна в обедната почивка, на опашката са наредени и тийнейджъри, които очевидно използват хубавото време за разходка и похапване навън.

2020 – Блъснат на жп релсите мъж бе откаран в Спешния център на Казанлък с опасност за живота, инцидентът стана малко преди 15 часа на железния път в северния край на града. По непотвърдена информация 46-годишният казанлъчанин е ударен от влака в гръб. Мъжът отишъл до жп линията със собствения си автомобил, оставил го и тръгнал да пресича, после се върнал и тогава последвал сблъсъкът. Мъжът е ударен от пътническия влак, пътуващ в посока Карлово. Движението по Подбалканската линия вече е възстановено.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram