Днес, 30.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – За първи път в ефира на „Вис виталис“, при изключителен слушателски интерес, се състоя радио-премиера на книга. Това бе книгата „Вечеря с ангели“ на Веселин Стоянов – водеща бе Мария Рашкова, с участието на автора.

1999 – В интервю кандидатът за кмет на община Казанлък от „Съгласие за Казанлък“ Стоян Велчев  предложи споразумение между всички кандидат-кметове за водене на достойна предизборна кампания. „Разумният и силният не се страхува да бъде толерантен“, мотивира се той.

2000 – Изчерпан бе към тази дата бюджетът за годината на общинската болница в Казанлък. 390 хил. лева бяха задълженията й за лекарствени средства. От 15000 до 50000 лв. изразходваше болницата месечно за животоспасяващи лекарства. Дневният разход на болничното заведение средно бе 1000 лв.

2001 – В Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ се състоя поклонение пред починалия на 28 август с. г. оперетен артист Виден Даскалов. В този театър бе преминал целият творчески път на популярния певец. От името на ОбС, Община Казанлък и НЧ „Искра“ съболезнование поднесе Васил Самарски, общински съветник и председател на НЧ „Искра“. След кремиране на тялото му Виден Даскалов бе погребан в Казанлък по негово лично желание.

2002 – На язовир „Копринка“ клуб „Севт Първи“ – Казанлък бе домакин на семинар по карате-до, в който опит обменяха 30 състезатели от страната.

2003 – Общинският комитет на ВМРО-БНД се оттегли от Политическия съюз „Воля за промяна“, свързан с кандидатурата на Стойчо Чичеков за кмет на община Казанлък.

2007 – Общинският съвет на БСП реши да подкрепи издигнатия от Инициативен комитет независим кандидат за кмет на община Казанлък Стефан Дамянов.

2008 – Най-старото училище в региона „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Шипка бе избрано за средищно. „Средищно“ по смисъла на Закона за народната просвета е това училище, което се намира в най-близкото населено място на територията на общината, където се обучават учениците от населените места, в които няма училище. На учениците до 16-годишна възраст се осигурява безплатен транспорт или интернатно обучение. В училището за новата учебна 2008-2009 година бяха записани 74 деца.

 2009 – „Оупън еър” – това бе името на уникално хаус-парти, на което Казанлък бе домакин за първи път. Събитието събра на яз. „Копринка“ близо 2 хиляди души от цяла България, почитатели на този вид музика. Включиха се 10 диджея, сред които и казанлъшкият диджей Ноби.

2010 – С успех започна първенството на Саудитска Арабия по футбол за треньора в леката атлетика от Казанлък – Детелин Маслов. В първия кръг неговият тим ”Ал Кадисия”, Хубар, на който бе треньор по кондиция и физическа подготовка, бе начело в класирането на арабското първенство. Старши треньор на арабския тим бе Димитър Димитров-Херо, с когото Маслов работеше от близо 10 години в арабски отбори.

2011 – В репортаж 99-годишната жителка на Казанлък Христина Михова, родена в село Копринка през 1912 г., сподели, че основната рецепта за нейното дълголетие са трудолюбието и песните. Едно от хобитата на Михова бе плетивото. Нейната най-голяма радост и гордост – двете ѝ дъщери, четирите ѝ внучки, четирите правнучки, двамата праправнуци и една праправнучка.

2012 – Състезаващият се клуб „Леон” – Казанлък Атанас Николаев се завърна след близо 2-годишно отсъствие от състезателната сцена, спечелвайки борбата в категория до 95 кг. и абсолютната титла на турнира „Макс Пауър“, 2012 – културизъм-мъже в гр. Сандански.

2013 – И на проведеното в този ден извънредно заседание на Общинския съвет в Казанлък казусът „Равда“ не намери решение. Поради липса на кворум общинските съветници не потвърдиха своето решение от 30-и юли за продажба чрез публично наддаване на близо 9-те декара до Черноморието с начална тръжна цена от 1 милион 123 хиляди лева. 18 години Общината водеше нескончаеми съдебни спорове за доказване на собствеността на бившия детски лагер в Равда. Мотив за продажбата бе тежкото финансово състояние на Общината, която се нуждаеше от свежи средства.

2014 – Със спектакъла „Новите траки“,2014 официално стартира 9-ото издание на Празниците в Долината на тракийските царе – Казанлък’ 2014. Спектакълът бе съчетание от мултимедия и пиро-мюзикъл, представени върху сградата на Община Казанлък, от музика и танц с участието на група „Вакали“ и школата „Багатур“.

2014 – Състезателят Младен Тотев от Спортен клуб „Моделизми“ – Казанлък бе новият световен шампион при юноши в категория „Радиоуправляеми ракетопланери“. Каспичан бе домакин на надреварата с участието на представители на 19 държави, сред които САЩ и Китай. След много трудни стартове и силна конкуренция Младен стана победител в групата на юношите от 28 състезатели в клас S8D.

2015 – Теодор Кабакчиев спечели с рекорд ендуро-маратона. В тежкото състезание с маршрут Шипка – Слънчев Бряг – Шипка и обща дистанция 700 километра участие взеха близо 40 състезатели в класовете мотоциклети „Експерт“, „Стандарт“, „Сеньор 45 плюс“ и АТВ.

2015 – Излезе от печат книгата на Валерия Фол – археолог, „Гробницата на Севт III в могилата Голяма косматка“ – двуезично луксозно издание.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram