Днес, 28.08.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – Със заупокойна молитва Конституционният съюз в Казанлък отбеляза 55-ата годишнина от смъртта на цар Борис Трети.

2000 – На турнира в Падуа, Италия, казанлъшката топспринтьорка Петя Пендарева спечели бронзов медал и постигна лично време 11 сек. 29 стотни на 100 метра гладко бягане.

2001 – В този ден се състоя първата среща на Мария Нейкова, областен управител на област Стара Загора, с кметовете на общини в областта.

2001 – На 72 г. след продължително боледуване от сърдечно заболяване почина големият български оперетен артист Виден Даскалов, Почетен гражданин на град Казанлък. Съболезнователни телеграми изпратиха Община Казанлък и НЧ „Искра“.

2002 – Да бъде поставена скулптура на Виден Даскалов на малкото площадче в Казанлък – огласи предложението си в интервю по радио „Вис виталис“ братът на певеца – Станисав Даскалов. Той бе  гост студиото по повод първата годишнина от смъртта на актьора. В Паметната книга на радиото гостът написа: „Цитирам Виден Даскалов – мисъл, която е мотото в живота му: „Всичко, което дадем на хората, е спечелено, а всичко, което запазим за себе си, е загубено“.

2002 –600 лв. дари арабска асоциация за доизграждането на джамията в с. Асен, с 600 жители, половината от които мюсюлмани.

2003 – На посещение в Казанлък бе генералният директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура. Той бе на тридневно посещение у нас по покана на президента Георги Първанов.

2003 – На неофициално посещение в Казанлък бе външният министър Соломон Паси, който показа завидна яснота по проблемите на града и не пропусна да се разходи пеша по неговите централни улици.

2004 – На връх Шипка тържествено бе отбелязана 70-ата годишнина от откриването на Паметника на свободата. В словото си президентът Георги Първанов призова за създаването на мощно гражданско сдружение за съхраняването на българското историческо наследство. Националното сдружение „Традиция“ представи спектакъл-възстановка на Шипченските боеве. В Художествената галерия в Казанлък председателят на националния инициативен комитет „125 години съвременна българска държава“ Гиньо Ганев откри изложба „70 години Паметник – връх Шипка“.

2006 – Започна реконструкция на Зеления мост до женския пазар в Казанлък на стойност 30 хил. лева. Бяха монтирани 4 метални греди. Площта около моста бе облагородена.

2008 – На трудовата борса в Казанлък към тази дата имаше незаети 41 работни места за учители. 16 от обявените места бяха за учители по чуждоезиково обучение. 

 2008 – От този ден на тестов режим в Бургас започна работа телефонът за спешни повиквания 112, който обслужваше и Казанлък. Централата, с 12 работни места, обслужва областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. 

2010 – За втора поредна година край язовир „Копринка“ се проведе музикалният фестивал Free Оpen Air Sevtopolis,2010. Фестивалът се организира със съдействието и финансовата подкрепа на Община Казанлък. Инициатор за националното събиране на почитателите на техно- и хаус-музиката бе модният дизайнер Пламен Георгиев – казанлъчанин, живеещ в София. През 2009 г. той организира фестивала в родния си град под мотото „Нека да останем в Казанлък”.

2011 – „Ефко Рейсинг Тим” – Казанлък за четвърти път стана национален шампион в планинските състезания. Над 6000 души наблюдаваха състезанията в рали ”Шипка“,2011.

2011 – 10-ата годишнина от кончината на Виден Даскалов почетоха председателят на Общинския съвет Васил Самарски и председател на НЧ „Искра-1860”, актрисата Мариана Вълкова, музикалният педагог Стефка Денева и други читалищни дейци. На площад „Виден Даскалов“, където е поставена паметна плоча на твореца, те се поклониха пред таланта и духа на Виден Даскалов, който в своята творческа  биография има над 120 роли в класически и съвременни оперети като „Хубавата Елена“, „Царицата на чардаша“, „Службогонци“, „Графиня Марица“, „Сирано дьо Бержерак“. Певецът почина през 2001 г. на 28 август на 72-годишна възраст  след продължително сърдечно заболяване.

2012 – По време на тракийските празници в Казанлък в комплекс „Българан“ бяха показани автентични съдове за вино, разкрити в Долината на тракийските владетели.

2012 – 73-годишният майстор Марко Димитров от Любимец, Сливенско, нареди паветата на над 200-метровия участък от пътя до летище „Кълвача”, което е най-пряката отсечка до Овощник, а бе затворен за движение. Занаятът е труден, сподели майстор Марко и уточни, че работи, освен заради парите, и с много любов. Майсторът бе слагал павета преди години по редица казанлъшки улици. Слагал е павета в Поморие, Созопол, Стара Загора и в други градове. Няколко години е бил нает да слага павета и в Италия.

2012 – Фотограф-художникът Бедрос Азинян откри „Артфест мултимедия” в залата на ул „Искра” 4. Националната проява се проведе за първи път в България с участието на 15 родни творци. Казанлъшкото участие бе в лицето на фотографа Веселин Бонев. Член на журито, като представител на Казанлък, бе главният редактор на Пресс ТВ и журналист в радио “Вис виталис“  Георги Манев, за когото фотографията е не само хоби, но и поле за творческо предизвикателство. Самият той участва в няколко фотографски проекта.

2012  – Уникални находки, реставрирани по проект „Опазване и подобряване на Античния фонд на Исторически музей „Искра” бяха показани в изложба в обновената зала за временни експозиции на музея. Сред тях бяха уникалният сребърен нагръдник с позлата, открит при разкопките на могилата Оструша, както и керамичен съд, открит недалеч от с. Ясеново, датиран около края на 6-ти век пр.н.е. Казанлъчани видяха още и любопитната и сравнително рядка находка – игра, открита в могилата Голяма косматка, за която се предполагаше, че е античен вариант на табла, както обясни в интервю за „Вис виталис“ Меглена Първин от Исторически музей „Искра”.

2012 – След като европейският шампион по шах Цветан Стоянов спечели златен медал в най-малката възрастова група на Европейското състезание по шахмат за момчета и момичета в Прага, Община Казанлък му осигури 1000 лв. по програмата за даровити деца. Цветан Стоянов, единствен от националите, завоюва златен медал, финиширайки със 7,5 точки от 9 възможни.

2013 – Българският студент във Велико Търново, казанлъчанинът Кирил Георгиев спечели голямата награда на на Международния симпозиум по скулптура за студенти Daekyo Eye International Sculpture Symposium for College Students в Сеул, Република Корея, със своята скулптура „Черга“.

2014 – Най-краткото заседание в историята си записа Общинският съвет в Казанлък. За точно 8 минути и 36 секунди при кворум от 24 общински съветници бе гледана и гласувана положително единствената точка в дневния ред – тегленето на нов кредит от 4 милиона лева от Община Казанлък за покриване на задълженията към фирма „Тракия трейд“. 13 съветници си спестиха присъствието на заседанието, продължило рекордно кратко време.

2014 – Петдесет грамоти бяха раздадени на финала на лятната академия в библиотека „Искра” на най-активните посетители на детския отдел на ОБ „Искра”. 700 малки читатели бяха преминали през отдела само за август. Заетите книги и периодични издания от началото на годината, в това число чужда литература – на английски и руски език, бяха 5 500.

2014 – Немска пожарникарска ретро-каска подари на огнеборците в Казанлък Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ, при откриването на новата сграда на пожарната в града. Със символичния подарък, произведен през 1917 г., Цветанов пожела немска точност на състава на казанлъшката пожарна. Близо 2 млн. лева струваше новата сграда на противопожарната служба. Проектант бе арх. Виолета Бакунина, изпълнител на дейностите – „Билдинг-ТД“ ЕООД с управител Тодор Дечев.

2014 – Информация на „Вис виталис“ припомни в този ден факти от историята на пластиката над главния вход на Старата поща, поставена преди повече от 80 години. Атлетът от камък с пощенски рог и свитък в ръце символизира размяната на съобщения. Казанлъшкият каменен Хермес първоначално не се харесал на местните хора. Поне на онази част, която представлявала будната естетска мисъл за времето си. Поставянето на пластиката през ноември 1932 г. предизвикала критични дописки в казанлъшкия печат.

2015  – В рамките на научната конференция по време на Празниците в Долината на тракийските царе в Казанлък бе представена книгата „Казанлъшката гробница” с автор Миглена Първин, главен уредник при ИМ „Искра”. Поводът за създаването бе 70-ата годишнина от откриването на гробницата, която бе отбелязана през 2014 г. Изданието е двуезично, на български и английски език, и е предназначено за широк кръг читатели. В интервю Първин обясни: “Всичко е поднесено в синтезиран вид, с богат снимков материал. Направили сме и терминологичен речник – за по-лесно четене“. 

2015 – Първият по рода си джаз-фестивал се проведе в Казанлък на пл. „Севтополис“ като част от програмата на Празниците в Долината на тракийските царе. Идеята за форума бе на преподавателя в музикалното училище „Христина  Морфова“ в Стара Загора Надя Тончева, в по-ранни години част от квартет „Траяна“. Тончева бе музикален директор на проявата. В три фестивални вечери свои концерти изнесоха Ангел Заберски-син и неговото трио, Васил Петров, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Василев-Еко, Васил Пармаков – пиано, казанлъчанинът Борислав Ясенов – флейтист №1 на България, китаристът Живко Велев и др. популярни музиканти.

2015 – Поредната среща под надслов „На баница с именити казанлъчани“, организирана от актрисата Гълъбина Михайлова се проведе в Казанлък. Неин гост този път беше директорът на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм Рени Червенкова. Сред гостите бе и бившият директор на механотехникума Христо Гъдев, който през 1978 г. дава път като учител по автоматизация на едно младо и амбициозно момиче, което след това отдава живота си на образованието – Рени Червенкова.

2015 – Нова църковна камбана с тегло 100 кг. заби в храм „Свети Архангел Михаил“ на Голяма Богородица, 28 август по стар стил, в мъглижкото село Ягода. Средствата за изработване на камбаната в размер на 3000 лева бяха събирани стотинка по стотинка от Тракийското дружество „Одринска епопея“ с председател Петра Мечева. Църквата „Св. Архангел Михаил“ бе на 125 години.

2016 –  Илиян Дончев, който бе представител на Ротари клуб Казанлък успя да се изкачи първи разстоянието от шипченския манастир до паметника на Свободата на вр. Шипка. Походът е един от трите лъча, които традиционно хиляди българи изкачват по време на честванията на Шипченската Епопея. Целта на събитието е да подсили националното самочувствие и самоопределение на българите, като походите са организирани от Ротари България.  Илиян Дончев, заедно с малкия Минчо изкачиха първи връх Столетов и получиха своите медали от организаторите.

2016 – Детският отдел на Общинска библиотека „Искра“ се включи в програмата на Празниците в Долината на тракийските царе с анимация за деца. Тематичното занимание бе озаглавено „Назад към корените на траките“. Всички участници попълниха викторина и разгледаха изложбата, посветена на древните жители на Розовата долина. Последва демонстрация на тракийски бойни костюми, въоръжение и изработване на макети за бойна техника – катапулти, тарани и бойни кули. Анимацията бе подготвена от актьора Георги Ташев и организирана от библиотека „Искра“.

2016 –  Празник за децата и блестящ финал в Долината на траките – В различни части на красивия парк „Розариум“ бяха оформени детски кътове за занимания на малчуганите – сцена с песни и танци, стрелба с лък, тенис на маса, занаяти, детски рисунки, рисуване по ръчички като бодиарт за по-малките, йога за всички възрасти и много други.

2017 – 1 010 лева бе средната брутна месечна заплата в Старозагорско през месец юни. Това сочат данните на статистиката. През второто тримесечие на годината  средната месечна работна заплата е 1 012 лв. и е нарастнала спрямо първото тримесечие с 5.1%.

2019 – Популярно казанлъшко заведение за бързо хранене в квартал „Кулата“ е било изрисувано през нощта от неизвестни почитатели на графитите. В последно време, тази форма на улично изкуство в града на розите е все по-рядко явление, за разлика от предходни години. Най-често върху сгради, дори в централната част на Казанлък, и до днес са се запазили надписи, сочещи принадлежност към определени футболни клубове. Някои стени пък са изрисувани с вкус и финес, макар да стоят далеч от висотата на модерното, съвременно арт изкуство.

2020 – 26 нови военнослужещи тържествено положиха своята клетва в състава на 61 Стрямска механизирана бригада. Сред новите попълнения са и 10 жени. Това се случи днес на церемония пред „Паметника на загиналите воини“ в парк „Розариум“ в Казанлък.

2021 – Загина 40-годишен моторист. Инцидентът стана на околовръстния път на града. В посока Бургас се движили група мотористи. Всички били от района на Нова Загора. Мъжът, който е катастрофирал, е загубил управление над мотора и се ударил в мантинела. Загинал е на място. Не са ясни точните причини за катастрофата.

2022 – Близо 100 творби на Васил Бараков, от които една четвърт напълно непознати на публиката и специалистите, показва в изложбата „Територии на меланхолията“ Художествена галерия – Казанлък. Това е най-мащабната изложба на родения в Казанлък художник досега и е посветена на 120 години от рождението му.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram