Днес, 27.07.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за радио „Вис виталис“ Антон Табанджов – лидер на РС на КТ „Подкрепа“ в Казанлък, изрази становището си за Празника на розата: „Празникът на розата плаче за ревизия. Николай Кисьов е получил между 50 и 80 хиляди /стари/ лева за сценарий. Сумата за Тото Кутуньо не е събрана… На Запад празниците са начин да се изкарват пари за общините, тук това не става“.

2002 – Щети на 8 къщи в с. Шейново бяха нанесли придошлите откъм Шипка води след поройния дъжд, изсипал се тогава. 300 къщи в Бузовград бяха повторно наводнени. Наводнена бе и сушилнята в Горно Черковище.

2002 – Бронзово отличие от Международния турнир „Виолковски“ в Полша спечели казанлъшкият борец Божидар Бояджиев.

2004 – Началникът на Генералния щаб на БА ген. Никола Колев и зам.-министърът на отбраната Илко Димитров присъстваха в Казанлък, в Пета Шипченска механизирана бригада, на официалното посрещане на Втория пехотен батальон, който се завърна от мисия в Кербала. Ген. Колев заяви, че „Пета Шипченска механизирана бригада ще стане изцяло професионална, ще се увеличи нейният състав, тъй като тя е част от елитните бригади в страната и е стълб на сухопътните сили“.

2004 – Със златен медал от международния турнир в Брашов, Румъния, се завърна казанлъшкият борец в свободен стил Божидар Бояджиев.

2005 – По време на официалното си посещение в Египет кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов се срещна с представители на Община Луксор, където се намират световно известният храм на бог Амон, алеята на сфинксовете и Карнак 2. Обсъдени бяха възможностите за взаимно сътрудничество в сферата на туризъма.

2006 – Нападение от бяла американска пеперуда бе обявена в 11 области на страната, между които и област Стара Загора. Засегнати бяха главно дърветата в градските части. На 15-ти юни с. г. в Казанлък бе извършено пръскане срещу бялата американска пеперуда в района на блок 33 и блок 34 в кв. ”Изток“.

2006 – Казанлъшката фирма „Селин“ спечели конкурса за продажбата на бившия общински пазар до  жп-гарата. Според решение на Общинския съвет в Казанлък, площта от близо 6 декара бе предназначена за продажба. Сред условията бе купувачът, след събаряне на съществуващите сгради, да изгради в имота търговски обект със ЗП, не по-малка от 1 000 кв. м.  Теренът бе  продаден за 1 милион 690 хиляди лева.

2006 – Евродепутатката Катрин Ги-Кен – председател на Съвместния парламентарен комитет България – Европейски съюз, бе на посещение в Казанлък. Тя се срещна с председателя на Общинския съвет Васил Самарски и кмета на Казанлък Стефан Дамянов. Целта на посещението й бе подготовка на последното заседание на Съвместния парламентарен комитет България – ЕС.

2007 – Тежка и пожароопасна бе обстановката в Казанлък и региона заради възникващите нерегламентирани запалвания на горския фонд. Директорът на Държавното лесничейство в Казанлък Владимир Атанасов призова всички жители и гости на Казанлък и общината да преустановят всички излети и пребивавания от всякакъв характер в горския фонд, като събиране на билки, паша на животните и др. дейности. Традиционният събор на БСП на връх Бузлуджа бе отложен.

2007 – Анализите на изследваните проби от мобилен пункт до сградата на Общината в град Казанлък показаха, че има превишение на допустимите нива на атмосферни замърсители за сероводород. РИОКОЗ препоръча на гражданите в засегнатите от пожарите райони да ограничат престоя си на открито.

2007 – Министър-председателят Сергей Станишев, министърът на вътрешните работи Румен Петков и началникът на Генералния щаб на БА ген. Златан Стойков посетиха на място засегнатите от пожара райони край Казанлък и Мъглиж. В Стара Загора бе проведено оперативно съвещание за областите Стара Загора, Хасково и Пазарджик. Край Дъбово все още имаше отделни активни локални огнища. С ликвидирането на огъня бяха заети 610 души със 132 единици високоспециализирана и тежка верижна техника. 14 бяха към момента установените извършители на 8 умишлени запалвания на територията на областта.

2010 – Със съдействието на Италианския културен център в Художествената галерия в Казанлък бе открита фотографска изложба „Маските на Венеция“. Представени бяха близо 60 фотографии с автори Ренато, Форназери, Джани Авезани, Дино Бачоло, Ренато Греко и др. Интересът на казанлъчани към изложбата бе изключително голям.

2010 – Николай Александров бе преизбран за председател на общинската организация на СДС. Александров ръководи организацията от 13-ти декември 1999 г.

2011 – Казанлък е единственият град в България и на Балканите, в който лютиерството се развива възходящо. Към този момент – вече 90 години. Производството на музикални инструменти в Казанлък започва през 1918 г., когато майстор Димитър Георгиев създава ателие за изработването им. В града има над 20 ателиета за струнни инструменти. Повече от 10 години съществува и Сдружението на майсторите лютиери в Казанлък. Цялата история на лютиерството в Казанлък бе представена в специална експозиция в ИМ „Искра” по повод 110-тата годишнина от неговото създаване.

2011 – Две седмици, след като младежи от БМЧК със собствени средства закупиха и засадиха 50 храста, по-голямата част от зеленината бе открадната.

2012 – В Града на липите всички почитатели на легендарната марка мотори Harley Davidson имаха възможността да видят на живо най-голямата колекция от автентични машини на марката и да се запознаят с една от емблемите на американския начин на живот. Live to Ride – Ride to Live – Живея, за да карам, карам за да живея, е легендарното мото на всички запалени по Harley Davidson. Малко известен бе фактът, че рамите на първите мотори „Харлей Дейвидсън“ са създадени от бургазлията Димитър Дичев. Той е първият притежател на “Форд” в морския град и инвеститор в първите електроцентрали край морето.

2014 – Куп играчки, дрешки и други детски полезни вещи събраха на сватбата си Анета и Иван Добреви. Те се врекоха във вечна вярност на ефектно тържество в Крънското ханче. Вместо цветя,  младоженците предложиха на гостите си да донесат играчки и дрешки. Събраните подаръци новото казанлъшко семейство дари на дом за деца сираци. Младоженецът и кумовете са танцували дълги години в ансамбъл „Арсенал”.

2015 – Група роми, представяли се за строителни работници, които уж работели евтино, искаха двойно от договореното за строителни дейности. За тази измама алармира казанлъчанин. Той започнал ремонт на лятна къща в село Търничене. С него се свързали група роми, които се представили за строители. Те казали, че е останал от предходен обект материал и ще му направят ремонта бързо и евтино. Разбрали се да сложат изолация за 1 000 лева. Преди да са приключили ремонта обаче поискали 2000, а след няколко часа 3 100 лева.

2015 – Казанлъчанката Станислава Василева от „Берое“, Стара Загора, спечели златен медал в дисциплината копие на 12-я традиционен международен турнир в Пловдив – „Вулпев-Бахчеванов”. Студентката на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ зае първото място с 43,67 метра от втория си опит на стадион „Пловдив“.

2015 – „Европейските измерения на Освобождението на България” бе заглавието на документалната изложба, която бе открита в Художествена галерия в Казанлък. Тя бе собственост на Националния музей „Васил Левски” – Карлово и бе едно от съпътстващите събития, с които бе отбелязана 138-та годишнина на Шипченската епопея.

2015 – Състоя се среща-разговор „Раждането на българските национални символи” с участието на проф. Иван Стоянов, преподавател във Великотърновския университет и председател на Фондация „Васил Левски”. Бе представена и най-новата му книга „Московският славянски комитет и българското опълчение”.

2016 – Община Казанлък се включва в инициативата на Българска Национална

Телевизия 1 ,  благодарение на което на 27 юли, 2016 г., сряда от 21

часа на градския площад „Севтополис“ ще бъде прожектиран българския

филм „Жажда“ с режисьор Светла Цоцоркова.

2017 – Отбори от Казанлък, Стара Загора и Търговище участваха в Републиканското работническо първенство по мини футбол 5, което се проведе от 27 до 30 юли в града на розите.

2017 – Казанлъшки художник е номиниран сред най-добрите модернисти в света, за участие в световното биенале на съвременното изкуство, което ще се проведе в Италия през октомври тази година. „В моето изкуство съвместявам, техники от иконопис, до смесване на различни видове  специфични цветове“ коментира Росен Дончев.

2018 – Лидерът на  БСП Корнелия Нинова и председателят на младите социалисти  Николай Бериевски откриха в Казанлък  международната среща на Младежкото обединение под надслов: „Младите хора на Балканите: Мисия Оставам“. Във форума участваха младежки лидери от страната и делегации от  Словения, Сърбия, Албания, Румъния и Черна гора.   Международният форум бе част от програмата на националния събор „Бузлуджа`2018”, който се проведе под мотото  „За по-добър живот – нашата кауза е България!“. Вечерта, на площад „Севтополис“ в Казанлък  се състоя концерт, организиран от Младежкото обединение в БСП, с участието на Дани Милев, Мариана Попова, Дара, Стоян Петров и други изпълнители.

2020 – Старозагорецът Митко Трайков обяви гражданско неподчинение. Той управлява автомобилът си на заден ход, като протестът му премина под мотото  „Държавата върви назад“ и е срещу „продължаващото катастрофално управление на държавата от Бойко Борисов“, обясни той в социалните мрежи. Трайков, който е автомобилен инструктур, коментира, че движението на заден ход не е забранено от закона, но не го препоръчва на други водачи. Тези, които искат да го подкрепят могат да разпечатат надпис: „ДЪРЖАВАТА ВЪРВИ НАЗАД“, като могат да го сложат на автомобилите си.

2020 – Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада  изтеглиха джип, катастрофирал в парк „Централен Балкан“. Специализираният екип е задействан вчера, 26 юли,  по молба на РПУ Казанлък и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Намесата на военнослужещите е поискана заради труднодостъпната местност – 1 км. северно от водопад Кадемлийско пръскало, община Павел баня. Специализираният екип под ръководството на капитан Данаил Колев е извършил изтеглянето със ЗИЛ-131, оборудван с допълнителни буксирни въжета.

2020 – Десетки миряни се поклониха пред частица от мощите на „Св. Пантелеймон“, донесени лично от игумена на Шипченската света обител йеромонах Панкратий в мъглижкото село Ягода. В края на службата, в която участва и Хорът при Катедралния храм “Св. Николай”, с диригент Мария Колева, владиката прочете молитвата за изцеление от коронавируса.

2021 – Какъв е произходът на стар зид, открит при строителни дейности в двора на Хуманитарната гимназия в Казанлък? Такъв въпрос се отправя в групата „Стар Казанлък“ в социалната мрежа. В ров се вижда зид от тънки тухли, слепени с вар премесена с трошена тухла. Техника, според написалия поста използвана в античността. Според част от публикациите: „На мястото на Гимназията преди да я построят е бил конакът на Караферлията – официалният представител на османската власт“, други споделят, че в районът е имало турски гробища.

2022 – „Обещах на габаревци, че ще потърся възможности, за да ремонтираме емблематичната за селото Освободителска чешма, и това се случи. Вече жителите и гостите на населеното място ще могат да пият вода от новоремонтираната чешма”, коментира кметът на Павел баня Иса Бесоолу и разказа как на 1 юли Община Павел баня е получила добрата вест, че е спечелила националния конкурс на минерална вода „Devin” за финансиране на общински проект за реновиране на обществени чешми. От всички 54 общини, които са предложили 84 проекта,  петчленно жури класира 30 предложения за реновиране на естествени източници на минерална и изворна вода, сред които бе и един от проектите на Община Павел баня.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram