Днес, 27.06.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –Поради високата цена на водата кооперациите в региона направиха минимални заявки за напояване, едва за 4120 декара.

1997 – Чрез КТ „Подкрепа“ в Казанлък на многодетните и самотни майки бяха раздадени социални помощи, предоставени от германското правителство – захар, олио, брашно, месо, консерви и др.

1997 – За две седмици органите на ХЕИ извършиха проверки и съставиха 212 акта за нарушения на хигиенните изисквания в търговската мрежа, като затвориха 85 търговски обекта.

1998 – Прием от 160 студенти бе определен за Колежа по икономика в Казанлък – за първи курс за учебната 1998/1999 г.

1999 – 500 хиляди /стари/ лева бяха събрали до момента социалисти и симпатизанти на БСП за оказване на финансова подкрепа на в. „Дума“, който не излизаше от 18 юни с. г. Други 400 хиляди лева бяха събрани във фонда „Солидарност с БСП“.

2000 – Средният добив на ечемика в селата Копринка и Овощник бе 250 кг. от декар. До тази дата бяха ожънати 1120 дка в землищата на двете села.

2001 – Детска ясла №5 – „Детелина“ в Казанлък отпразнува своя 25-годишен юбилей.

2002 – Общинските съветници в Казанлък приеха декларация до всички национални институции, в която осъждаха унищожаването на ракетите СС-23 на полигона в с. Змеево.

2002 – Младежкият общински съвет организира голям купон на открито пред Младежкия дом в Казанлък по повод края на учебната година.

2002 – Открит бе в този ден нов офис на „Орел – Г-Холдинг“ в Казанлък – на ул. „Сан Стефано“ 2.

2003 –700 хиляди резници продаде на частни предприемачи от началото на м. юни Институтът по розата в Казанлък, който предприе да засади с рози още 600 дка.

2003 – Ок. 50 работници и служители на бившата вече автомобилна фирма „Динамика“ в Казанлък извадиха вградена преди 25 години от техни колеги капсула, съдържаща посланието: „Уверени сме, че вие ще видите предприятието в такъв исполински ръст, в какъвто не сме си го представяли и в най-смелите си мечти“. След влизането на синдици, от 1998 г., фирма „Динамика“ не съществуваше. В същия ден бе почетена паметта на Слави Маналов – директор на „Динамика“ в продължение на 35 години.

2003 –В този ден бе представена книгата на Бончо Милев и Мильо Чаков „Историята на село Крън“, чийто ръкопис датираше отпреди повече от 50 години.

2003 – Експерти от Гражданска защита опровергаха слуха, че в язовир „Копринка“ има пуснат крокодил, собственост на притежателя на къмпинг „Севтополис“ Димитър Христов.

2005 – На 84-годишна възраст почина д-р Нено Вълчев Ташков – с изключително големи заслуги за здравеопазването в Казанлък. Д-р Ташков е участвал във Втората световна война, бил е военен лекар, дълго време е бил главен лекар на болницата в Казанлък. По негова инициатива е построена градската поликлиника. Бил е главен лекар на болницата в „Арсенал“. 17 години е бил председател на Българския червен кръст. Д-р Нено Ташков е носител на Народен орден на труда – златен и сребърен, на военни и други отличия.

2007 – Със специална награда се завърна вокална група „Севтополис“ при читалище „Искра“ с ръководител Дечко Бакоев от Националния фестивал за стари градски песни „Нежни чувства“, провел се в Пловдив. Трета награда спечели солистката на групата Мария Стоянова. Във фестивала участие взеха над 40 състава от цяла България

2008 – Николай Александров и Камелия Тренева внесоха в Административния съд в Стара Загора жалба от коалиция „СДС – Новото Време – ССД”  с искане да бъдат касирани изборите в Казанлък, проведени на 21-ви юни. Мотивите бяха: сериозни процедурни нарушения, които са опорочили изборния процес.

2009 – За първи път Казанлък бе домакин на кръг от Републиканския шампионат по ендуро. В четвъртия кръг участваха над 120 състезатели, сред тях 10 жени.

2009 – В Градската художествена галерия на Казанлък бе открита втората ретроспективна изложба „Цигулкова магия”. Фотоси и ескпонати на цигулки, виоли, виончела, китари и мандолини представиха цялостното развитие на лютиерството от 1918 г. до момента. Събитието бе посветено на 85 години от основаването на Сдружението на лютиерите.

2011 – Отборът на „Казанлък Волей”, воден от Лариса Китипова, спечели финалната надпревара на регионите „Добруджа” и „Странджа” по миниволейбол за момичета до 12 години.

 2011 – За 10-та поредна година над 300 членове, привърженици и симпатизанти на прабългарската школа за оцеляване „Багатур“, се събраха в местноста „Барите“ край Мъглиж.

2011 – БСП – Казанлък издигна за свой кандидат за кмет на предстоящите тогава местни избори Васил Самарски. За водач на листата на общинските съветници бе определен председателят на социалистите в Казанлък Иван Гороломов.

2012 – 110 години есперантско дружество „Роза вало“ в Казанлък – по този повод бе открита документална изложба в ОБ „Искра“, проследяваща развитието на дружеството през годините и представяща и интересни експонати от личните архиви на казанлъшки есперантисти. В нея бяха показани над 150 книги, периодични издания, аудио-материали, пощенски картички, писма и др. 

 2013 – Общинският съвет реши параклисът в гробищния парк, собственост на Община  Казанлък, да бъде предаден във владение на Старозагорската митрополия. Съветниците взеха решение и за разширяване на гробищния парк с над 50 декара. Поддръжката на гробищния парк се осъществява от общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата”.

2013 – Община Казанлък продължаваше да се бори за лагера в с. Равда. Общинският съвет на Казанлък за пореден път разгледа казуса, но отложи предложението двата имота, единият от които на първа линия, да бъдат продадени за 1 милион и 100 хиляди лева. Изключително сложният и дори абсурден казус, поради който 18 години Общината не можеше да влезе във владение, продължи да стои на вниманието на ОбС. Една от идеите бе да се създаде юридически екип, който да работи по случая.

2013 – С първо място бе отличена Младежката театрална студия към казанлъшкото читалище „Искра” от участието си в 8-я Международен театрален фестивал „Утринна звезда” в „Албена“. Казанлъчани участваха във фестивала с постановката „Ние, врабчетата” по Йордан Радичков.

2014 – В с. Кънчево врати отвори Пенсионерски клуб „Гранит”.

2014 – Лекоатлетите, трениращи на полигона за хвърляния на ст. „Севтополис“ в Казанлък, приканиха общинските служители да окосят тревата, която стигаше до коляно. В момента там се провеждаха тренировки за предстоящото Европейско първенство за хора с увреждания.

2014 – Режисьорът Иван Ничев получи голямата награда за цялостен принос в развитието на българското кино на фестивала „Любовта е лудост“. Признанието за големия български режисьор, роден в Казанлък през 1940 г., дойде на XXII издание на Варненския фестивал. Премиерно бе показан последният филм на Ничев „Българска рапсодия”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram