Днес, 26.12.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – „Законите, които се създават и директно се хвърлят в българския парламент, са неясни, те приличат на правилници, а не на закони. Законите трябва да са кратки, ясни и да не търпят двояко тълкуване“, каза в интервю за „Вис виталис“ в този ден депутатът от ПГ на Демократичната левица от Казанлък Иван Иванов.

1999 – Казанлъшката писателка Мария Пройкова спечели втора награда в националния конкурс на „Вестник за жената“ „Рода за чудо, рода за приказ“. В конкурса тя се представи с фейлетона си „Последната болярка се отказва от рая“.

2001 – Сто удара на камбана отбелязаха в този ден вековния юбилей на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка. Големи снежни преспи прегазиха, за да стигнат до костницата, старозагорският митрополит Галактион, заедно със 7 свещеници и областната управителка Мария Нейкова. Църквата е била открита по повод 25-тата годишнина на Шипченската епопея.

2001 – Учениците Павлин Петков и Георги Нейков бяха първите водещи на първото издание на младежкото предаване на радио „Вис виталис“ – „Каквото-такова“. Водещи на предаването бяха млади хора, сменящи се на ротативен принцип. Идеята бе младежите от община Казанлък, които желаят, да се изявят като водещи и да разговарят в ефир със своите връстници по важни за тях теми.

2002 – На 83 г. почина Въльо Нанев – дългогодишен председател на Околийския и Общинския комитет на БКП, председател на Съюза на активните борци против фашизма и председател на Общинския съвет на профсъюзите.

2006 – С грамота и трето място се завърна от Националния коледарски празник обредната група към читалището в с. Розово. Коледарският конкурс се проведе в Ямбол, в него взеха участие 43 самодейни колектива от страната. Коледарската обредна група от Розово бе от 11 души, създадена бе преди  повече от 20 години. Неин ръководител бе Димитър Атанасов.

2007 – По това време бяха зачестили обажданията на домашните телефони в Казанлък, като на абонатите бе съобщавано, че са спечелили цветен телевизор и 500 лева. Репортерска проверка на «Вис виталис» показа, че подобна промоция и томбола към БТК не съществуват. От БТК призоваха гражданите в подобни случаи да се свързват с полицията, която бе запозната с фалшивите позвънявания за несъществуващата томбола.

2011 – Федерацията по културизъм и фитнес отличи най-добрите си спортисти през годината на стилна церемония в Националния център в „Дианабад“. Безспорен треньор на 2011 г. бе  Данаил Генев, наставник на състезаващия се за Клуб „Леон” – Казанлък, Константин Паскалев. Сред отличените бе и казанлъчанката Бони Серафимова в раздела „Бодифитнес”.

2011 – Около 2 800 метра достигна общата дължина на гирлянда, който бе сглобен в залата на градския стадион по време на инициативата „Най-дългият гирлянд”, организирана от младежите на ГЕРБ в Казанлък като част от кампанията „Коледа в Казанлък”. Специално за децата дойде и Дядо Коледа, който им раздаде лакомства, а те от своя страна го поздравиха със стихчета и песнички. 

2012 – Председателят на УС на футболния клуб „Розова долина“ Пенко Манев получи грамота от Община Казанлък за успешна работа на школата на клуба. След края на полусезона футболният отбор бе в т. нар. „златна среда“ – 10 място с 25 точки, колкото имаше и 8-ят в Югоизточната „В” група.

2012 – Клубът „Казанлък Мотоспорт” завоюва купа за второто си място в отборното класиране при планинския шампионат. Стефан Панчугов за поредна година завоюва шампионската титла в клас Х2, автомобили до 1600. Председателят на автомобилния клуб и състезател Милен Узунов получи купа за второто си място в клас Х3 за автомобили до 2000 кубика.

2013 – В рамките на Акция „Дядо Коледа” за по-малко от 20 дни бяха събрани 50 подаръка за общо 47 деца. В кампанията се включиха ученици, цели семейства, класове от казанлъшки учебни заведения, общественици, политици, учреждения. Дядо Коледа посети всичките 47 деца със специални потребности, деца от семейства с нисък социален статус, многодетни семейства, деца в приемна грижа, деца-сираци и деца с увреждания, и им връчи подаръците, дарени от казанлъчани, оставени под трите коледните дръвчета, които Сдружение „Бъдеще за децата” бе поставило.

2015 – 158 бяха телефонните измами, извършени на територията на област Стара Загора от началото на годината до тази дата. Осем от тях бяха регистрирани през декември. Щетите за пострадалите само за последния месец на годината бяха в размер на общо 21 000 лева, като само при една от измамите потърпевшият бе дал 6 000 лева.

2016 – Ученици на ТЕО се събраха на Коледа, за да спасяват школата по Физика – Тука спасяваме материално имущество, обаче има и духовно имущество, което също трябва да се спасява. Ето днес е Коледа, тази  страна половин век е нямало свобода на съвестта и крайният резултат е разруха. Душевната разруха води и до материалната разруха.

2019 – Кампанията „Подари консерва, нахрани куче от общинския приют“ приключи с дарени 422 кг. суха храна и 118,2 кг консерви, обобщи резултатите от ежегодната си кампания НПО Animal Hope Bulgaria-Kazanlak.

2019 – 20 килограма монети бяха събрани след коледното издание на Акция „Жълти стотинки“, съобщиха активисти. Акцията е целогодишна и призовава казанлъчани да отделят монети за безпризорните животни в града.

2021 – Благодарение на кампания „Подари консерва“, осъществена фондация Animal Hope Bulgaria-Kazanlak, с активното участие на гражданите и местен зоомагазин, бяха събрани 243 кг храна и 20 кг лакомства за кучетата в Общинския приют в града на розите. По традиция беше приготвен празничен, топъл обяд за животинчетата. Инициативата стартира на 15 декември и се проведе за шеста поредна година, като идеята е в празничните дни да бъде осигурено обилно угощение за четириногите обитатели от приюта за бездомни кучета в град Казанлък, а хората да проявят милосърдие и съпричастност. От приюта се надяваха и на осиновители.

2021 – Възрастна жена бе убита. Сутринта бе подаден сигналът за тежкото престъпление на казанлъшката ул. „Хан Аспарух“, в района под „М+С Хидравлик“. Веднага са пристигнали екипи на полицията, за да разследват жестокото деяние. Имаше и задържан. Предполагаше се, че извършител на убийството е племенникът на жертвата. Тя бе на възраст на 64 години. Грижила се е за възрастен мъж на 94 години, който бе с наранявания и бе закаран в болницата. Малко по-късно бе съобщено, че в дома е установен убиецът й Е.Н., на 41 г., който в същия момент спял в същата къща.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram