Днес, 26.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Клубовете за обучение по бойни изкуства в Казанлък проведоха демонстрации, средствата от които дариха на Детското отделение в Общинската болница.

1996 – Състоя се премиера на спектакъла на Георги Ташев „Ламята“. 

1997 – Казанлък бе домакин на Националното събрание на скаутите в България. Тук бяха представителите на Световната скаут-организация Рей Сондърс и Жан-Пиер Избеджиан и секретарят на легия „Раковски“ Асен Фърчилов. Кметът Иван Гороломов предложи базата на лагера в с. Горно Изворово, при желание от тяхна страна, за изграждане на Национален скаутски лагер.

1998 – През нощта вандалски бе разбита и ограбена тракийската гробница Оструша, за чието съхранение бяха вложени 26 млн. /стари/ лева

1999 – В Казанлък бе проведен Първият национален семинар на Либерално-демократическия съюз. 

1999 – 134 работници бяха освободени от транспортната фирма „Динамика“ в Казанлък. КТ „Подкрепа“ счете, че това е в нарушение на трудовото законодателство. 

2000 – С участие на актьори от Театър „Л. Кабакчиев“ в НЧ „Искра“ се състоя премиера на книгата на Мария Пройкова „Една добра мечта“. 

2000 – Ансамбълът за народни песни и танци „Искра“ представи Великденски фолклорен концерт под мотото „140 години читалище „Искра“.

2001 – За първи път казанлъчани можеха да подават данъчните си декларации на специално гише в пощата, както и да плащат дължимите суми по банков път или чрез запис.

2002 – По инициатива на частния клуб „Азтиния“ в Казанлък бе проведено третото издание на музикалния конкурс „Миленикум музикум“.

2005  –Концерт на известните френски музиканти Кристиян Камерлинк и Жан-Пол Розо се състоя в ЛХМ „Чудомир“. 

2005  – Стартиране на процедура за продажба на хижа в местността “Бедек” в землището на с. Енина бе одобрена от Общинския съвет. Обявената начална тръжна цена бе 32 хиляди лева.

2006 – Председателският съвет на Общински съвет-Казанлък се срещна с производителите и търговците на цветя в гр. Казанлък във връзка с две техни жалби, подадени по повод поставения наскоро в центъра на града павилион за цветя на “Буксус Плант” АД. Основните искания на местните цветари бяха: павилионът, построен, според тях, за цветна борса, а не за продажба на дребно, да бъде преместен на друго по-подходящо място за осъществяване на дейността му.

2006 – Руски младежи, членове на Центъра за патриотично възпитание на младежта от гр. Пятигорск, бяха на посещение в Казанлък. Средношколците бяха тръгнали по стъпките на участниците в Априлското въстание и бяха вече посетили един от неговите центрове – Панагюрище. Те се качиха на връх Шипка, за да видят отблизо Паметника на свободата, за който бяха чели единствено в учебниците по история.

2006 –  „Интеграцията на ромите в Унгария отдавна е приключила, този процес е започнал в началото на 60-те години на миналия век“, – каза в интервю за „Вис виталис“ общинският съветник Илко Антонов, който се бе завърнал от посещение в побратимения на Казанлък унгарски град Надканижа.

2006 – В този ден бе открит обновеният музей на Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ – по повод  80-ата годишнина на учебното заведение. „Идеята и реализацията за обновяване на музея е на самите ученици“, каза в интервю за радио „Вис Виталис“ директорът на учебното заведение Върбан Танев.

2006 – Пет златни медала завоюваха състезателите на казанлъшкия лекоатлетически клуб „Олимп“ при участието си в ДИП по хвърляния в София. При жените треньорът на клуба Цветанка Христова стана първа в хвърлянето на диск с постижение 53 метра и 57 см. При мъжете Енчо Щерев се класира първи във хвърлянето на диск с резултат 58 м и 70 см. и спечели сребро на тласкане на гюлле – 16 м. и 16 см.

2006 – Четвъртокласничката Сибела Здравкова, възпитаничка на Марияна Мъгева, спечели златен медал за изпълнението си на пиано на Националния детско-юношестки конкурс „Орфеева дарба“, който се проведе в столичния Военнен клуб.

2007 – Общинските съветници приеха на второ четене Програмата за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества и наркотрафика 2007-2008-ма година

2007 – Общинският съвет одобри списък на общинските жилища по брой, вид и местонахождение. Към момента Общината разполагаше с 96 къщи и 115 апартамента.

2007 – След проведен конкурс за заемане на длъжност с особена отговорност, за началник на сектор “Борба с организираната престъпност” към Областна дирекция “Полиция” – Стара Загора, бе назначен Алекси  Алексиев, дотогава – началник на група в сектора, с месторабота гр. Казанлък.

2010 – Над 30 дка зелена пшеница бяха ожънали роми от един от блоковете на казанлъшката кооперация „Искра”. Двамата полски пазачи споделиха, че не могат да се справят с проблема. Ромите с каруци влизали в блоковете с есенници и косели още неузрялата пшеница.

2011 – Изложба на плакати представи в казанлъшката Художествена галерия художникът-плакатист Цветан Банчев по повод своята 70-та годишнина.

2011 – Над 220 автори от България, Сърбия, Гърция и Франция взеха участие в международния поетичен конкурс „Белоцветните вишни“ в рамките на четвъртото издание на Празниците на цъфналите вишни, чийто домакин бе Казанлък. Организатор на празниците бе Сдружение „Вишнев цвят” с председател Димитър Никленов.

2012 – Мъглижката ПГ по селско и горско стопанство стартира честванията, посветени на 50-годишния си юбилей. “Създаденият през 1962 г. техникум вече половин век е единственото в региона заведение, подготвящо тесни специалисти, при това в сфера, която става все по-актуална“, каза за „Вис виталис“ директорът на гимназията инж. Татяна Стоева.

2012 – С изложба на картини от пленера по изобразително изкуство „Вишнев цвят – дъх на пробуждане”, с участието на възпитаници на НГПИД „Акад. Дечко Узунов”, в този ден бяха открити петите Празници на цъфналите вишни в Казанлък.

2012 – Проектът на единайсетокласника от ПМГ „Н. Обрешков” Иван Стефанов и съотборника му от Националната природоматематическа гимназия в София Димитър Вулджев  – „Софтуер за откриване на взаимовръзки в големи колекции от документи чрез латентен семантичен анализ”, бе отличен с първо място в секция „Симулиране на реални процеси” на националния кръг на Международния конкурс по математекиа и моделиране. Предстоеше им да представят проекта си в Москва.

2012 – Колективът на театър „Любомир Кабакчиев” обяви граждански протест във връзка с проведения конкурс за директор на театъра, който, според театралите, бе манипулиран.

2013 – Делегация от Казанлък представи нашата страна на голямото международно изложение за храни и напитки в Осака – „Утаге“2013. В състава й бяха кметът Галина Стоянова, Царица Роза‘2012 Нели Славова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов и розопроизводителят Стефан Иванов.

2013 – С изложбата „Цветница” на Даниела Колева и Евгени Чалъков, открита в залата на ул. „Искра“ 4, започнаха празничните прояви в община Казанлък, посветени на Великден.

2013 – ПГТТМ – Казанлък бе домакин на Националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС”. Учениците  на гимназията станаха първи в отборното класиране в разделите  „Водач на МПС” и „Автомонтьор” и комплексен първенец в националното състезание. Ганчо Трифонов и Николай Манчев, и двамата възпитаници на казанлъшката гимназия, станаха първи в индивидуалното класиране. 

2014 – В Казанлък се проведе VII-тата  Национална олимпиада по история и цивилизации с домакинството на ХГ „Св. Св . Кирил и Методий“. Участие взеха 66 ученици от цялата страна.

2015 – Отборът по лека атлетика, момичета 5-7 клас, на ОУ „Мати Болгария“ спечели областните ученически игри, провели се на стадион „Берое“ в Стара Загора.

2015 – Златен, два сребърни и бронзови медали от националната Купа „Херея Оупън“, в клас А, спечелиха състезателите на казанлъшкия клуб по таекуондо „Кентавър“ с треньор Николай Богданов. С три медала от състезанието бяха и възпитаниците на Тихомир Владов от „Таекуондо Екстрийм“ – златен и два бронзови.

2015 – С 10 медала от Бургас се завърнаха каратеките на клуб „Севт І“ с треньор Драгомил Иванов. „Всеки от състезателите взе по медал, а някои дори по два“, съобщи за новините треньорът на спортистите. Единственото злато в отбора бе притежание на Яни Панайотов, до 12-годишните, в дисциплината ката.

2016 – Казанлъшката детска градина „Пчелица“ и ПГТТМ са сред наградените в кампанията „100 на 100 добро“. Съгласно условията на играта първите 100 снимки, на уникални участници, събрали най-много гласове към момента на приключване на играта печелят 100 дървета. Организаторите на кампанията са решили наградите да бъдат удвоени и вместо 100 са наградени 200 участника. Дръвчетата, които получават победителите, са подбрани така, че да са подходящи за съответното населено място.

2016 – Община Казанлък спечели награда за сътрудничеството си с фондация „Сийдър“ – Община Казанлък получи награда за подкрепата си към дейността на фондацията през 2015 година. Двете организации си партнират успешно вече десет години. От името на Общината наградата получи заместник – кметът Лилия Цонкова.

2017 – Късметлията Дюнями Садък от павелбанското село Габарево получи страхотен подарък от лотарията. 56-годишният строителен работник спечели 50 000 лева, само със закупуването на един билет.

„Винаги съм вярвал, че когато имаш късмет и един билет е достатъчен. Аз съм живото доказателство затова“, сподели Дюнями.

2022 – Ултиматум поставят на ВиК и на община Казанлък жители на ромския квартал в Казанлък в писмо, разпространено до медиите, в което се заявява, че са в готовност да излязат на протест. Те негодуват, защото от 8 години са без вода и  обявяват, че търпението им е изчерпано. Ромите настояват „Кармен“ да бъде свързан с отделен водопровод към централния и да им бъдат поставени водомери. Брожението ескалирало след старта на мега проекта в Казанлък, при който трябва да бъдат подменени в целия град старите тръби с нови, но кварталът им не бил включен в реконструкцията. Живеещите в къщи в махалата и тези от блока на ул. „Илинден“ №№ 41 и 43 се заканват да протестират пред представителството на ВиК в Казанлък между 26 и 29 април от 17:30 часа.

2023 – Снощи в Централното фоайе на Българската академия на науките беше открита фотодокументалната изложба „Строи се монумент“ и представен едноименния албум, съобщиха от екипа на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Автори са фотографите Артин Азинян, Бедрос Азинян и  Петър Бакалов. На откриването присъстваха директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, ф.х. Бедрос Азинян и Владимир Чучумишев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *