Днес, 25.08.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В едно от първите рекламни интервюта на радио „Вис виталис“ ръководителят на първата в страната ТПК, създадена през 1992 г. – „Оранж-ко“, Георги Янев, обяви формулата на успеха за кооперацията: „Да се изявяват не личностите, а да се налага марката“.

1993 – „Планината ми дава всичко“, – каза в интервю за „Вис виталис“ ветеранът-турист Здравко Маждраков, на 82 години, турист от 65 години, от 44 години изминаващ пътя на Ботевата чета.

1995 – Родолюбиви българи от с. Скобелево, община Павел баня, издигнаха кръст и паметна плоча в памет на загиналите в Освободителната война върху могилата в местността „Махалата“.

1997 –Гражданите в община Казанлък с доход до 2500 /стари/ лева можеха да получават безплатни лекарства, а тези с доход до 3500 лв. ползваха 50% намаление при закупуването на лекарства.

1998 – В този ден почина Гъдьо Гъдев – големият глас на хор „Йоан Дамаскин“ при храм „Св. Богородица“ в Казанлък.

2000 – Дарение от 85 тома френска литература и 20 диска със съвременна френска музика получи Алианс Франсез – Казанлък от кметството на побратимения град Сент Ерблен.

2001 –В тържествата на връх Шипка, посветени на Шипченската епопея, участие взе 81-годишният Кольо Николов от Казанлък, който за поредна година изкачи стъпалата до паметника, в чието строителство са участвали той и неговият дядо.

2001 – Със специално организиран поход до връх Шипка Туристическото дружество „Орлово гнездо“ в Казанлък отбеляза 105-ата годишнина на туристическото движение у нас.

2004 – Експедицията на тримата казанлъшки алпинисти Иван Нейков, Владимир Толев и Венцислав Керпедьов, организирана от ТД „Орлово гнездо“, приключи с покоряването на 4-хилядника – връх  Гросглокнер /3798 м/ в Австрия. Алпинистите не успяха да изкачат връх Матерхорн в Италия поради лоши метеорологични условия.

2005 – Депутатът от Казанлък от Коалиция „За България“ Иван Гороломов бе избран за член на две парламентарни комисии в Народното събрание – по вътрешна сигурност и обществен ред и по местно самоуправление. В интервю за „Вис виталис“ по този повод Гороломов заяви: „Законът за местното самоуправление не само се нуждае от ремонт, но трябва да се мисли и в посока изработване на нов закон, който да е синхронизиран с Европейското законодателство“.

2006 – Социалните домове в Казанлък получиха хуманитарна помощ от германската фондация „Аво-Саксония-Анхалт“. Нови легла за обгрижване, част от които се управляват с дистанционно, медицинска апаратура, мебели, постелъчни материали, матраци, бельо и 4 броя шевни машини бяха предоставени на домовете за възрастни хора.

2007 – Стотици българи изкачиха 894-те стъпала до Паметника на свободата на връх Шипка, за да отбележат 130-ата годишнина от Шипченската епопея. В тържествата на легендарния връх се включиха президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, председателят на Народното събрание Георги Пирински, министри, депутати от 40-ото НС, главнокомандващият БА ген. Златан Стойков, посланици и военни аташета на Беларус, Румъния и Украйна. „Шипка е връх, дух, морал, връх на българското израснало самочувствие на една нация, направила заявка за независим държавен живот“, каза в словото си президентът Първанов.

2008 – Казанлъшкият автомобилен клуб „Ефко Рейсинг“ зае 1-во място в отборното класиране на националния планински шампионат в Пещера.

2008 – „В близките 50 до 100 години няма да бъде създаден компютърен интелект за симултанен превод на чужди езици“, каза в интервю за “Вис виталис“ проф. Руслан Митков, водещ световен специалист в областта на компютърната лингвистика. Митков изнесе лекция в гимназия „Ромен Ролан” в Стара Загора на тема „Добри ли са компютрите в езиците и превода?”.

2009 – 7 семейни двойки от област Стара Загора бяха пожелали да станат приемни родители. Те бяха включени в обучение по приемна грижа. Мобилни центрове по приемна грижа имаше разкрити в Стара Загора, Казанлък и Чирпан, предстоеше откриване на център и в Павел баня.

2009 – Младият състезател на Колоездачен клуб „Несебър” – казанлъчанинът Мартин Грашев, стана вицешампион за 2009 година по многоетапни състезания.

2010 – В залата на улица „Искра“ 4 в Казанлък бе подредена изложба с фотографии на доайена на казанлъшките фотограф-художници Кольо Пейчев.

2012 – В този ден се състояха националните чествания „135 години Шипченска епопея“, които се проведоха под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев на връх Шипка.

2012 – Ради Милев отново пробяга разстоянието до връх Шипка с трибагреник в ръка. Бягането му бе посветено на 135-ата годишнина от Шипченската епопея.

2013 – Казанлъшкият  състезател по планинско колоездене Тодор Ангелов спечели веломаратона  „Шуменско плато’2013”. Той стана първи в международния старт от 26 байкъри от 8 клуба.

2014 – Общинският съветник от ГЕРБ Стефан Птичков поиска сериозно намаляване на часовете, разрешени за слушане на музика в някои заведения в града. С внесен доклад в Общинския съвет Птичков настоя колегите му да гласуват промяна в Наредба №1 за осигуряване на обществения ред в община Казанлък, приета на практика като чисто нова с решение на местния парламент в края на май с.г. Дотогава Наредба №1 позволяваше в събота и неделя във вечерните часове до 22:00 да звучи музика. Птичков поиска това да става до 20:00 ч.

2014 – Навършиха се 9 години от тържествената церемония, на която, заедно с копието на златната маска на Терес, бе представен напълно реставрираният златен венец, намерен от Георги Китов през археологическото лято 2004 г. в могилата Голяма косматка. Той бе представен с целия си блясък през 2005 г. след почти година реставрация. Венецът е най-големият и най-тежкият от общо 5-те находки, намерени дотогава по нашите земи. Тежи 350 грама, има 32 клонки, с 210 дъбови листенца и над 70 жълъдови плодчета. Реставратор на великолепната находка бе Георги Мавров.

2015 – „Моят град Казанлък“ се наричаше пътеводител-справочник, създаден от децата на Казанлък за 2 години. Пъстрата книжка с полезна информация за Града на розите бе съвместен продукт на школата по рисуване „Арт линия“ и детския писателски клуб „Светлини сред сенките“. В пътеводителя в забавна форма на 28 цветни страници в 60 детски рисунки бе събрана полезна информация за Казанлък, свързана с неговата история, култура, забележителности, атракции.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram