Днес, 25.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –Застрахователното дружество „БГ план“ откри в Казанлък свой офис.

1998 – За този ден бе обявено пролетно почистване. Община Казанлък и фирма „Нелсен Еко“ се обърнаха към гражданите с призива: „Нека почистим пространството около домовете си. Да помогнем на себе си и на природата!“. Отзовалите се бяха малцина.

1999 – С първо място се завърнаха от Националния турнир по спортни танци в Габрово Антония Грозева и Георги Налетов от КСК „Роза“ – Казанлък.

1999 – 8 известни казанлъчани, между които кметът Стефан Дервишев, бяха призовани да дадат показания по „обвинение за шпионаж“ в полза на Русия, направено от председателя на Съюз „Истина“ Йордан Маринов. „Това е поредната му глупост“, коментира екс-кметът Иван Гороломов.

2000 – Цветанка Пискова бе преизбрана за председател на РС на КТ „Подкрепа“ в Казанлък на шестата отчетно-изборна конференция на организацията.

2000 – Театър „Л. Кабакчиев“ взе участие в Международния театрален фестивал за детски спектакли „Златната завеса“ с постановката „Четири приказки за един змей“, обявен за най-добрия спектакъл на фестивала.

2001 –Поради намаления обем работа „Арсенал“ АД премина към непълно работно време за 3 месеца.

2001 – В помощ на абитуриенти-сираци от казанлъшките училища Съюзът на жените „Проксен“ организира в НЧ „Искра“ благотворителен концерт „Деца пеят и танцуват в помощ на деца“.

2001 – Художествен консултант на Театър „Л. Кабакчиев“ стана Красимира Филипова – директор на Националния център за театър към Министерството на културата.

2002 – 28 отбора от 14 учебни заведения се включиха в общинска викторина на тема „Да запазим децата на пътя“. Победител стана отборът на ОУ „Георги Кирков“ от 1-ви до 4-ти клас, а победител в групата от 5-ти до 8-ми клас – отборът на ОУ „В. Левски“, Бузовград.

2002 – Деца от ДГ „Славейче“ представиха обичая Лазаруване пред болните деца, настанени в  детското отделение на казанлъшката болница.

2003 – С решение на ВКС бившата баня №1 в Казанлък бе предадена на собствениците й, наброяващи 20 души и водили дела в продължение на 12 години.

2005  –Кметството и настоятелството на читалище “Христо Ботев” в с. Розово отправиха апел към всички жители на селото и на община Казанлък за съхраняването на културната институция. В интервю за радио „Вис виталис“ председателят на читалището Борис Борисов сподели проблемите  – те бяха  свързани с противопожарната безопасност и нуждата от ремонт на сградата, т. к. читалището към момента бе частично неизползваемо.

2006 – Казанлъчанин спечели най-скъпата предметна награда, давана от Българския спортен тотализатор до този момент – лек автомобил „Ягуар“. Друг наш съгражданин пък спечели златно яйце за Великден.

2006  – Васил Самарски, председател на Общински съвет-Казанлък, откри Чудомирови празници,2006. В словото си той подчерта, че „гражданинът и общественикът Чудомир винаги е бил свързан с художника и писателя Чудомир и на това се дължи изключителното му познаване на живота и любовта му към хората“. Самарски изрази дълбоката си почит и уважение и към присъстващия в залата забележителен български художник-карикатурист, роден в Казанлък, ученик на Чудомир, Теньо Пиндарев, когото публиката продължително аплодира.

2007 – Два дни на отворени врати обяви библиотека „Искра“. 5 278 бяха към момента читателите на библиотеката. Тя е една от най-старите в страната – с книжен фонд към момента от над 300 хиляди тома библиотечни единици.

2007 – 15-годишната възпитаничка на школата по изобразително изкуство при ОДК „Св. Иван Рилски“ Мария Николова отпътува за Флорида, САЩ, за да участва в откриването на международна екоизложба. Това бе първата задгранична проява на дете от школата.

2007 – Във фоайето на Община Казанлък бе открита изложба-базар „Дървопластика“ – стилизирани животни и свещници, изработени от учителите и целия екип на ЦДГ „Розова Долина“ в с. Розово. Със събраните пари те обновиха интериора на детската градина. 

2007 – Трима лекари и двама стажанти в приюта „Вила Дочко“, намиращ се северозападно от входа на парк „Тюлбето“, започнаха безплатна кастрация на улични животни. 65 улични котки и кучета бяха кастрирани за два дни, съобщи за новините на радиото д-р Гинко Мирев. 

2007 – В интервю за радиото по повод преизбирането й за председател на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ в Казанлък Цветанка Пискова прие преизбирането си като «отговорност и доказано доверие»

2008 – Делегация, водена от председателя на Общинския съвет Васил Самарски, замина на посещение в побратимения на Казанлък унгарски град Надканижа, за да участва в празничната тържествена сесия, организирана от Общинския съвет там. В делегацията бяха и Емил Караниколов – заместник-кмет на община Казанлък, Станислава Балканска – директор на дирекция “Международни програми, инвестиции и туризъм” и Величко Станчев – кмет на с. Дунавци.

2010 – 4 първи и 1 втора награда завоюваха 5 талантливи възпитаници на Школата по пиано към НЧ „Искра“  – ученици от класа по пиано на Елена Юлиянова, от Първия международен конкурс за пианисти непрофесионалисти „Вива Пиано“ в София. В конкурса участие взеха над 120 пианисти от Гърция, Македония, Франция и България.

2012 – Колективът на театър „Любомир Кабакчиев” обяви граждански протест във връзка с проведения конкурс за директор на театъра, който, според артистите, сценичния екип, отдел „Организация“ и администрацията на театъра, е манипулиран. Във връзка с това пред входа на читалище „Искра” бе прочетено Обръщение към обществеността на Казанлък. „Заявяваме, че категорично не приемаме бъдещето на театъра да зависи от неподготвен ръководител, заявяваме, че стоим зад настоящия директор и сме убедени в неговата компетентост и ангажираност”, се казваше в обръщението. Община Казанлък подготвяше смяната на директора Атанас Чопов с Диана Рамналиева. 

2013 – Репортаж на „Вис виталис“ разказа за интересна етнографска сбирка, която местните хора бяха подредили в стая в здравната служба на казанлъшкото село Кънчево. „Идеята за създаването на колекцията – хит за туристите по време на Празника на розата, е приета изключително присърце от жителите на селото“, сподели София Колева от кънчевското читалище. 

2013 – За трета поредна година първото място в Националната олимпиада по физика, състояла се в Силистра, бе за единайсетокласничката на ПМГ „Н. Обрешков”- Казанлък, възпитаничка на Теодосий Теодосиев – Катерина Найденова.

2013 – Ден на математиката проведоха в казанлъшкото СОУ „Е. Антим І”. Включиха се 5 отбора от мениджърските паралелки, за да покажат, че сложната наука може да бъде и забавна. “Математиката, която по традиция не е един от любимите ученически предмети, може да бъде забавна“, коментира за “Вис виталис“ преподавателката Богдана Благоева. 

 2013 – Георги Данев от казанлъшкото училище СОУ „Е. Антим І” бе отличен с 1-ва награда в националния конкурс на тема „Банки в действие“. Георги спечели журито с разработена идея за мобилно приложение, свързано с финансовата грамонтост, и речник на финансови термини. 

2014 – Проектът „Долината на розите и тракийските царе“ спечели награда на Туристическата борса, проведена в Бургас. Сертификатът бе връчен за обособяването на туристически район „Долината на розите и тракийските царе“, обхващащ петте общини – Казанлък, Мъглиж, Павел баня, Карлово и Сопот.

2015 – За 17-ти път ТД „Орлово гнездо“, Община Казанлък и НЧ „Искра-1860″организираха празник на туристическата песен „Прекрасна си, мила родино!“.

2016 – Две са жертвите при инцидента в завод „Арсенал“, станал около 10:44 ч. днес. Информацията бе официално потвърдена от изп.директор на оръжейницата Николай Ибушев. Има и един ранен работник при произшествието в Цех 120 на Завод 3, където е барутното производство. Според неофициална информация третият мъж е бил изтласкан от взривната вълна и е открит малко по-късно.

2017 – Известният казанлъшки зъболекар Деян Косев представи уникална фотоизложба „Световете на Водата“. Косев, чието хоби е планинарството и фотографията е заснел невероятни кадри на речни потоци и води, в които се преплитат форми и различни видове цветове.

2018 – Историята на авиацията в Казанлък, представена в уникални фотографии бе открита  във фоайето на Народното събрание на Република България.

2019 – Двама мъже от Казанлък  са задържани за изнудване. Пламен и Мирослав искали от 34 годишен мъж от с. Бузовград сумата от 20 000 британски паунда, заплашили го с убийство и унищожаване на имуществото му. Мъжът от дълги години работил в Англия. Изнудваният се свързал с прокуратурата и на 24-ти април се провела среща, на която  предал на обвиняемите наличните в него 2400 лева и 200 британски паунда. Пламен и Мирослав са заловени с парите, които били белязани. И двамата са с постоянна мярка за неотклонение, заради възможност да повлияят на свидетелите по делото. Неосъждани са. Могат да получат до 8 години лишаване от свобода. Мярка подлежи на обжалване.

2020 – Мъж на 30 години бе с тежки травми след инцидент. Близо до товарна гара в Казанлък мъжът  скочил в движение от бързия влак за Бургас заедно с багажа си. Не са ясни причините за действията му. Екип на спешна помощ откара мъжа в казанлъшката болница, където по-късно почина.

2021 – Моторист се блъсна в джип, който му отнел предимството, на входа на Горно Черковище. ПТП-то стана преди около час. Мотоциклетът се е движел в посока селото, а джипът е излизал. Шофьорът на автомобила е предприел завой наляво, тогава и последвал ударът. Мотористът е откаран в болница. Според очевидци бил контактен. Водачът на джипа не видял приближаващия се моторист, макар да се огледал преди да завие, твърди самият той. Предполага се, че моторът се е движел с превишена скорост.

2022 – Тракийският меч с ножница, намерени в могилата Голяма Косматка край Шипка и датирани от края на ІV – началото на ІІІ в. пр.Хр., са част от изложбата “Доспехите на тракийските воини”, която представя за пръв път на едно място артефакти, свързани със защитното въоръжение на древните траки. Тя е наредена в зала “Трезор” на Националния археологически институт с музей при БАН.

2022 – Ретроспективната изложба „100 години назад с фотографиите на Антип Коев Обущаров“ представя 106 от снимките на фотографа, а в една от залите на СБХ на ул. „Шипка“ 6 в столицата бе представен и албумът му с 226 фотографии.

2022 – Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не потвърди дали неговата партия ще поиска вот на недоверие. Според Борисов е правилно хората да поискат оставката на правителството, но като цяло се върви към предсрочни избори. Борисов сподели, че : „Изнасяме в пъти повече оръжия от февруари насам. Оръжейните заводи работят на макс. Точно продукцията, която се ползва в Украйна. Това не е тайна“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който посети гр. Шипка.

2023 – Весела Иванова с идея за осъвременяване паметника на Димитър Благоев, който се намира в подножието на пътя към Бузлуджа.  Тя е направила колаж с изрисувана емблематичната българска роза на високата част от паметника.

2023 – Стадо диви прасета е заснето до Енина. Кадрите разпространени във фейсбук групи на Енина са направени до Вец-а и началото на пътеката към Енинското ждрело. Заснети са в средата на месец април.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *