Днес, 24.07.2023г. – Живата памет на Вис виталис

2001 – Сметосъбирането и сметоизвозването в Казанлък бяха блокирани заради задълженията от 765 хил. лева, които  Общината имаше към фирма „Нелсен Еко“.

2003 – В Казанлък бе учредено Сдружение на занаятчиите. Председател на УС стана Иван Стоянов.

2006 – Казанлък бе един от 30-те града в България, в които се проведе тест-драйв кампанията на „Дачия“ и „Рено“.

2007 – С температури между 39 и 44 градуса 24-ти юли бе един от най-горещите дни през лятото.

2007 – Два пожара горяха в района на община Казанлък. Предния ден около 14.30 ч.  избухна пожар в борова гора в землището на с. Копринка, в посока към с. Горно Черковище и обхвана горски масив с площ от около 5 кв. км. Час по-късно  възникна втори пожар в землището на с. Долно Изворово, който се разви на фронт от 3 км към път І-6 и гр. Мъглиж, който обхвана територия от 9 кв. км.

2007 – Със заповед на областния управител Мария Нейкова в общините Казанлък и Мъглиж бе въведено бедствено положение заради възникналите множество пожари, унищожили части от горския фонд. Авиация и наземни сили се включиха в пожарогасенето.

2007 – В района на Казанлък бяха отчетени превишени показатели за фини прахови частици, съобщи Пенка Начева – директор на областната инспекция. В района бяха разположени две станции на РИОСВ.

2008 – Първите си уроци по плуване 150 деца от община Казанлък получиха по време на лятната си ваканция. Обучението им бе по проект на Държавната агенция за младежта и спорта, спечелен от Детския комплекс “Св. Иван Рилски”.

2010 – На язовир „Копринка“ се проведе среща на Националната организация на скаутите в България. На форума бе обсъдена работата по проекта „Запазване на културното наследство в Подбалканската долина и Черноморието“, който се реализира в партньорство със скаутски организации от Швеция, Чехия, Словения и България.

2011 – Своя котарак-шампион показаха в този ден семейство Николови от Казанлък. Екзотичният котарак Ягуар Перси де Гал бе тригодишен, носител на титлите „Най-добър мъжки екзот” за 2010 и 2011 г. от Международни изложби в Гърция и на множество дипломи от изложби у нас и в чужбина. Очакваше се да се сдобие с титлата европейски шампион, втора за страната ни към онзи момент.

2012 – 25 700 лв. бяха предвидени в Инвестиционната програма на Община Казанлък за 2012 г. за ремонти и дейности в четири казанлъшки храма – „Св. Троица”, „Успение Богородично”, „Св. Йоан Предтеча” и „Св. пророк Илия”.

2012 – Общинският съвет гласува нови основни месечни заплати на кмета на Община Казанлък, кметовете на населени места и кметските наместници, които започнаха да получават с около 5% над трудовите си възнаграждения. Заплатата на кмета Галина Стоянова се повиши с 80 лв. и стана 1594 лв.

2013 – С 25 метра бе разширено западното пътно платно на улица „Кирил и Методий“ в Казанлък. Редуциран и благоустроен бе тротоарът откъм магазин „Перун“. Целта бе да се подобри организацията на движение и създаване на по-голямо удобство за гражданите. Инициативата и изпълнението бяха на собствениците на търговските обекти.

2014 – Първото по рода си събитие в лятната градина на обновената Шипкова къща се състоя вечерта на тази дата. На открита сцена бе представен спектакълът на Малък драматичен театър „Старостолица“, Велико Търново – „Кълбовидна мълния“ по Иван Радоев.

2014 – Четири месеца затвор за казанлъчанката Н. С., опитала да си извади шофьорска книжка с фалшива диплома за средно образование, определи съдебен състав на Районен съд – Казанлък. Подсъдимата се бе признала за виновна, изпълнението на наказанието й се отложи за срок от три години, заради чисто съдебно минало. Н.С. бе с начално образование, омъжена. Работеше в голяма фирма в Германия, шофьорската книжка й била нужна, за да запази работата си.

2017 – С бронзови медали се завърнаха казанлъчани от 15-то издание на международното състезание Petzen Climbing Trophy в австрийското градче Сент Миахел. Както всяка година, при ожесточена конкуренция, европейският елит атакува призовите места. Сред 250 състезатели от 15 държави Йоанна Недялкова и Стоян Петров спечелиха трети места.

2018 – 70-годишният дипломиран инженер от Казанлък Ради Милев даде най-доброто постижение на 48 часа в групата на мъжете от 70 до 74 год. в Кладно, Чехия, където участва в поредно спортно предизвикателство.„Благодаря на Николай Георгиев – колега, приятел и помощник!“, написа в социалните мрежи Ради, откъдето благодари и на фирмите спонсори, за участието му в бягането. Ради Милев разказа и за своите планове да постави нови световни рекорди на 24 часа, 48 часа и на 6 дни, в най-дългите бягания, по време за които се регистрират световни рекорди на Международната асоциация по ултрамаратон.

2018 – 59 933 лева точно струва на Община Казанлък новият фонтан на т.нар. площад „Севт III“ /КИАЦО/. Той бе направен на мястото на стария, който бе унищожен при вандалска проява на младежи на 27 януари. Новото съоръжение, наричано от Общината „сух фонтан“, бе изградено за тазгодишния празник на розата, а парите за него – близо 60 хиляди лева, бяха одобрени от Общинския съвет по-късно и със задна дата. Средствата бяха осигурени от издръжката на общинска администрация, от параграфа „Външни услуги“. Щетите след разрушаването на стария фонтан от група младежи в януарската нощ бяха оценени от Общината веднага след това на 10 000 лева, в крайна сметка Районният съд на Казанлък постанови, че размерът на вредите е само 1 200 лева. Казанлъшки зевзеци кръстиха новия фонтан „Душовете“ и „Сифоните“. Както и да изглежда на жителите на Града на розите това водно съоръжение, то превъзхожда почти 50 пъти старото по вложени средства.

2019 – Община Казанлък 5 години след изтичане на законовия срок  няма наредба за отпадъците, това заявиха от БСП-Казанлък.

2019 – От крави, ежедневно пасящи в детска площадка на центъра на казанлъшкото село Овощник, се жалват родители от селото. Добитъкът необезпокоявано се разполагал привечер сред детските съоръжения, понякога животните били по седем-осем, разказаха за Пресс ТВ недоволните хора. Гневните овощненци се страхуват, че децата им могат да бъдат нападнати и не ги пускат в градинката. „Вместо малчугани край люлките се разхождат крави“, възмущават се те.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram