Днес, 24.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Със заповед на министър Александър Божков Христо Христов бе освободен от длъжността председател на Борда на директорите на „България-К“ ЕАД – Казанлък. От длъжността Изпълнителен директор на „Габровница“ ЕАД в с. Горно Сахране бе освободен Ганчо Ганчев, на длъжността бе назначен Петър Генчев.

1997 – 2859 казанлъшки домакинства получиха помощи по програма „Фар“ за месец март. 

 1999 – Туристическо дружество „Орлово гнездо“ и Военният клуб в Казанлък организираха песенен празник „Прекрасна си, мила родино“

 2000 – Германски дарител осигури чрез фондация „Оазис“ за великденските празници хранителни продукти и 200 DM за 17 деца-сираци от Казанлък

2000 – 25 ученици от побратимения френски град Сент Ерблен пристигнаха в Казанлък по програмата за взаимен обмен между двата града. Ръководителката на делегацията г-жа Верльозел изнесе лекция за живота и творчеството на Лафонтен.

2001 – След Будапеща и Братислава уникалната изложба на Чудомир „Нашенци“ гостува в Дом Витгенщайн във Виена

2003 –Възстановен бе от тази дата маршрутът на градската автобусна линия №13. 

2003 – Театър „Л. Кабакчиев“ бе номиниран за наградата „Аскеер“. Номинацията бе в категорията „Сценография и костюми“ и бе за сценограф-художника Кънчо Касабов за авторските му костюми за спектакъла „Ивона, принцесата на Бургунда“.

2003 – 24-ма ученици от СОУ „Екзарх Антим Първи“, от паралелката по мениджмънт, присъстваха на следобедното заседание на Народното събрание и се срещнаха с депутатите от ПК по образованието.

2003 – НЧ „Жар“ организира възпроизвеждане на Великденския ритуал „Вапцване на яйца“

2004 – Казанлък, в лицето на Групата за туристически песни „Ехо“ и Военния клуб, бе домакин на Шестия национален събор за туристически хорове. В него участие взеха 16 хора от страната. 

2005 – Концерт „Църковни песнопения“ представиха смесеният камерен хор към храм „Св. Йоан Предтеча“ с ръководител Диляна Колева и църковният хор „Св. Йоан Дамаскин“ с диригент Мариана Апостолова – като част от програмата за Великденските празници на Община Казанлък

2007 – Никола Георгиев и Нелина Георгиева спечелиха двете специални награди от Конкурса за вокално и за инструментално изпълнение на СОУ “Екзарх Антим І”. Нелина, ученичка в трети клас, сподели в интервю за радиото, че пее от 4-годишна и иска да стане певица или фризьорка

2008 – Проект за Общинска стратегия за демографско развитие на община Казанлък приеха общинските съветници на 67-то заседание на местния парламент. Тя бе разработена със съдействието на Министерството на труда и социалната политика и Фонда на ООН за населението. С 1686 души бе намаляло населението на община Казанлък през 2007-ма година, сочеха данни на „Есграон“. По постоянен адрес в общината през 2007-ма бяха регистрирани 82 хил. 560 души. От тях населението в трудоспособна възраст бе 51 хил. души.

2008 – Общинските съветници отхвърлиха предложението на кмета Стефан Дамянов за продажба на сградата на бившата ДГ „Зорница“ и подобренията към нея. Не бе прието предложението на общинската администрация за гласуването на Общинска стратегия по десетилетието на ромското включване.

2008 – 15-годишната Румена Петрова от Казанлък, възпитаничка на Галя Иванова в ОДК и ученичка в НГПИД „Акад. Дечко Узунов“, спечели първа награда от организирания от атомната централа конкурс “АЕЦ Козлодуй – енергия природа”. Близо 700 деца от цялата страна изпратиха свои творби за участие в козлодуйския конкурс.

2008 – Великденски спектакъл, озаглавен „Доброто и злото“, представиха възпитаниците на КСТ „Роза“ с ръководители Ваня и Петър Радеви. „Тази история е пресъздаване на музика и танци от 50-те години на миналия век. Сюжетът се развива в провинциално американско градче, в което след края на Втората световна война пристигат млади хора от цял свят, привлечени от мечтата за демократична  Америка и неограничените възможности“, разясни в интервю за „Вис виталис“ треньорът на казанлъшкия клуб и хореограф на спектакъла Петър Радев.

2010 – 55-годишният Иван Караиванов от гр. Шипка, наричан „казанлъшкият Том Джоунс“, бе сред полуфиналистите на телевизионното шоу „България търси талант“. Освен като изпълнител на стари златни шлагери, Караиванов бе известен и като добър имитатор.

 2012  – Два сребърни и два бронзови медала за КЕС „Селт” и други два бронзови медала – за АТК „Казанлък”, бе равносметката от приключилото във Варна състезание по спортно катерене – Купа „България“, трети кръг за деца, юноши, девойки и младежи

2013 – След като близо 10 години младежи от Казанлък търсеха вариант за обособяване на специално място в региона, където да се оказва помощ на наркозависими, в рамките на проект на казанлъшкото СНЦ „Избери Живота” бе изграден специализиран кът за помощ на наркозависими младежи, решили да прекратят употребата на наркотици. 

2013 – В навечерието на Цветница малките актьори от Детската театрална студия на НЧ „Искра”  представиха пред казанлъшка публика спектакъла  „Цветята на малката Ида” по Ханс Кристиян Андерсен.

 2013 – Изложба на хербарии на Ангелина Атанасова бе подредена в мултимедийната зала на ИМ „Искра”. Експозицията бе под мотото „Природа и фантазии“. 

 2013 – Близо 100 военнослужещи от 9 отбора от страната се включиха в Общоармейски шампионат по дуелна и щафетна стрелба, който се проведе на Гарнизонния учебен център „Тюлбето” в Казанлък. Събитието бе открито от бригаден генерал Димитър Шивиков, ръководител на 61-ва Стрямска механизирана бригада, който за „Вис виталис“ коментира, че в надпреварата се включва елитът на българската армия, а постиженията на българите са сред най-добрите в Европа. Сред най-точните отбори бяха представителите на 61-ва Стрямска бригада, които дадоха рекордно време в щафетната стрелба от 1 мин. и 34 сек.

2014 – В община Казанлък гостува делегация от белгийския град Стеенокерцел, водена от кмета Курт Рион. Посещението бе в отговор на визитата на зам.-кмета Лилия Цонкова в Белгия във връзка с установяване на партньорство между двете общини. Първата стъпка в тази посока бе проект в сферата на младежките дейности, разработван по програма „Еразъм +“.

2014 – Момичетата до 15 години на ВК „Казанлък”, водени от треньорката Лариса Китипова, се класираха за финалите на Държавното първенство след успешен зонален турнир в София

2014 – Само месец след официалното й откриване, сградата на Дневния център за младежи с увреждания в Казанлък вече носеше белезите на недобросъвестно отношение – по външната изолация на сградата имаше нанесени щети.

2015 – Община Казанлък отличи с паметен плакет ПГ „Иван Хаджиенов“ по случай 90 години от създаването на училището. Над 20 хиляди към момента бяха учениците, получили дипломи от професионалното училище, създадено през 1925 г. със средства, дарени от родолюбивия казанлъчанин Иван Хаджиенов.

2015 –  НЧ „Искра-1860” бе домакин на годишното Общо отчетно събрание на Асоциация „Съвременни читалища”. Председателят на Асоциацията инж. Георги Петров сподели впечатленията си от домакините: „Щастлив съм, че бяхме тук и имахме възможност да се докоснем до таланта на вашите деца и техните преподаватели. Това, което видях, е на изключително професионално ниво!”

2017 – Треньорът на борците от Казанлък Христомир Бояджиев стана помощник-треньор на националния отбор по свободна борба при кадетките. Наставникът бе в помощ в работата на националния селекционер Тодор Кънев.

2017 – Казанлъчанинът Мариян Френгиев от СК „Масъл Арт“ Пловдив спечели абсолютната титла по културизъм при мъжете и златото, в кат. до 90 кг., на 19-то издание на Турнира „Пловдив 2017“, сред 38 категории.

2017 – Охранителна камера на Община Казанлък показа зверската катастрофа на „Абаята“ в Казанлък.  В този ден двама ученици от ППМГ „Н. Обрешков“ пострадаха. 19-годишен младеж е със счупен крак, а 17-годишно момиче с охлузвания и счупен нос. При удар между два автомобила, джип се качва на тротоара и връхлита върху току-що преминали пешеходната пътека момче и момиче. Тежката кола спира на сантиметри от четирима души, които са чакали на автобусната спирка.

2017 – Възпитаникът на Светла Миткова от ЛК „Цветанка Христова“ Алекс Топалов направи личен рекорд и спечели първо място в юбилейното 10-то издание на лекоатлетическия турнир в памет на Никола Вълчанов в Габрово. Алекс хвърли гюлето на 15,82 м.

2017 – В 10-тото издание на Мемориал „Никола Вълчанов“ в Габрово юношите младша възраст на клуб „Пендарева“ окупираха почетната стълбичка. Победител на 100 метра стана Симеон Вълев, следван от съотборниците си Алекс Петров и Христо Тенев. Втора в спринта при девойки старша възраст на 100 метра е Ясмина Калайджиева, а Мартин Белчев победи на 400 метра, юноши старша възраст.

2020 – Повече десет души – представители на ресторантьорския бранш от Казанлък, не издържаха на липсата на информация и се събраха на спонтанен протест с искане за яснота за бизнеса им. Брожението сред собствениците на заведения назря и те организираха акция, за да заявят, че са силно разтревожени за бизнеса си, оказал се в принудителен престой вече месец и половина заради обявеното от властите извънредно положение. Те настояваха за яснота кога се очаква отново да отворят врати и по какъв начин и правила ще продължат да го работят, защото бизнесът трябва да има организационно време да реагира. Заведенията освободиха персонала си като част от хората пратиха в Бюрото по труда, друга в отпуск. Незабавно намаляване на ставката ДДС от 20 на 5% за всички категоризирани заведения, за това още настояват ресторантьорите, както и мярката 60/40 да бъде приложена за всички принудително затворени обекти след отварянето им отново до края на годината.

2021 – „Форд“ и „БМВ“ се удариха на „Абаята“. Сблъсъкът станал заради отнето предимство. Няма пострадали хора. „Форд“-ът предприел маневра завой наляво на кръстовището на „Абаята“ в Казанлък, пътувайки от запад на изток, но отнел предимството на идващия отсреща „БМВ“. От удара са настъпили материални щети и по двата автомобила. Шофьорите са тествани с дрегер за алкохол, но пробите им са нулеви.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *