Днес, 23.08.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Ръководители на 5 културни института в Казанлък депозираха пред кмета на общината Иван Гороломов позиция, изразяваща несъгласие с освобождаването на Мариета Станева от длъжността началник на управление „Култура“ и назначаването на нейно място на Ваня Златанова.

1997 – На връх Шипка бе проведен Народен събор под надслов „120 години Шипченска епопея“. Организиран бе курбан, осветен от Старозагорския митрополит Панкратий и почетен от президента Петър Стоянов.

1997 – Във Военния клуб в Казанлък бяха представени книгите „Шесто за нас и ние за Шесто“ от Стефан Чанев и „Моят живот – трагедията на едно поколение“ от Любомир Банковски.

2000 – Ливанският „Анибал Захле“ предложи 100 хиляди германски марки, за да си върне играча от баскетболния клуб „Казанлък“ Владимир Димитров. Към него интерес проявиха и мениджъри от Испания.

2001 – Как да бъдем облечени, когато посещаваме сградата на Община Казанлък? Този въпрос зададе на слушателите на „Вис виталис“ в жива линия Валя Коева. Поводът бе кметско нареждане в сградата да не се допускат граждани в неприлично или неподходящо облекло – къси панталони, по джапанки и др. Част от слушателите изразиха мнение, че облеклото няма значение, но болшинството от тях бяха на обратното мнение: че подходящото облекло е израз на себеуважение и на уважение към институциите изобщо, не само към Общината.

2001 – Нов, допълнителен, сектор с 12 легла за лечение на деца с чревни инфекции откри в този ден МБАЛ-Казанлък заради отказа на Окръжната болница в Стара Загора да приема пациенти от Казанлък.

2002 – В Казанлък, по покана на Фондация „Българска роза“, руските художнички Александра Суворова и Галина Емелина откриха изложбата „О, Шипка“, посветена на 125 години от Шипченската епопея.

2002 – В този ден бе представена книгата на Венета Неделчева от Казанлък „Сезони“.

2002 – Автопилотът Милен Узунов, след гостуването си на живо в студиото, написа в Книгата за гости на „Вис виталис“: „Пожелавам ви високи професионални успехи и постигане на всички цели!!!“.

2004 – Едночасов концерт пред храм-паметника в гр. Шипка изнесе тайванският хор „Ронг Синг“ с диригент Фирин Лиян. Казанлък бе единственият град в България, част от турнето на хора. Казанлъшкият хор „Севтополис“ също участва в концерта.

2005 – Златният венец, открит по време на археологическо лято,2004 от експедиция ТЕМП, бе представен след реставрация в Музей-галерията в Казанлък. Според откривателя на венеца д-р Георги Китов, венецът е шедьовър на античното изкуство.

2005 – В този ден започна генерална реконструкция на ул. „Искра“ в Казанлък и обновяването на фасадата на НЧ „Искра“, както и освежаване на интериора на сградата.

2006 – Казанлъшката група „Грамофон“ подгря феновете на руската група  „Любе“ на концерта им в Каварна.

2007 – На тази дата през 1981 г. е открит официално Домът-паметник на връх Бузлуджа, най-големият идеологически паметник в България, издигнат в чест на създаването на организираното социалистическо движение. За изграждането му са инвестирани 14 186 000 лв. В градежа са участвали някогашните строителни войски. Ръководител на грандиозния обект е бил командирът на старозагорската строителна дивизия генерал. Делчо Делчев, автор на архитектурния проект е арх. Георги Стоилов. В оформлението са участвали най-известните художници и скулптори.

2009 – Над 9500 кутии цигари без бандерол иззе при акция на РПУ – Казанлък, след като провери 54 търговски обекта в петте общини, обслужвани от управлението. Най-голямо количество – около 7 500 кутии цигари без бандерол, бе иззето от склад за търговия на едро на ул. “Козлодуй” в Казанлък.

2012 – Цялата общинска администрация в Мъглиж излезе в този ден на протест пред Общината. Служителите изразиха своето несъгласие от връщането на работа на Димка Нейкова, която два мандата бе секретар на Община Мъглиж. Общинското ръководство бе констатирало множество нарушения в работата на Нейкова, сред които имуществено облагодетелстване – причината тя да бъде освободена от длъжност. Съдът обаче върна Нейкова на работа. Според протестиращите, над 60 % от времето, в което е изпълнявала длъжността секретар, тя не бе присъствала в сградата на общинската администрация.

2013 – На петото Европейско първенство по таекуондо за кадети 12-14 г. в Букурещ Цветелина Николова от казанлъшкия клуб “Кентавър“ с треньор Николай Богданов спечели златен медал и титлата европейски шампион в категория до 29 кг.

2014 – Тържествена заря-проверка след 25 години отново имаше – по повод 80 години от въздигането на Паметника на свободата на връх Шипка и 136-ата годишнина от Августовските боеве. Тържествата бяха под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Скоростно изкачване на върха, туристически поход, изложби, свързани с годишнината, както и възстановка на събитията по време на Шипченската епопея и тържествен концерт, включваше еднодневната програма.

2014 – Внучката на строителя на Паметника на свободата – Пеньо Атанасов, бе сред хилядите, които се качиха до паметника на Шипка по повод неговата 80-та годишнина. Стефка Кьосева, пенсионирана учителка по химия в Пловдив, бе поканена специално да присъства на тържествата от екипа на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа”.

2014 – По време на честванията на 137 години от Шипченската епопея бе официално открита  бронзова пластика с Вечен огън, поставена в криптата на паметника – резултат от проект на Сдружението на работодателите и индустриалците в Габрово. Пластиката е дело на габровския скулптор Адриан Новаков. Митрополит Галактион освети пластиката, където бе запален Вечният огън.

2014 – Юбилеен вестник по случай 80-ата годишнина на Паметника на свободата на връх Шипка издаде екипът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Специалното издание бе с тираж 500 броя и бе раздавано безплатно преди и по време на тържеството по повод годишнината от откриването на монумента.

2014 – Без тържества да премине празникът на Стара Загора на 5 октомври, реши общинското ръководство на града. На датата, на която е положен първият камък за възстановяването на опожарения през Руско-турската война град, през 2014 г. бяха проведени предсрочните избори за 43-я парламент на България. „Единственото, което можем да направим, е тържествено издигане на знамето. За останалото няма как, защото все пак става дума за деня на изборите и останалите прояви са ограничени“, каза кметът Живко Тодоров.

2016 – Изгряха латинските букви Kazanlak, монументалните графеми са поставени в градинката пред бившия комплекс „Първи май“ и трябва да посрещат гости и да напомнят, вероятно, на българите, че и градът ни е част от глобалното село.

2016 – Младежката група на ДЮФТС „АРСЕНАЛ“ и Клуб за народни танци „ТЕМЕНУГА ХОП-ТРОП“ към ДК „АРСЕНАЛ“ се завърнаха от участие в Международния фолклорен фестивал „Дни на Дебарца“ Охрид в Македония. Казанлъчани имаха привилегията да открият фестивала с „Шопска сюита“ и танци от различните етнографски области. Представянето и на двете групи беше повече от отлично, за което получиха бурните аплодисменти на многобройната публика, побърза да сподели в социалната мрежа Фейсбук хореографът на трупите Ваня Минчева.

2017 – Проучването на Бузово кале да продължи. Това препоръча Комисията на Министерство на културата, която инспектира археологическите работи в местността. Специалистите отбелязаха професионално изпълнение на разкопките и високи научни и експозиционни резултати, което заедно с характера на обекта и неговото значение е накарало експертите да препоръчат продължаване на проучването, както и да бъде направено необходимото Бузово кале да се обяви за Паметник на културата с национално значение, съгласно всички актуални процедури.

2019 – Районна прокуратура-Казанлък се самосезира по повод публикации и тв репортажи в информационния сайт „Press TV Казанлък“ относно замърсяване на въздуха в Община – Казанлък и района в периода 17-21.08.2019 г., причинено от тлеещи остатъци от лавандула, намиращи се в близост до с. Дунавци, общ. Казанлък. Това съобщи пресцентърът на Апелативна прокуратура – Пловдив.

2019 – Русофили и приятелите на Русия се събират за 16 път край язовир „Копринка“

2019 – Обрасла градинка  за децата ни на „Цар Иван Шишман“ – Обръщам се с молба към Вас, да дойдете и направите репортаж за муждублоковото пространство на ул.Цар Ив.Шишман 21и 23. Мръсотия и разруха. Градинката е обрасла с треви и храсти. Сигурно има и змии. На входа има 4  железни гаража,разположени в тревните площи на градинката,на които мястото не би трябвало да е там. В близост кофите за боклук представляват едно малко сметище. В тези блокове живеят приблизително около 100 деца,които няма къде да играят. Обадих се в Общината и споделих за проблема,че мястото на въпросните гаражи не е редно да бъдат там,но те ми отговориха че били подредени по схема. За каква схема става въпрос,при положение,че са си ги сложили кой както му изнася,без всекакво чувство за естетика и ред Моля за Вашето съдействие.

2020 – Почина ген.Стефан Дервишев, кмет на община Казанлък в мандата 2003-2007 г.

2022 – Бившият директор на Хуманитарна гимназия „Св. Кирил и Методий“ в Казанлък почина тази нощ на 68 години. Радев бе начело на училището от 1996 до 2016 г. Преди това дълги години бе преподавател по математика. През 1971 г. завършва същото училище, което управлява по-късно. Радев бе и общественик, имаше и политически изяви в левия партиен спектър. Той остава в историята на Радио „Вис виталис“, което навършва през 2022-ра 30 години, като първия интервюиран в стартиращия ефир на 23 май 1997 г., тогава на честота 89,7 FM.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram