Днес, 23.02.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Изложба на испанския посланик у нас Н. Пр. Хорхе Фуентес бе открита в Казанлък. Той представи и книгата си „Европа, Европа“. На учениците от СОУ „Екзарх Антим Първи“, изучаващи испански език, той подари речници, енциклопедии и учебни пособия. В интервю на Мая Стоянова за „Вис виталис“ на въпроса: „Кога България ще влезе в Европа?“ г-н Фуентес отговори: “Преговорите протичат бавно. Реалната дата е в края на този век – 1999-2000 г.“.

1996 – Своята 30-годишнина отбеляза в този ден ансамбъл „Росна китка“ в кв. „Хр. Ботев“ в Казанлък.

1997 – 4 линейки на Бърза помощ – Казанлък бяха разбити през нощта на 23 февруари 1997 г. Откраднати бяха 300 литра гориво.

1998 – Военният клуб в Казанлък бе домакин на „Сладка раздумка за вечната любов в старата градска песен“ с водещ Драган Тенев, белетрист и изкуствовед.

1998 – Треньорът на казанлъшкия клуб по борба Христомир Бояджиев бе избран за един от тримата национални треньори по свободна борба за юноши.

1999 – „Казанлък и Руско-турската война“ бе темата на срещата, проведена в Казанлък с участието на доктора на икономическите науки, ст.н.с. Цветана Павловска от Института за военна история към Генералния щаб на БА.

1999 – Всеки от общо 7-те случая на злоупотреби с оръжие през 1998 г. бе с незаконно притежавано оръжие, обяви РПУ – Казанлък. При тези случаи бяха убити 2-ма души, станаха 3 самоубийства, ранени бяха 10 души. РПУ иззе 37 незаконно притежавани оръжия.

2000 – СДС – Казанлък изрази безпокойство от състоянието и управлението на общината в оценката си за 100-те дни на кмета Стефан Дервишев.

2000 – Дърводелският цех и мелницата в с. Ръжена възобновиха работата си като част от новоучреденото търговско дружество „Казанлък 2000“.

2001  – Кметът Стефан Дервишев присъства на официален прием по случай националния празник на Кувейт – 25 февруари, в хотел „Кемпински-Зографски“.

2002 – 29 състезатели от 10 клуба в страната се включиха в традиционния колокрос в парк „Тюлбето“. Победител стана Стефан Кушлев от клуб „Рози“ – Казанлък.

2003 – В парк „Тюлбето“ отново бе проведен традиционният колокрос за отличията на Българския колоездачен съюз. Златото при юношите спечели Боян Тошев от клуб „Рози“ – Казанлък, а с бронз бе отличен съотборникът му Георги Петров.

2004 – На посещение в Казанлък, по покана на движение „Русофили“ по повод Деня на защитниците на Русия – 23 февруари, бе военният аташе на Руската федерация генерал-майор Анатолий Кисельов. На специално организирана среща той разговаря с граждани на Казанлък. Заедно с председателя на сдружение „Русофили“ в града – Георги Захариев, руският военен аташе бе гост на живо в студиото на „Вис виталис“.

2004 – В Общинския младежки дом бе открита зала за обучение по информационни системи – в помощ на младите хора за различни видове обучения, защита на проекти и др. Тя бе оборудвана със 7 компютърни конфигурации. 

2004 – Възпитаници на Художествената гимназия „Акад. Дечко Узунов“ откриха своя изложба, посветена на 105-годишнината от рождението на своя патрон – „Централен Балкан – с очите на младостта“.

2006 – На пресконференция кметът Стефан Дамянов съобщи за намерението си на Бузлуджа да бъде изграден зимен курортен център, който да включва ски писти, влекове, лифт съоръжение и хотелска част. Идейният проект за комплекса бе възложен на арх. Жеко Тилев.

2014 – ВГ „Искрица” към НЧ „Искра” с ръководител Стефка Денева стана победител в първия кръг на радио-конкурса на БНР за деца-изпълнители „Щуротека в ефир“. В интервю за радиото вокалният педагог Денева сподели, че на децата за първи път предстои участие в известния международен конкурс „Златната монета” в Болоня.

 2015 – Актрисата Майя Остоич, внучка на ген.-майор Цвятко Радойнов, посети Казанлък и Крън в деня на 120-ата годишнина от рождението на дядо си. Тя участва в честването, организирано в читалище „Цвятко Радойнов“ в Крън. Централната улица в младия български град също носи името на антифашиста Радойнов. В интервю за „Вис виталис“ Остоич припомни думите на дядо си, казани минути преди да бъде разстрелян на стрелбището в София: „Някой ден ще ни строят паметници”.

2016 – За първи път в историята на един от най-престижните европейски конкурси Първа награда в Grand Prize Virtuoso London получава казанлъшкият пианист Виктор Владков. Освен, че е най-малък в своята категория до 15-сет години журито е останало шокирано от факта, че Виктор не е възпитаник на музикално училище, а на математическата гимназия в Казаннлък, което се случва за първи път.

2016 – Казанлъчанка е подала жалба в Община Казанлък. Причината е възмущението й по какъв начин се избират автомобилите, на които да бъдат поставени скоби. Самата тя е паркирала на бул. „ 23 ПШП“ на около 150 метра от Лъвовата Чешма. При паркирали редица автомобили близо до бус лентата „скоба“ за неправилно паркиране получава само тя. Как се избират автомобилите, на които да бъде наложена санкция

2017 – С решение на Общинския съвет на Казанлък ”Музей на розата град Казанлък” се предостави безвъзмездно за управление на Исторически музей ”Искра”,  както и движимите вещи в него. С друго решение бе предоставен за безвъзмездно управление общински обект ”Клуб на фотолюбителя”, с площ от 89 кв.м., на Посетителски център ”Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства”.

2018 – Организаторите на протестите „Не на насилието в детските градини и училищата” призоваваха гражданите на Казанлък да подкрепят протестите.Родители от цялата страна се наговарят за повсеместни протести ден по-късно пред сградите на общинските администрации срещу упражняване на насилието над децата в градините и училищата. Поводът за протести в 12 български града са зачестилите случаи на физически и психически тормоз над деца в забавачниците. Част от исканията на протестиращите са за мандатност на директорите на детски градини и училищата,на началниците на регионалните управления на образованието и общинските просветни отдели. За поставяне на видеонаблюдение във всички детски градини и училища, както и психотестове за учителите настояват организаторите на протестите.

В допитване по темата за въвеждането на видеонаблюдение в детските градини в сайта Presstv.bg казанлъчани приемат тази възможност, като наложителна. Процент над половината от гласувалите в анкетата ни бяха „за“ камери в забавачниците. 51% от казанлъчани за отговорили твърдо „Да“ на въпроса „Трябва ли да има видеонаблюдение в детските градини? Още 18% също подкрепят идеята, защото така биха били сигурни, че няма да се упражнява насилие върху децата им. Едва 11% са категорично против, 3% се притесняват, че камерите ще стресират работещите там, 8% се опасяват, че видеонаблюдението няма да спомогне за по-добрата работа на педагозите. Други 8% нямат мнение, но смятат, че по-скоро трябва да се промени моделът на работа в детските заведения, вместо да се монтират камери.

2019 – Трима души починаха при катастрофа в Германия. По наша информация загиналите са от Казанлък.  Тежкото  пътнотранспортно произшествие е станало  на пътя B236 / между Lenhausen и Finnentrop/ в петък, сутринта.  Загиналите са трима младежи. Двама братя и техният братовчед.  Разследването за причините за тежката катастрофа продължава. И тримата загинали нямат навършени 30 години. Работили са в Германия.

2019 – Инцидентът стана на подбалканския път към Бургас, близо до село Дъбово. Камион с ремарке се е движил по пътя, когато силният вятър на пориви подхваща празното ремарке и го обръща в канавката. Няма пострадали при инцидента.

2020 – За 24-ти път Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) връчи годишните си награди на най-добрите в бранша за изтеклата 2019 година. Критериите, по които бяха отличени близо 40 фирми и мениджъри, са свързани с направените инвестиции, с иновативни модели за успешно предприемачество. Безспорен победител стана в своята категория балнеохотел „Диана Мар“ в Павел баня. Той получи приза „Най-добър петзвезден балнео хотел“ у нас.

2021 – Казанлък се сбогува с един голям свой приятел – Нено Влайков. Дни преди да навърши 72 години Нено Влайков почина, повален от коварния Ковид – 19.  Казанлъчани познават Нено Влайков с неговото спокойствие и вечна усмивка. След успешна военна кариера във ВВС, той отдаде последните близо 20 години изцяло на Казанлък. Участва активно в местното самоуправление. Бе представител на Казанлък в 43-то Народно събрание, където взе пряко участие в промяната и усъвършенстването на над 15 закона. Никога не криеше, че каквото и да прави го прави за Казанлък и долината на розите.

2022 – Творби на казанлъшките художници Станьо Стаматов и Радомир Мандов, които днес са част от колекцията Художествена галерия – Казанлък, могат да бъдат видяни в една от в залите на Софийската градска художествена галерия, където вчера бе открита изложбата „Войната! И подлуде светът…“, която е посветена на 110-годишнината от обявяването на Балканската война и на 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров–Майстора. Това съобщиха от Художествената галерия в Казанлък.

2022 – Повече от 100 тома от личната библиотека на Васил Самарски дари едноименната фондация на Общинска библиотека „Искра“ в Казанлък. Дарението съдържа предимно художествена проза, както и няколко монографии, и епистоларна литература. Сред томовете има и поезия, и краеведски проучвания, есеистика, философски трактати. Фондация „Васил Самарски“ предостави на Казанлъшката библиотека пълния набор от 30 книги от т.нар. „Златна колекция ХХ век“, издадена от вестник „Труд“. Дарението включва заглавия от антични, класически и съвременни автори, лирика и белетристика от българската, руската, западноевропейската и американска литература.

2022 – Около 20 са мъжете-мигранти са заловени от полицията до Дунавци. Били забелязани да вървят в поле до селото. Мъжете са потвърдили, че са от Афганистан. Откарани са за разпит в РПУ Казанлък, след което ще бъдат транспортирани до център за настаняване на бежанци.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram