Днес, 22.12.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – По време литургия в казанлъшкия храм „Св. Троица“ православният хор към храма за пръв път изпълни „Богородична молитва на Св. Нектарий Егински“. Солистка беше Гергана Аенска от хоровата капела „Светослав Обретенов“ – София.

1997 – НПМ „Шипка-Бузлуджа“ организира празничен коледен концерт в храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка по повод храмовия празник и по повод 120 години от Освобождението на България.

1998 – Коледен концерт изнесоха в този ден Борислав Ясенов – флейта и Камелия Примова – пиано.

1999 – По време на провелото се на тази дата заседание на Общинския съвет, без да посочва мотиви, Даниил Азманов от ОДС подаде оставка като общински съветник.

1999 – НЧ „Искра“ организира празничен концерт с участието на Мила Паунова и Арон Аронов – солисти на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ в София.

2000 – В този ден бяха закрити празниците, посветени на 140-годишнината на НЧ „Искра“. Над 8700 зрители бяха посетили организираните културни изяви – 3900 деца и 4800 възрастни.

2000 – Коледен концерт изнесе Нов струнен оркестър при НЧ „Искра“. Гост-солист бе Недко Боянов, концерт-майстор на оркестъра на БНР.

2000 – Знак на внимание и признателност към ръководителите на града през последните години на 20-и век оказа Община Казанлък чрез организираната номинация на петимата живи кметове: Станчо Коев, Христо Копчев, Любомир Дянков, Бончо Сарафов и Иван Гороломов. Кмет на Столетието стана Станчо Коев.

2001 – Електроразпределение – клон Казанлък започна от този ден масови проверки за кражби на електричество. За месеците октомври и ноември бяха съставени актове на стойност 5600 лв. за битови абонати и 30000 лв. – за фирмени абонати.

2001 – Национален ден на траур заради трагедията в столичната дискотека „Индиго“ бе обявен в този ден. „Вис виталис“ промени програмата си, бе направен и специален подбор на музиката.

2002 – 107 цветни телевизора заработиха в болничните стаи в МБАЛ – Казанлък. Срещу монета от 20 ст. пациентите можеха да гледат телевизия 1 час в стая за двама. Бе подписан договор с фирма „Оварас“, според който през 2009 г. телевизорите да станат собственост на болничното заведение.

2002 – В анкета за „Вис виталис“ Петя Кефалова зададе на няколко от общинските съветници в Казанлък въпроса: „За какво ще се извините на вашите избиратели в края на 2002-ра година?“. Отговорите: Пенко Койнов – За това, че не бях мъдър колкото трябва. Общинският съвет не води диалог с избирателите – това е един от греховете ми; Генчо Кръстинов – За неоправданите надежди на хората към всички политици и всички структури. През тази година ние не постигнахме нещо съществено; Теодор Митев – За несвършената от нас работа през годината, винаги има за какво да се извини човек. Старали сме се да откликваме на обществените очаквания, но едва ли сме стигнали до всеки човек; Петров – За това, че увеличихме такса смет, но, надявам се, че хората са усетили по-качественото почистване; Цветанка Пискова – За това, че не всичко, което смятам, че е от полза за гражданите, беше възприето от колегите-общински съветници; д-р Попова – За това, че не съм направила достатъчно за тях, но и те не са ме търсили, бих могла да им помогна в здравно и социално отношение; Васил Самарски – За загубеното сесийно време в различни безсмислени спорове. ОбС не беше на висотата, на която трябваше да бъде, не взе решенията, които наложително трябваше да вземе; Румен Сомов – Не смятам, че трябва да се извинявам за нещо. И все пак – на онези, чиито интереси не съм успял да защитя; Румяна Друмева – За това, че и през този мандат не стана разделението между държавните и общинските отговорности и че няма приемственост в инициативите, а имаше оправдания с предишните ръководства. ОбС беше инертен, нямаше нито една своя инициатива, която гражданите да забележат“.

2003 – РотарАкт, младежката организация на Ротари клуб в Казанлък, организира коледна благотворителна акция с търг на картини. Събраните 2600 лв. бяха предназначени за изграждане на рампи за хора с физически увреждания и за звукова сигнализация на светофарите в града.

2003 – 1075 лева събраха гостите на Коледния прием, даден от кмета Стефан Дамянов в ресторант „Палас“. Приемът бе съчетан с благотворителна проява „Деца за децата със специфични възможности“. Средствата бяха предоставени на Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ – Казанлък.

2003 – Първото си писмо до ръководството на Община Казанлък депозираха над 30 участници в новосформирания Обществен комитет, целта на който бе да разшири възможностите на гражданите за пряко участие в решаването на важни за общината въпроси. С първото си писмо комитетът призова общинското ръководство да разреши въпроса с „дупката“ в центъра на Казанлък.

2005 – „10 специализирани машини за снегопочистване са в готовност да разчистват улиците на Казанлък от падналия сняг“, съобщи в интервю за предаването „Цялата истина“ на „Вис виталис“ инж. Георги Михайлов от общинската администрация. – Приоритетно ще се почистват маршрутите на обществения транспорт и основните пътни артерии в Казанлък“, уточни той.

2006 – Председателят на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски се срещна с 24-мата изявени ученици от казанлъшките училища – носители на международни и национални награди, изявени спортисти, музиканти, художници, автори на книги и др., чиито снимки бяха включени в оформлението на поздравителната картичка на местния законодателен орган послучай коледно-новогодишните празници и във връзка с инициативата “Зелена карта – Казанлък”.

2006 – Общинският съвет в Казанлък с пълно единодушие прие декларация с искане за нов справедлив процес срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия. Декларацията бе изпратена до президента Георги Първанов, Народното събрание, министър-председателя Сергей Станишев и посланика на Либия у нас.

2008 – Много дрехи и обувки, събрани от връстниците им от казанлъшки училища, както и сума от 50 лв., получи като коледен подарък училището-интернат „Д-р Петър Берон” в Мъглиж, в което се обучаваха 46 деца от 1 до 8 клас с умствена изостаналост и с увреден слух. Дни по-рано бе отбелязан 50-годишният юбилей на интерната.

2008 – Социална услуга „Защитено жилище” в с. Овощник стартира Сдружение „Оптима”. Услугата бе предназначена за младежи с умствена изостаналост. Капацитетът на защитеното жилище бе за 8 души – 4 жени и 4-ма мъже. Ползващите услугата „Защитено жилище” не заплащаха такса.

2008 – В интервю Генчо Кръстинов, председател на БСП – Казанлък, информира за резултатите от посещенията на активисти на партията в населените места в общината и водените разговори с хората за проблемите им. Тази дейност ръководството на местната БСП бе певърнало в традиция.

2010 – В 8 казанлъшки училища бяха проведени избори за Младежки общински съвет. 1644 ученици гласуваха за свои представители в младежкия парламент, които да защитават правата им и да подпомагат реализирането на програми с участието на младежите на Казанлък. В резултат на гласуването ХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ получи в Младежкия общински съвет 6 места, ПМГ, НГПИД „Акад. Дечко Узунов“, ПГТТМ, ПГЛПТ, Гимназия „Петко Стайнов“ и СОУ „Екзарх Антим Първи“ имаха по 5-ма представители, Младежкият център „Развитие“ получи 1 място.

2008 – На специална годишната церемония бе закрит автомобилният сезон за 2008 г. – по решение на годишното Общо събрание на Българската федерация по автомобилен спорт. Годишнини награди – купи на БФАС, получиха четирима пилоти от Казанлък – Тихомир Златков, Стефан Георгиев, Веселин Недевски и Илия Бояджиев. Общо 13 шампионски титли спечелиха през сезона казанлъчани.

2011 – В кръг от Националния турнир по спортни танци за Купа „България” в зала „Младост”, с участието на над 150 танцови двойки от 38 клуба в страната, при юношите в „Стандартни танци”  и в „Латино“ двойката Атанас Русев – Симона Янева от Клуб ”Роза” – Казанлък станаха втори. Казанлъшкият дует Русев-Янева бяха носители към момента на националните трофеи от 6 състезания.

2011 – Своята десета самостоятелна изложба и четвърта с благотворителна цел откри художничката Румяна Кипрова. Показаните в нея картини – графика, масло, акварел и пастел, бяха 22. „Целебни и любовно наситени, картините й носят вселенска доброта и хармоничност. Утвърждават движението и истинността на един мистичен, духовен живот… не се знае що е сън и действителност”, пишеше за творчеството на художничката Соня Фурнаджиева.

2012 – Благотворителен базар бе открит в ЦДГ „Буратино” в Казанлък – съвместна инициатива на детската градина и Дневния център за деца с увреждания, които заедно работеха по проекта „Приятелство в кутия“. Бяха представени картички и предмети, изработени от родители и учители. В специален кът бяха представени и специално направени кулинарни сладки изкушения от стола на „Арсенал“.

2014 – Лъчо и Миро бяха останали без баща, жесток инфаркт го бе отнел от семейството завинаги. Майката Диляна не се предаваше вече трета година. Справяше се, но имаше затруднения с плащането на таксите за извънучебните форми на децата си. След намесата на МГ „Вис виталис”, в рамките на подетата инициатива „Коледа за теб“, таксите бяха платени в същия ден.

2014 – От три години пенсионираната бивша счетоводителка Тодорка Манева бе по квартири. Силно притеснение и огромна радост едновременно изпита жената от дарението, което й направи за Коледа екипът на „Вис виталис”, реализирайки акцията „Коледа за теб“.

2014 – 4-годишната Вероника Георгиева бе едно от децата, които екипът на „Вис виталис“ зарадва в началото на кампанията „Коледа за теб“, по препоръка на социалните работници. За детето, изоставено от майка си, от три години се грижеха дядо му Злати и съпругата му Елена.

2014 – Деветокласникът в ПГ „Ив. Хаджиенов“ Христо бе с 9 диоптъра късогледствто. Той беше без родители, въпреки че те бяха живи. Майка му бе забегнала от години по Гърция, а баща му го зарязал, докато бил малък. Отглеждаше го и събираше парички за операцията му дядо му Христо, бивш миньор. „Коледа за теб“ на „Вис виталис“ стигна в този ден и до това семейство.

2014 – Първи урок по солидарност научиха дузина деца в компанията на своите майки в работилничката на Дядо Коледа. В рамките на три дни се проведе кампанията „Солидарна Коледа в Казанлък”, организирана от Младежкото обединение на БСП. Тя бе  част от националната инициатива „Солидарна Коледа” на социалистическата партия. „По-важна е грижата днес за човека, която трябва да възпитаме в ранното детство на своите деца”, убедена бе Теодора Иванова, председател на МО на БСП в Казанлък, обяснявайки на своя син колко подаръци Дядо Коледа ще занесе предпразнично. Младите социалисти зарадваха с коледни подаръци и сувенири самотни възрастни хора, както и млади семейства, живеещи в нищета.

2014 – Директорът на казанлъшката Художествена галерия Христо Генев по нетрадиционен начин подари истинско коледно настроение на казанлъчани. Той организира голям Коледен концерт „Галерия и приятели”!  „Сложи най-красивата си премяна, която да налива празник и в очите на другите! Облечи най-доброто си настроение, извади най-красивата си усмивка и заповядай“, призова Генев. Близо 50 души се включиха със свои изпълнения. Събитието имаше и специален дрескод – без костюм и вратовръзка. Освен изпълнения на народни песни, Лили Гетова подари на галерията старинен гоблен с фолклорни мотиви.

2015 – Гордостта на казанлъшкия „Аргус ММА“ Дориан Дерменджиев се сдоби със званието майстор на спорта и грамота на Българската федерация по ММА. Това бе признание за успешната година на Дориан на ринга – шампионската му титла в кат. 77 кг. и вицешампионската за Европа от Бирмингам, както и победите в международен турнир в Лондон и в българските състезания. Носител на званието майстор на спорта стана и бронзовият медалист от Европейско първенство 2015 г. в кат. 93 кг. Тенчо Караенев от Казанлък.

2015 – На официална церемония бяха връчени отличията в класацията „Спортист на годината“ за 2015 г. В категорията „Спортист с увреждания“ за 2015 г. сред първите петима атлети на страната бе  казанлъчанката Даниела Тодорова, както и съотборникът й в клуба Ружди Ружди. Бяха отличени и Елена Узунова, Стела Енева и Гергана Баръмова, състезатели по бадминтон. В десетката, подредени в националната анкета по азбучен ред, бяха: Антоанета Бонева, спортна стрелба; Боян Петров, алпинизъм; Владимир Николов, волейбол; Габриела Петрова, лека атлетика; Габриела и Стефани Стоеви, бадминтон; Григор Димитров, тенис на корт; Даниел Асенов, бокс; Ивет Лалова, лека атлетика; Станилия Стаменова, кану-каяк; Тайбе Юсеин, борба. В 58-та анкета своя вот дадоха 158 действащи спортни журналисти от общо 59 електронни и печатни медии.

2016 – Общинска библиотека „Искра“ връчи своите Годишни награди на читатели и дарители за 2016 г. 10 338 граждани на Община Казанлък са читатели на библиотеката , над 3 600  от тях са средактивно четящите, една трета от които – ученици и малки деца.

2017 – Днес, 22 декември 2017 г., Районна прокуратура-Казанлък повдигна обвинение спрямо С. Г., на 66 г., учител. Досъдебното производство е образувано на 20 декември 2017 г. за това, че на 13.12.2017 г. в гр. Казанлък,  С. Г. е извършил действие с цел възбуждане или удовлетворяване на полово желание без съвкупление  по отношение на лице, ненавършило 14 – годишна възраст  –  13-годишно момиче, чрез използване на положение на надзор – престъпление по чл. 149 ал.2 т.4 предл.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

2017 – Коледно тържество и концерт за своите възпитаници и родители организира ОУ „Христо Ботев“ с. Александрово, Община Павел баня. Участниците в празничното събитие на сцената на местното читалище припомниха коледните и новогодишните традиции. Коледари, вокална група „Звънчета“, мажоретен състав, участници по класове създадоха много празнично настроение за гостите на тържеството в навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово.

2017 – Библиотека „Искра“ награди своите най-активни читатели в отделните възрасти, участници в организираните през годината инициативи и кампании, дарители, съмишленици.

– Общо 5 544 лева предоставят учениците на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий” за семейството на малката Емили Господинова от Казанлък.

2017 – Близо 3 хиляди лева бяха събрани с Коледния благотворителен концерт, организиран от казанлъшките хуманитаристи. Останалите средства идват от продажбата на ръчно изработени от учениците картички и коледни аксесоари. В инициативата се включи и НЧ „Искра”, което дари сумата за наем на залата, в която се проведе концертът, ЦДГ „Слънчице”, както и отделни дарители.

2017 – С пет нови инхалатора се сдоби отделението. За втори път преди празник младите социалисти правят дарение за Детското отделение на МБАЛ в Казанлък.

2017 – Публиката в една от най-престижните концертни зали в Рим стана на крака и аплодира казанлъшкия пианист Виктор Владков.  Непосредствено преди Коледните празници,  прекрасен повод отведе казанлъшкия клавирен виртуоз  във вечния град Рим. Той бе специално поканен за участие в Гала концерт на победителите в международния конкурс „Гранд прайз виртуозо – Рим 2017“

2020 – Мъж бе обгорял до смърт при пожар в строителен фургон в двор в казанлъшкото село Шейново. Огънят лумнал тази сутрин, пожарната се отзовала веднага на сигнала, но след потушаването му било открито овъгленото тяло на мъжа. Във фургона била открита печка тип „духалка“, откъдето вероятно са тръгнали пламъците.

2021 – Сребърният медалист от параолимпиадата в Токио Ружди Ружди  бе определен да председателства комисията по избор на Спортист на Казанлък за 2021 година. Параатлетът нямаше да пътува до града на розите за заседанията й, но щеше да има възможност да участва с гласа си в избора на ТОП 10 на спортистите. В комисията участваше и още един от успелите спортисти на града на розите – реферът Атанас Върбанов, най-младият от съдиите на Евроволей 2021 г., както и гордостта на Казанлък в леката атлетика – Петя Пендарева. 16 бяха номинациите за Спортист на годината от 10 клуба, развиващи дейност на територията на общината. При по-малките – 20 деца, юноши и девойки спореха за разпределението на отличията за „Млад Спортист на 2021 година“. Волейболен клуб „Казанлък“, „Аргус ММА“, КЕС „Селт“ и КК „Лястовица“ влязоха в спор за  „Отбор на годината“.

1997 – По време литургия в казанлъшкия храм „Св. Троица“ православният хор към храма за пръв път изпълни „Богородична молитва на Св. Нектарий Егински“. Солистка беше Гергана Аенска от хоровата капела „Светослав Обретенов“ – София.

1997 – НПМ „Шипка-Бузлуджа“ организира празничен коледен концерт в храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка по повод храмовия празник и по повод 120 години от Освобождението на България.

1998 – Коледен концерт изнесоха в този ден Борислав Ясенов – флейта и Камелия Примова – пиано.

1999 – По време на провелото се на тази дата заседание на Общинския съвет, без да посочва мотиви, Даниил Азманов от ОДС подаде оставка като общински съветник.

1999 – НЧ „Искра“ организира празничен концерт с участието на Мила Паунова и Арон Аронов – солисти на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ в София.

2000 – В този ден бяха закрити празниците, посветени на 140-годишнината на НЧ „Искра“. Над 8700 зрители бяха посетили организираните културни изяви – 3900 деца и 4800 възрастни.

2000 – Коледен концерт изнесе Нов струнен оркестър при НЧ „Искра“. Гост-солист бе Недко Боянов, концерт-майстор на оркестъра на БНР.

2000 – Знак на внимание и признателност към ръководителите на града през последните години на 20-и век оказа Община Казанлък чрез организираната номинация на петимата живи кметове: Станчо Коев, Христо Копчев, Любомир Дянков, Бончо Сарафов и Иван Гороломов. Кмет на Столетието стана Станчо Коев.

2001 – Електроразпределение – клон Казанлък започна от този ден масови проверки за кражби на електричество. За месеците октомври и ноември бяха съставени актове на стойност 5600 лв. за битови абонати и 30000 лв. – за фирмени абонати.

2001 – Национален ден на траур заради трагедията в столичната дискотека „Индиго“ бе обявен в този ден. „Вис виталис“ промени програмата си, бе направен и специален подбор на музиката.

2002 – 107 цветни телевизора заработиха в болничните стаи в МБАЛ – Казанлък. Срещу монета от 20 ст. пациентите можеха да гледат телевизия 1 час в стая за двама. Бе подписан договор с фирма „Оварас“, според който през 2009 г. телевизорите да станат собственост на болничното заведение.

2002 – В анкета за „Вис виталис“ Петя Кефалова зададе на няколко от общинските съветници в Казанлък въпроса: „За какво ще се извините на вашите избиратели в края на 2002-ра година?“. Отговорите: Пенко Койнов – За това, че не бях мъдър колкото трябва. Общинският съвет не води диалог с избирателите – това е един от греховете ми; Генчо Кръстинов – За неоправданите надежди на хората към всички политици и всички структури. През тази година ние не постигнахме нещо съществено; Теодор Митев – За несвършената от нас работа през годината, винаги има за какво да се извини човек. Старали сме се да откликваме на обществените очаквания, но едва ли сме стигнали до всеки човек; Петров – За това, че увеличихме такса смет, но, надявам се, че хората са усетили по-качественото почистване; Цветанка Пискова – За това, че не всичко, което смятам, че е от полза за гражданите, беше възприето от колегите-общински съветници; д-р Попова – За това, че не съм направила достатъчно за тях, но и те не са ме търсили, бих могла да им помогна в здравно и социално отношение; Васил Самарски – За загубеното сесийно време в различни безсмислени спорове. ОбС не беше на висотата, на която трябваше да бъде, не взе решенията, които наложително трябваше да вземе; Румен Сомов – Не смятам, че трябва да се извинявам за нещо. И все пак – на онези, чиито интереси не съм успял да защитя; Румяна Друмева – За това, че и през този мандат не стана разделението между държавните и общинските отговорности и че няма приемственост в инициативите, а имаше оправдания с предишните ръководства. ОбС беше инертен, нямаше нито една своя инициатива, която гражданите да забележат“.

2003 – РотарАкт, младежката организация на Ротари клуб в Казанлък, организира коледна благотворителна акция с търг на картини. Събраните 2600 лв. бяха предназначени за изграждане на рампи за хора с физически увреждания и за звукова сигнализация на светофарите в града.

2003 – 1075 лева събраха гостите на Коледния прием, даден от кмета Стефан Дамянов в ресторант „Палас“. Приемът бе съчетан с благотворителна проява „Деца за децата със специфични възможности“. Средствата бяха предоставени на Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ – Казанлък.

2003 – Първото си писмо до ръководството на Община Казанлък депозираха над 30 участници в новосформирания Обществен комитет, целта на който бе да разшири възможностите на гражданите за пряко участие в решаването на важни за общината въпроси. С първото си писмо комитетът призова общинското ръководство да разреши въпроса с „дупката“ в центъра на Казанлък.

2005 – „10 специализирани машини за снегопочистване са в готовност да разчистват улиците на Казанлък от падналия сняг“, съобщи в интервю за предаването „Цялата истина“ на „Вис виталис“ инж. Георги Михайлов от общинската администрация. – Приоритетно ще се почистват маршрутите на обществения транспорт и основните пътни артерии в Казанлък“, уточни той.

2006 – Председателят на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски се срещна с 24-мата изявени ученици от казанлъшките училища – носители на международни и национални награди, изявени спортисти, музиканти, художници, автори на книги и др., чиито снимки бяха включени в оформлението на поздравителната картичка на местния законодателен орган послучай коледно-новогодишните празници и във връзка с инициативата “Зелена карта – Казанлък”.

2006 – Общинският съвет в Казанлък с пълно единодушие прие декларация с искане за нов справедлив процес срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия. Декларацията бе изпратена до президента Георги Първанов, Народното събрание, министър-председателя Сергей Станишев и посланика на Либия у нас.

2008 – Много дрехи и обувки, събрани от връстниците им от казанлъшки училища, както и сума от 50 лв., получи като коледен подарък училището-интернат „Д-р Петър Берон” в Мъглиж, в което се обучаваха 46 деца от 1 до 8 клас с умствена изостаналост и с увреден слух. Дни по-рано бе отбелязан 50-годишният юбилей на интерната.

2008 – Социална услуга „Защитено жилище” в с. Овощник стартира Сдружение „Оптима”. Услугата бе предназначена за младежи с умствена изостаналост. Капацитетът на защитеното жилище бе за 8 души – 4 жени и 4-ма мъже. Ползващите услугата „Защитено жилище” не заплащаха такса.

2008 – В интервю Генчо Кръстинов, председател на БСП – Казанлък, информира за резултатите от посещенията на активисти на партията в населените места в общината и водените разговори с хората за проблемите им. Тази дейност ръководството на местната БСП бе певърнало в традиция.

2010 – В 8 казанлъшки училища бяха проведени избори за Младежки общински съвет. 1644 ученици гласуваха за свои представители в младежкия парламент, които да защитават правата им и да подпомагат реализирането на програми с участието на младежите на Казанлък. В резултат на гласуването ХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ получи в Младежкия общински съвет 6 места, ПМГ, НГПИД „Акад. Дечко Узунов“, ПГТТМ, ПГЛПТ, Гимназия „Петко Стайнов“ и СОУ „Екзарх Антим Първи“ имаха по 5-ма представители, Младежкият център „Развитие“ получи 1 място.

2008 – На специална годишната церемония бе закрит автомобилният сезон за 2008 г. – по решение на годишното Общо събрание на Българската федерация по автомобилен спорт. Годишнини награди – купи на БФАС, получиха четирима пилоти от Казанлък – Тихомир Златков, Стефан Георгиев, Веселин Недевски и Илия Бояджиев. Общо 13 шампионски титли спечелиха през сезона казанлъчани.

2011 – В кръг от Националния турнир по спортни танци за Купа „България” в зала „Младост”, с участието на над 150 танцови двойки от 38 клуба в страната, при юношите в „Стандартни танци”  и в „Латино“ двойката Атанас Русев – Симона Янева от Клуб ”Роза” – Казанлък станаха втори. Казанлъшкият дует Русев-Янева бяха носители към момента на националните трофеи от 6 състезания.

2011 – Своята десета самостоятелна изложба и четвърта с благотворителна цел откри художничката Румяна Кипрова. Показаните в нея картини – графика, масло, акварел и пастел, бяха 22. „Целебни и любовно наситени, картините й носят вселенска доброта и хармоничност. Утвърждават движението и истинността на един мистичен, духовен живот… не се знае що е сън и действителност”, пишеше за творчеството на художничката Соня Фурнаджиева.

2012 – Благотворителен базар бе открит в ЦДГ „Буратино” в Казанлък – съвместна инициатива на детската градина и Дневния център за деца с увреждания, които заедно работеха по проекта „Приятелство в кутия“. Бяха представени картички и предмети, изработени от родители и учители. В специален кът бяха представени и специално направени кулинарни сладки изкушения от стола на „Арсенал“.

2014 – Лъчо и Миро бяха останали без баща, жесток инфаркт го бе отнел от семейството завинаги. Майката Диляна не се предаваше вече трета година. Справяше се, но имаше затруднения с плащането на таксите за извънучебните форми на децата си. След намесата на МГ „Вис виталис”, в рамките на подетата инициатива „Коледа за теб“, таксите бяха платени в същия ден.

2014 – От три години пенсионираната бивша счетоводителка Тодорка Манева бе по квартири. Силно притеснение и огромна радост едновременно изпита жената от дарението, което й направи за Коледа екипът на „Вис виталис”, реализирайки акцията „Коледа за теб“.

2014 – 4-годишната Вероника Георгиева бе едно от децата, които екипът на „Вис виталис“ зарадва в началото на кампанията „Коледа за теб“, по препоръка на социалните работници. За детето, изоставено от майка си, от три години се грижеха дядо му Злати и съпругата му Елена.

2014 – Деветокласникът в ПГ „Ив. Хаджиенов“ Христо бе с 9 диоптъра късогледствто. Той беше без родители, въпреки че те бяха живи. Майка му бе забегнала от години по Гърция, а баща му го зарязал, докато бил малък. Отглеждаше го и събираше парички за операцията му дядо му Христо, бивш миньор. „Коледа за теб“ на „Вис виталис“ стигна в този ден и до това семейство.

2014 – Първи урок по солидарност научиха дузина деца в компанията на своите майки в работилничката на Дядо Коледа. В рамките на три дни се проведе кампанията „Солидарна Коледа в Казанлък”, организирана от Младежкото обединение на БСП. Тя бе  част от националната инициатива „Солидарна Коледа” на социалистическата партия. „По-важна е грижата днес за човека, която трябва да възпитаме в ранното детство на своите деца”, убедена бе Теодора Иванова, председател на МО на БСП в Казанлък, обяснявайки на своя син колко подаръци Дядо Коледа ще занесе предпразнично. Младите социалисти зарадваха с коледни подаръци и сувенири самотни възрастни хора, както и млади семейства, живеещи в нищета.

2014 – Директорът на казанлъшката Художествена галерия Христо Генев по нетрадиционен начин подари истинско коледно настроение на казанлъчани. Той организира голям Коледен концерт „Галерия и приятели”!  „Сложи най-красивата си премяна, която да налива празник и в очите на другите! Облечи най-доброто си настроение, извади най-красивата си усмивка и заповядай“, призова Генев. Близо 50 души се включиха със свои изпълнения. Събитието имаше и специален дрескод – без костюм и вратовръзка. Освен изпълнения на народни песни, Лили Гетова подари на галерията старинен гоблен с фолклорни мотиви.

2015 – Гордостта на казанлъшкия „Аргус ММА“ Дориан Дерменджиев се сдоби със званието майстор на спорта и грамота на Българската федерация по ММА. Това бе признание за успешната година на Дориан на ринга – шампионската му титла в кат. 77 кг. и вицешампионската за Европа от Бирмингам, както и победите в международен турнир в Лондон и в българските състезания. Носител на званието майстор на спорта стана и бронзовият медалист от Европейско първенство 2015 г. в кат. 93 кг. Тенчо Караенев от Казанлък.

2015 – На официална церемония бяха връчени отличията в класацията „Спортист на годината“ за 2015 г. В категорията „Спортист с увреждания“ за 2015 г. сред първите петима атлети на страната бе  казанлъчанката Даниела Тодорова, както и съотборникът й в клуба Ружди Ружди. Бяха отличени и Елена Узунова, Стела Енева и Гергана Баръмова, състезатели по бадминтон. В десетката, подредени в националната анкета по азбучен ред, бяха: Антоанета Бонева, спортна стрелба; Боян Петров, алпинизъм; Владимир Николов, волейбол; Габриела Петрова, лека атлетика; Габриела и Стефани Стоеви, бадминтон; Григор Димитров, тенис на корт; Даниел Асенов, бокс; Ивет Лалова, лека атлетика; Станилия Стаменова, кану-каяк; Тайбе Юсеин, борба. В 58-та анкета своя вот дадоха 158 действащи спортни журналисти от общо 59 електронни и печатни медии.

2016 – Общинска библиотека „Искра“ връчи своите Годишни награди на читатели и дарители за 2016 г. 10 338 граждани на Община Казанлък са читатели на библиотеката , над 3 600  от тях са средактивно четящите, една трета от които – ученици и малки деца.

2017 – Днес, 22 декември 2017 г., Районна прокуратура-Казанлък повдигна обвинение спрямо С. Г., на 66 г., учител. Досъдебното производство е образувано на 20 декември 2017 г. за това, че на 13.12.2017 г. в гр. Казанлък,  С. Г. е извършил действие с цел възбуждане или удовлетворяване на полово желание без съвкупление  по отношение на лице, ненавършило 14 – годишна възраст  –  13-годишно момиче, чрез използване на положение на надзор – престъпление по чл. 149 ал.2 т.4 предл.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

2017 – Коледно тържество и концерт за своите възпитаници и родители организира ОУ „Христо Ботев“ с. Александрово, Община Павел баня. Участниците в празничното събитие на сцената на местното читалище припомниха коледните и новогодишните традиции. Коледари, вокална група „Звънчета“, мажоретен състав, участници по класове създадоха много празнично настроение за гостите на тържеството в навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово.

2017 – Библиотека „Искра“ награди своите най-активни читатели в отделните възрасти, участници в организираните през годината инициативи и кампании, дарители, съмишленици.

– Общо 5 544 лева предоставят учениците на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий” за семейството на малката Емили Господинова от Казанлък.

2017 – Близо 3 хиляди лева бяха събрани с Коледния благотворителен концерт, организиран от казанлъшките хуманитаристи. Останалите средства идват от продажбата на ръчно изработени от учениците картички и коледни аксесоари. В инициативата се включи и НЧ „Искра”, което дари сумата за наем на залата, в която се проведе концертът, ЦДГ „Слънчице”, както и отделни дарители.

2017 – С пет нови инхалатора се сдоби отделението. За втори път преди празник младите социалисти правят дарение за Детското отделение на МБАЛ в Казанлък.

2017 – Публиката в една от най-престижните концертни зали в Рим стана на крака и аплодира казанлъшкия пианист Виктор Владков.  Непосредствено преди Коледните празници,  прекрасен повод отведе казанлъшкия клавирен виртуоз  във вечния град Рим. Той бе специално поканен за участие в Гала концерт на победителите в международния конкурс „Гранд прайз виртуозо – Рим 2017“

2020 – Мъж бе обгорял до смърт при пожар в строителен фургон в двор в казанлъшкото село Шейново. Огънят лумнал тази сутрин, пожарната се отзовала веднага на сигнала, но след потушаването му било открито овъгленото тяло на мъжа. Във фургона била открита печка тип „духалка“, откъдето вероятно са тръгнали пламъците.

2021 – Сребърният медалист от параолимпиадата в Токио Ружди Ружди  бе определен да председателства комисията по избор на Спортист на Казанлък за 2021 година. Параатлетът нямаше да пътува до града на розите за заседанията й, но щеше да има възможност да участва с гласа си в избора на ТОП 10 на спортистите. В комисията участваше и още един от успелите спортисти на града на розите – реферът Атанас Върбанов, най-младият от съдиите на Евроволей 2021 г., както и гордостта на Казанлък в леката атлетика – Петя Пендарева. 16 бяха номинациите за Спортист на годината от 10 клуба, развиващи дейност на територията на общината. При по-малките – 20 деца, юноши и девойки спореха за разпределението на отличията за „Млад Спортист на 2021 година“. Волейболен клуб „Казанлък“, „Аргус ММА“, КЕС „Селт“ и КК „Лястовица“ влязоха в спор за  „Отбор на годината“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram