Днес, 22.03.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Казанлъчанката Ана Табанджова сподели със слушателите на радиото какви грижи полага напролет за многобройните си цветя и за колекцията си от кактуси.

1997 –40% от разходите за храна на социално слаби граждани към Социалния патронаж се поемаха към тази дата от Община Казанлък.

1997 – Таксите на услугите, предлагани от Бюрото за социални дейности, към този момент бяха: за гледане на възрастен човек – 104  /стари/ лв. на час; за гледане на тежко болен – 135 лв. на час, на дете до 10 г.- 124 лв. на час.

1998 – Благодарение на финансовата помощ на Главното мюфтийство и ДПС, имамите на селата Кънчево и Шейново посетиха светите места Мека и Медина за празника Курбан-байрам.

1999 – Нямаше сензации, въпреки разпространилите се слухове, след приключилата в този ден планова ревизия на Държавен финансов контрол в Община Казанлък за периода 1994 -1998 г.

1999 – Христо К. от с. Крън простреля Атанас К. и Мендерез Ч., които се опитали да задигнат домашни животни от двора на къщата му. Крадците бяха веднага задържани.

2000 – 50 работници от „Арсенал“, членове на КНСБ,  взеха участие в националния протест в София „Искаме работа и достойно заплащане на труда!“.

2000 – За председател на земеделската кооперация „Съгласие“ в с. Енина бе избран Кольо Диманов.

2000 – 117 кг. дрехи дари в този ден фирма „Георги Каличков“ на учениците в с. Кънчево.

2000 – След срещата си с министъра на здравеопазването Илко Семерджиев кметът Стефан Дервишев информира за уговорката на болницата в Казанлък да се заплащат по 180 лв. на човек за доболнична помощ за хора извън община Казанлък. Около 1500 бяха пациентите от Павел баня, Мъглиж и др., обслужвани от казанлъшката болница. Министерството на здравеопазването приветства идеята на казанлъшкия кмет от 1 септември 2000 г. да се направи пилотен проект – Здравната каса да влезе в казанлъшката болница. „Лекарят продава доверие“, заяви в интервю за „Вис виталис“ министър Семерджиев.

2001 – За първи път в Казанлък, с различни инициативи, бе честван Денят на водата. Община Казанлък организира конкурси за лодки, изработени от хартия, и за водни животни, изработени от пластелин. Частично бе почистена Старата река.

2002 – СДС-Казанлък поиска оставката на кмета Стефан Дервишев заради критичното финансово състояние, в което се намираше общината. Два дни по-късно на пресконференция кметът Дервишев обяви, че от началото на годината от данъци са постъпили едва 7 хил. лева. По повод исканата му от Петя Пендарева и СДС оставка, той изрази съмнение дали лидерът на СДС Николай Александров и лекоатлетката Пендарева си плащат данъците, намеквайки, че може да спомене и цифри.

2002 – 10 случая на лаймска болест бяха регистрирани в Казанлък от началото на годината до тази дата.

2003 – По повод Световния ден на водата на яз. „Копринка“ бе организирано състезание по спортен риболов.

2003 – Погребално бюро „Танатос“ – Казанлък бе домакин на честването на 10-ата годишнина на Съюза на погребалните фирми в България.

2004 – Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ в Казанлък стартира тримесечен проект „Дайте шанс“, насочен към изваждането на децата от изолацията, в която се намират.

2004 – Със сребърен филигран Демократичният съюз на жените в Казанлък награди актрисата от Театър „Л. Кабакчиев“ Стефка Едрева по повод 50-ата й годишнина.

2007 – Общинският съвет прие бюджета и инвестиционната програма на Община Казанлък за 2007-ма година. Финансовата рамка на бюджета бе 23 977 655 лева, от които малко над 13 милиона държавни приходи и 10 907 276 местни приходи. Бюджетът за предходната 2006 година бе в размер на 21 милиона и 351 хиляди лева.

2007 – С решение на Общинския съвет в четири казанлъшки училища – СОУ „Екзарх Антим І“, ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Мати Болгария“ и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, за първи път бе въведена системата на делегираните бюджети.

2007 – Новосформираната група “За борба с корупцията” бе официално обявена и представена на заседание на Общински съвет-Казанлък. Тя бе учредена на 8 март 2007 г. Съставът на групата бе от трима общински съветници. Председател бе Георги Каличков, председател и на Постоянната комисия по приватизация и разпореждане с общинска собственост. Двамата му заместници бяха Стойчо Чичеков – независим общински съветник, и Иван Тишев – до този момент член на групата на коалиция “СДС-ВМРО-Гергьовден-БЗНС ”Никола Петков”. „Това е предизоборен популизъм“, коментира напускането на Каличков на НДСВ координаторът на НДСВ Сребра Касева. Един от първите въпроси, които повдигна новата група, бе за многократното завишените цени за градския и междуградския транспорт в общината.

2007 – Общинският съвет прие Програма за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества и наркотрафика в община Казанлък. В интервю за „Вис виталис“ Иван Тишев, председател на Обществения съвет по наркотичните вещества, съобщи, че според изнесени данни от специализираните институции, в общината са регистрирани 67 наркозависими.

2010 – По повод 120-годишнината от рождението на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Община Казанлък осигури безплатни посещения на желаещите казанлъчани и гости на града за всички постановки и спектакли в рамките на Чудомирови празници‘2010.

2011 – За пета поредна година Община Казанлък организира Националния празник за детски таланти „Чудомириада” по време на Чудомировите празници, с четири конкурса – за весела детска рисунка„Малките нашенци”, за хумористични литературни творби„Присмехулници”, за рецитатори и разказвачи„Сладкодумци” и „Познавате ли Чудомир ?” – състезание. Общо 546 бяха участниците в „Чудомириада“ през 2011 г. от различни градове в страната.

2012 – С празнична вечер на ветерани-туристи от Казанлък, Ямбол, Бургас, Айтос, Сливен и София, в Града на розите бе отбелязан 90-ят рожден ден на активната туристка Иванка Тодорова. Дългогодишен учител и директор на СОУ „Екзарх Антим І”, Тодорова е запален турист от своята младост, а през 1970 г. става член на ТД  „Орлово гнездо”. През 1975 г. тя е сред основателите на клуб „Туристи-ветерани” в Казанлък.

2013 – Силният вятър събори 30-годишен чинар в двора на Дома за стари хора „Маргарита Асебо“ в казанлъшкия квартал „Изток”. При падането си дървото счупи оградата на дома.

2013 – Общинската администрация в Казанлък започна залесителни  дейности в парк „Тюлбето“ върху площите, които през 2012 г. бяха опожарени. Имаше идея да бъдат създадени и няколко еко-къта за отдих – всеки с площ от около 150 кв. м., както и няколко детски и спортни площадки със съответните съоръжения. Проектът за новото парково пространство бе дело на ландшафтния архитект Станислав Пеев.

2015 – В рамките на инициативата „Подари прическа на приятел” момичета от единствената в областта паралелка „Фризьорство” в Гимназия „Акад. Петко Стайнов“ в Казанлък зарадваха с нови прически обитателите на Защитеното училище „Оптима” в с. Овощник.

2016 – За 9-та поредна година Националният Авиомоделен Събор Казанлък 2016 г. събра близо 100-на моделисти от цялата страна за старта на сезона. Пристигнаха участници от София, Пловдив, Карлово, Сопот, Старa Загора, Асеновград, Козлодуй, Кърджали, Добрич, Ловеч, Ямбол, Велико Търново, Бургас, Севлиево и Сливен. Въпреки силния вятър се проведоха планираните шоу програми, организирани от клуб „Моделизми“ Казанлък, домакин на проявата. В клас „пилон рейсинг“ юношата от казанлъшкия клуб Младен Тотев се класира втори, а баща му Милен остана на трето място. В клас „въздушен бой“ триумфираха трима от местните състезатели. Първи е  Христо Василев, следван от Милен Тотев и Минчо Здравков.

2017 – След сигнал, публикуван в Presstv.bg на 11 март, в който местният репортер на Елхово и николаевска община Марко Тодоров алармира за сметище край селото, което за две години е взело застрашителни размери, общинските власти са решили еко проблема светкавично. В прибирането на боклуците са се включили работници по чистотота, ангажирани от кмета на Елхово Тодор Загорчев.

2018 – Работна среща за гарантиране безопасността на учениците в Казанлък при придвижването им до и от училище и неправилното паркиране на автомобили в пиковите часове се проведе  в Община Казанлък. Всички бяха единодушни, че животът, здравето и безопасността на децата е най-важна и че не толерират нарушенията на Закона за движение по пътищата, независимо от причините за това. От ОД на МВР – Стара Загора инициираха изготвянето на анализ на разположението на знаците, пешеходните пътеки и местата за паркиране до всяко училище. Друга мярка, около която се обединиха директори и представители на институциите, е  наличието на по-голямо полицейско присъствие в края на учебните часове при прибиране на децата. Двете учебни заведения, които имат нужда от такова, са ОУ „Св. Паисий Хилендарски” и ОУ „Мати Болгария”.

2018 – Екипът на казанлъшкия стилист Стенли Нанчев, обяви че ще подари подари бална рокля на абитуриентка ,която е в неравностойно положение. Също така, екипът ще се погрижи и за визията на девойката за бала. Стенли призова всички, които имат желание да се включат в кампанията „Подари рокля за абитуриентския бал“

2019 – Над 300 камери, изобретени от казанлъчанин снимат земята от космоса. Авторът е инж. Петко Динев доктор на науките в САЩ. Той е възпитаник на първия випуск на Теодоси Теодосиев – ТЕО .  Динев е от  първите  ученици на ТЕО, спечелили международна олимпиада по физика през 1977 г.

2021 – Десетки казанлъчани излязоха в подкрепа на отстранените от длъжност полицаи. За пореден път те се събраха пред полицията, като заявиха, че с риск за живота си униформените са успели да спрат 29-годишния младеж, шофирал изключително рисково, без книжка и след употреба на наркотици. „Това е убиец. Не трябва да се толерират наркомани“ са част от коментарите им. Пред полицията бе и братът на задържания. Той заяви, че осъжда действията му, но е против упражненото насилие.

2021 – Стоян Владев бе осъден на 14 години затвор за блудство и изнасилване на дъщеря си по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Стара Загора. Стоян Владев, на 42 г.в периода от май 2016 г. до ноември 2018 г. включително, през всеки месец от периода, с изключение на януари 2018 г. и февруари 2018 г., на неустановена дата от съответния месец, в дома си в село Дунавци, област Стара Загора, действал при условията на продължавано престъпление, като родител на малолетната  си дъщеря, чрез използване на положение на надзор и чрез употреба на сила и заплашване, извършил действия с цел да удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, ненавършило 14 годишна възраст – малолетната си дъщеря, като блудството  представлява особено тежък случай.

2022 – Народно читалище „Искра 1860“ и Ретро-бар „Градини“ отбелязаха Световния ден на поезията в Казанлък. Румяна Григорова, ръководител на клуб “Поетичен монограм” към читалището, Валентина Койчева, Яна Цанева, Мая Йорданова, Искрен Зографски, Орлин Градевски четоха свои стихове пред почитатели. Между строфите звучаха музикални вокали, изпълнени на живо от небезизвестния Валери Джамбазов.

2023 – Бе проведена специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места и правонарушения на обществения ред на територията на Участък – Павел баня в селата Тъжа и Манолово от служители на Участък – Павел баня, съвместно със служители на ЗЖУ – Кърджали и ДЛС „Мазалат“. Извършени бяха проверки на 43 адреса, 123 лица, 46 МПС, задържани – 13 лица.  На един от адресите бяха установени акцизни стоки без бандерол – тютюн. Засиленото полицейско присъствие на територията на РУ-Казанлък продължаваше.

2023 – Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова се срещна с представители на Фондация „Конрад Аденауер“ днес в Зала №6 на Общината. В разговорите със заместник-ръководителя на отдел „Европейско и международно сътрудничество” на фондация „Конрад Аденауер“ Франк Прис и ръководителя на Фондация „Конрад Ааденауер“ за България Норберт Бекман-Дирекс тя представи демографския и икономически профил на града с кратка презентация.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram